sve je počelo sasvim slučajno

Motovunac Emilio jedan je od rijetkih u Istri koji 'super hranom' opskrbljuju restorane

| Autor: Glas Istre
(Foto: Općina Motovun)

(Foto: Općina Motovun)


Mikrobilje obiluje mineralina i vitaminima, a često ga nazivaju i super hranom. Zdravo je, dekorativno i sve više se koristi u gastronomiji. Među malobrojnima koji ga uzgaja u Istri je Emilio Močibob iz Motovuna. Uz mikrobilje uzgaja i jestivo cvijeće i kaže, nema problema s prodajom, piše HRT.

Njegove maćuhice krase tanjure istarskih chefova. Jestivo cvijeće uzgaja četiri godine, a sve je počelo sasvim slučajno. 

- Krenulo je iz nužde, Krenuli smo sa češnjakom. To se pokazalo kao ne najbolja poslovna ideja i onda je trebalo na brzinu nešto služit jer smo se htjeli baviti poljoprivredom. Imali smo traktore, opremu i strojeve i tako je krenula ta malo luda ideja i evo, već smo četiri godine tu, rekao je Motovunac Emilio Močibob.

Za tu ludu ideju ne trebaju mu hektari zemljišta. Grašak, rotkvicu, dragoljub i drugo bilje uzgaja na dvadesetak četvornih metara. Sve stane na police, ondje su rasvjeta i sustav natapanja. Najvažnija je dobra izmjena zraka te kontrolirana vlaga i temperatura.

- Snalazimo se, bahato je reći da smo pioniri, ali teško je naći izvore na internetu koji nam konkretno mogu pomoći s problemima s kojima smo se susreli. Ima jako puno ušiju, bilo je puno gljivičnih bolesti, ali - snalazimo se.

Zahvaljujući vertikalnoj poljoprivredi, 15 vrsta mikrobilja uzgaja cijele godine. Cetrificirano sjeme kupuje u inzozemstvu, a biljkama treba od 15 do 20 dana od sjetve da izrastu. Isporučuje ih u 50 restorana po Istri.

- Mi smo sada na pet posto kapaciteta, jer su svi restorani zatvoreni. Sve nekako kreće s Valentinovom pa Uskrs, a onda kreće ozbiljna potražnja gdje punimo cijeli prostor za uzgoj s mikrobiljem, rekao je.

Ljeti ne stigne uzgojiti toliko mikrobilja koliko treba. Sjetvu treba pomno planirati i prilagoditi narudžbama.

- Grašku treba od 12 do 15 dana da naraste, a u restoranskom poslu je teško procijeniti hoće li im trebati 20 kutija graška ili dvije. Na temelju internih statistika procjenjujemo koliko robe treba posijati, pojasnio je Emilio.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter