SMOTRA ISTARSKE NARODNE SVIRKE

LABINSKE KONTI: Nastupilo 50-ak izvođača, čuvara istarske kulturne baštine 

Pored pojedinaca, sudionika smotre, nastupili su članovi RKUD-a Rudar, KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana i Folklornog društva "Pazin" * Redali su se izvođači, oni najmlađi do starijih u prekrasnom ambijentu u Raši

| Autor: Branko BIOČIĆ
Rafaela Blažina i Adrijana Miletić

Rafaela Blažina i Adrijana Miletić


U Raši je na terasi RKUD-a Rudar održana 52. smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine, središnje i sjeverne Istre - Labinske konti. Iz epidemioloških razloga Odbor Smotre narodne glazbe i plesa Istre, zajedno s upravnim odborom Saveza folklornih društava Istarske županije, donio je odluku da se tradicionalnoj smotri Labinštine "Labinske konti" ove godine pridruži i središnja i sjeverna Istra.

Organizator smotre je bilo Radničko kulturno umjetničko društvo "Rudar" iz Raše koje je okupilo mnoštvo izvođača, pjevača tradicionalnih istarskih pjesama, svirača na tradicijskim instrumentima i plesača plesova Istre. Ovogodišnji pokrovitelji bili su grad Labin, općine Raša, Sveta Nedjelja, Kršan i Pićan, Turističke zajednice grada Labina i općine Raša. Pored pojedinaca, sudionika smotre, nastupili su članovi RKUD-a Rudar, KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana i Folklornog društva "Pazin". Redali su se izvođači, oni najmlađi do starijih u prekrasnom ambijentu u Raši.

Stihovi labinskih pjesnika na cakavici

Mogla se čuti tradicionalna pjesma na tanko i debelo, pjesma uz svirku male sopele, starinsko taranjkanje u dva uz meh, pjesma u grupi isto tako na starinski način, svirka na meh, mešnice, šurle, dvojnice ili volarice, sopela velika i mala, a i zvuci trieštine. Sve to obogaćeno je i stihovima labinskih pjesnika na cakavici.

Prosudbena komisija Odbora Smotre narodne glazbe i plesa Istre u sastavu Pino Knapić, Nevia Kožljan i Zoran Karlić izabrali su sudionike za ovogodišnju Smotru narodne glazbe i plesa Istre koja će se održati 14. kolovoza u Svetom Petru u Šumi. Izabrani su Vilijam Vojić, Dalen Načinović, Karlić Zoran, Rafaela Blažina, Adrijana Miletić, foklorna grupa RKUD-a Rudar, Amelija Vojić, Marija i Milan Kranjčić (iz Žminja) Serđo Mikuljan i Đino Bučić Barilić, Luka Blažina, Dalen Načinović, Marino Kranjac (iz Bertoki), folklorna grupa Folklornog društva Pazin, Morris Gržan i Lari Višković.

Običaji se neće prepustiti zaboravu

- Pored svih problema koje nam je stvorila korona, ograničila i organizaciju, uspjeli smo ipak održati ovu vrijednu manifestaciju za ovaj kraj, za Istru. Izvođači su bili bez zamjerki, pokazali su i dokazali da se običaji i dalje njeguju na svoj način, da oni neće biti u zaboravu, zapušteni i zanemareni dok je njih, mladih, posebice koji te običaje Istre njeguju, ali prije svega vole te izuzetne vrijednosti koje ti običaji imaju. Nošnja, svirka, pjesma i ples živjet će dok žive i oni, rekao je tajnik RKUD-a Rudar, organizator ovogodišnje 52.smotre "Labinske konti" Josip Pino Knapić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter