žele čim prije početi s radom

Livio Janko, ugostitelj iz Savudrije: Želimo li biti spremni i bez nervoze dočekati prve uskrsne goste, TREBAMO ZAPOČETI S PRIPREMOM SEZONE I RADOM U VELJAČI!

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Rovinj

Rovinj


 - Planovi nacionalnog Stožera prema kojima bi se restorani otvorili početkom ožujka, a nekoliko tjedana kasnije i kafići i to isključivo oni koji imaju terase bili bi za nas ugostitelje potpuno pogubni i stavljaju nas u diskriminirajući položaj u odnosu na hotele koji su, uz poštivanje protuepidemijskih mjera, cijelo vrijeme otvoreni, kaže Livio Janko, vlasnik restorana “Stari Porto” u Savudriji i beach bara “Bora, Bora” u Bašaniji. Janko je član Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Istarske županije, član skupštine Udruženja obrtnika Bujštine te potpredsjednik Udruženja iznajmljivača Klastera sjeverozapadne Istre.

Poput svojih kolega, ovaj ugostitelj ne skriva svoje nezadovoljstvo planovima nacionalnog Stožera te smatra da su oni neprihvatljivi za ugostitelje u Istri u kojoj je epidemiološka situacija znatno bolja nego u ostatku Hrvatske.

- Lani je naša niša na nivou Istarske županije ostvarila oko 55 posto prihoda u odnosu na godinu ranije, a najviše su podbacili ugostitelji s područja Umaga jer je hotelijerska kuća Plava Laguna kasno krenula s otvaranjem smještajnih objekata. Zatvaranje granica u Europi lanjskog kolovoza bio je dodatni udarac za oko dvije stotine ugostiteljskih objekta na području Umaga te oko šest stotina ugostiteljskih i turističkih objekata Klastera sjeverozapadne Istre, odnosno Bujštine.

Želimo li biti spremni i bez znakova nervoze dočekati prve uskrsne goste trebamo započeti s pripremom sezone i radom u veljači. Ukoliko ne krenemo s otvaranjem lokala u veljači, posljedice bi mogle biti kritične i s aspekta radne snage jer je, nažalost, u ovim posljednjim mjesecima dok smo bili zatvoreni, prilično velik odljev radnika na druga radna mjesta. Ljudi su prisiljeni rješavati egzistencijalna pitanja, prehranjivati obitelji, otplaćivati kredite i druge obveze, jednostavno preživjeti, veli Janko i dodaje da ima saznanja i da brojnim njegovim kolegama još nije stigla novčana potpora Države ni za lanjski studeni. Sva ostala davanja na državnoj i lokalnoj razini su, veli, samo odgođena pa je upitno kako će ih otplatiti ako nastave biti zatvoreni.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter