U ORGANIZACIJI RKUD-A RUDAR IZ RAŠE

LABINSKE KONTI: Najmlađi svirač je 10-godišnji Noel Švić, a najstariji 92-godišnji Bepo Lazarić. A sviralo se na sopele, meh, dvojnice, mešnice, usnu armoniku i trieštinku, pjevalo na tanko i debelo…

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


U organizaciji RKUD-a Rudar iz Raše održana je 53. smotra istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine, Središnje i Sjeverne Istre. Na prepunoj terasi, nastupili su KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana, RKUD "Rudar" iz Raše, FD "Pazin" iz Pazina i folklorna sekcija GD "Sokol" iz Buzeta. Pored članova ovih udruga nastupili su i brojni svirači i pjevači tradicijske glazbe iz ovih krajeva, Brtići, Kapelice, Barbana, Šumbera, Kršana, Žminja i Rajki.

(Snimio Branko Biočić)

Grupa iz sela Rajki, poznata obitelj pjevača Sirotići (Snimio Branko Biočić)

Iz Žminja su starinsku pjesmu zapjevali bračni par Marija i Milan Kranjčić. Najmlađi sudionik bio je Noel Švić, s 10 godina koji je svirao na mešnice, dok je najstariji Bepo Lazarić Juriš, s 92 godine odsvirao zadivljujuće na mešnice, volarice i usnu armoniku, kako je on nazivlje uslicu, ne pokazujući svoje godine koje nosi. Barba Bepo je zasvirao starinske svirke Šumberskog kraja.

(Snimio Branko Biočić)

Moglo se poslušati svirke na sopela, meh, dvojnice, mešnice, usnu armoniku i trieštinku, pjesme u dva, pjesmu na tanko i debelo, u grupi, taranjku uz meh, izvrsne gunjce te uživati u starinskim istarskim plesovima kao što su šete paši, promena i pritilicu, starinsku polku a posebno plesove Labinski tanac, Kršonski balon i Istarski balon sjeverne Istre.

(Snimio Branko Biočić)

RKUD Rudar iz Raše (Snimio Branko Biočić)

Uz brojnu publiku a naročito veliki broj naših iseljenika bila je to lijepa večer tradicijske glazbe, pjesme i plesa, prekrasnih narodnih nošnji Istre u kojima su se mladi iskazali na očuvanju narodnih običaja.

(Snimio Branko Biočić)

Najmlađi svirač, 10-godišnji Noel Švić (Snimio Branko Biočić)

Smotru je pratila posebna Prosudbena komisija Saveza folklornih društava Istarske županije u sastavu Josip Pino Knapić kao predsjednik, i članovi komisije Ivona Orlić i Nevia Kožljan koji su izabrali predstavnike labinštine, središnje i sjeverne Istre za središnju smotru koja će se održati u Kanfanaru, 3. rujna - a bit će to 56. Smotra narodne glazbe i plesa Istre.

(Snimio Branko Biočić)

Marija i Milan Kranjćić iz Žminja godinama pjevaju na smotrama (Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter