Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

KUD BARBAN: Dostojno predstavili bogatstvo baštine

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Smotra je tematski bila posvećena gradu Rijeci koja će biti europska prijestolnica kulture * Predstavljeno je etnografsko i folklorno bogatstvo šireg područja Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Istre i Kvarnera

Članovi KUD-a Barban gostovali su u Zagrebu na 53. Međunarodnoj smotri folklora. Ovogodišnji nastup na toj prestižnoj i važnoj smotri bio je već deveti od osnutka društva. Međunarodna smotra nazvana "Karolinom i Lujzijanom do Rijeke" bila je tematski posvećena proslavi u čast grada Rijeke koja će biti europska prijestolnica kulture za 2020. godinu. Predstavljeno je etnografsko i folklorno bogatstvo šireg područja Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Istre i Kvarnera.

Intencija organizatora bila je okupiti najkvalitetnije izvođače koji će svojim izvedbama sačuvanog kulturnog blaga pridonijeti vidljivosti i prepoznatljivosti tog područja u međunarodnim okvirima. Za nastup na ovogodišnjoj međunarodnoj smotri članovi KUD-a Barban su pozvani po preporuci istaknutog etnomuzikologa Vida Bagura s kojim već dugi niz godina uspješno surađuju. Na smotri je nastupila i manja grupa članova Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, odnosno svirači na simbolo i pive te pjevači koji su pjevali "a la longa", "a la pera" i "zoto le pive".

Članovi KUD-a Barban su bili jedini predstavnici istarskih Hrvata te su dostojno predstavili bogatstvo očuvane baštine koju njeguju i promoviraju. U programu su izvedene svirke na raznim autohtonim istarskim instrumentima, pjevanje bez instrumenata s pjesmom "Mila moja imaš kadi koga", tarankanje uz mih, te tarankanje uz veliku i malu roženicu na pjesmu "Od stare hiže striha pada", a prikazani su i plesovi karakteristični za Barbanštinu, "Polka" i "Barbanski balon".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter