nezadovoljni radom

LABIN Na Vijeću se ne raspravlja, već samo glasa o gotovim rješenjima

| Autor: Branko BIOČIĆ
Labin

Labin


Gradsko vijeće Labina 18. ožujka održalo je svoju posljednju sjednicu u ovom sazivu. Vijećnici liste Nezavisni Zajedno koju predvode Silvano Vlačić i Darko Martinović svojim su pitanjima, raspravama i prijedlozima dali značajan doprinos u radu jednog od kvalitetnijih saziva u posljednjih nekoliko mandata, ali su se nakon posljednje sjednice obratili javnosti nezadovoljni, kako kažu, radom tog istog Gradskog vijeća.

- Smatramo da bi se Vijeće više trebalo koristiti za raspravljanje i diskusije po točkama, a ne da vijećnicima na sjednice stižu već gotove odluke o kojima se potom kao raspravlja. Nažalost, na Gradskom vijeću se ne raspravlja o točkama, nego se glasa o već gotovim rješenjima. Čemu onda uopće rasprava ako vijećnici svojim prijedlozima i sugestijama ne mogu sudjelovati i u pripremi, odnosno razradi neke odluke ili zaključka? Stoga Nezavisni Zajedno smatraju da bi vijećnici i u pripremi raznih odluka svojim primjedbama i prijedlozima mogli značajno doprinijeti da odluke na izglasavanje dođu razrađenije i kvalitetnije. Za Grad Labin i njegove građane bilo bi puno bolje kada bi Gradsko vijeće funkcioniralo na način da vijećnici aktivnije sudjeluju u kreiranju odluka od interesa za sve građane, ističu Nezavisni Zajedno.

Oglasili su se i po pitanju potpora poduzetnicima. Kako kažu, u Gradu Labinu se poduzetnicima, pogođenim pandemijom, pomaže na kapaljku, a "istovremeno se u proračunu pod nekakvom nedefiniranom stavkom 'Ostale intelektualne usluge' izdvaja gotovo milijun i pol kuna".

Zbog krize uzrokovane pandemijom, Grad je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Labina u ovom mandatu, naknade za koncesije smanjio 30 posto za čitavu godinu, dok su zakupnine gradskih prostora također umanjene 30 posto, ali samo za dva mjeseca. Silvano Vlačić, nositelj liste Nezavisni Zajedno, u raspravi je predložio da se i zakupnine umanje za cijelu godinu te da se i koncesije i zakupnine umjesto 30 smanje za 50 posto. U obrazloženju je naveo da su pogođeni poduzetnici jedva preživjeli prošlu godinu, da su mnogi imali i 70 posto manje prometa te da većinu vjerojatno isto ili slično očekuje i ove godine. Podsjetio je da su neki gradovi u Hrvatskoj pogođene poduzetnike za 2021. godinu u cijelosti oslobodili plaćanja zakupnina poslovnih prostora u vlasništvu grada, najma terasa, kao i plaćanja prireza i komunalne naknade te da bi bilo dobro da i Labin ide u tom smjeru. Nažalost nitko od prisutnih vijećnika i vijećnica nije imao sluha za navedeni prijedlog pa je izglasano kako je gradska vlast predložila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter