BILA JE TO HRABRA POLITIČKA ODLUKA

LABIN: KOMEMORACIJA NA GRADSKOM GROBLJU U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

| Autor: Branko Biočić
Polaganje vijenaca u povodu Dana državnosti (snimio Branko BIOČIĆ)

Polaganje vijenaca u povodu Dana državnosti (snimio Branko BIOČIĆ)


U povodu Dana državnosti, 30. svibnja, kada je 1990. konstituiran prvi demokratski i višestranački Sabor, na Gradskom groblju kod središnjeg križa održana je prigodna komemoracija kojoj su nazočili predstavnici Grada Labina, susjednih općina, Policije, Javne vatrogasne postrojbe, Udruge antifašista i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Minutom šutnje i polaganjem vijenca odana je počast svim stradalima u Domovinskom ratu i svim ratovima na području Republike Hrvatske.

Obraćajući se nazočnima umirovljeni brigadir iz Udruge Kluba 119. brigade HV Davor Gregorović je istaknuo kako će datum 30.svibnja 1990. ostati trajno zabilježen u povijesti hrvatskog naroda

-Bila je to hrabra politička odluka čije su posljedice odlučno i ponosno na svojim leđima iznijeli hrvatski branitelji uz potporu cijelog društva, u najsjajnijem razdoblju novije hrvatske povijesti. U ono u što se u danim trenucima činilo nemogućim, hrvatski branitelji neizmjerno su vjerovali i u tu su vjeru uložili ono najvrednije što su imali, svoju mladost, svoje živote, svoje zdravlje i sebe same.

RGDRS

Davor Gregorović - umirovljeni brigadir iz Udruge Kluba 119. brigade HV

U najtežim kolnostima u kojima se našao, cijeli se hrvatski narod, čitava hrvatska država tada zdala u naše hrvatske branitelje. I oni je nisu iznevjerili. Vojnik ne vodi politiku, ni iplomaciju, ne započinje ratove, ne odlučuje za čije interese i protiv koga se boriti, iti na kojem će bojištu kosti ostavljati.

Oko onih koji vode politiku i donose odluke ožemo se počupati dokle nam povijest seže, ali žrtvu vojnika žalimo, omemorirajmo i na njega čuvajmo uspomenu, prije svega kulturom sjećanja, koja se svakom društvu aktualizira kroz identifikacijske i komunikacijske procese zbog toga to ljudska bića, osim što su geografska bića, koja tijekom svoje egzistencije stavljaju otiske svojih aktivnosti, ona su povijesna i društvena bića jer budućim eneracijama ostavljaju povijesno, kulturno i duhovno nasljeđe, rekao je Gregorović.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić osvrnuo se i na aktualne događaje koje je ovezao sa hrvatskom novijom poviješću

-Danas smo ovdje u velikom broju, jer poštujemo žrtve, i njihovu borbu ne aboravljamo. Prenosimo njihove težnje na mlađe generacije, kako bi održali zdrave emelje naše države , koji su nosili naše ljude, čak i u smrt. A mnogo ih je iz Istre, oja bogu hvala, nije bila izravno poprište rata, ali su ljudi bili na visini zadatka. Pustili voje obitelji i obiteljska ognjišta i krenuli u borbu za domovinu.

RGDRS

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić

Nažalost ratovi bi vijek i zauvijek trebali biti posljednja opcija. Naučili smo lekciju, ali danas opet ledamo rat i patnju u Ukrajini. Ne ponovilo se nikada i nikome. Danas je rat u krajini svjetski broj jedan, ali prije tridesetak godina trebalo je vremena i patnji da omovinski rat bude prepoznat kao borba protiv jačega i brojnijega. Nevezano na olitičke boje svi su se u tom trenutku stavili na istu stranu, na stranu pripadnosti lastitom narodu i to je put istine koji prije ili kasnije dođe na svoje.

Koliko god vjetski interesi radili protiv, nitko ne može protiv volje naroda, istaknuo je između staloga Glavičić koji je svim sugrađanima i ljudima diljem Istre i Hrvatske čestitao an državnost, a braniteljima izrazio vječnu slavu i zahvalnost. Središnji križ lagoslovio je velečasni Blaž Bošnjaković a komemoraciju je glazbeno na saksofonu opratio maestro Franko Ružić koji ju je zaključio izvedbom pjesme Moja domovina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter