važna investicija

Ministar Butković obišao gradilišta u sjevernoj Istri: Obilaznica Buzet sljedećeg će tjedna biti u prometu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


- Drago mi je da obilaznica Buzeta, koja predstavlja jedan od većih cestovnih projekata na državnim cestama danas u Istri, ide svome kraju, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je u pratnji predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, buzetskog gradonačelnika Damira Kajina i saborskog zastupnika Antona Klimana, danas obišao radove na projektima nove obilaznice Buzeta kao i na izvanrednom održavanju državne ceste DC44, Ponte Porton - Buzet, dionice most Antonci - skretanje za Motovun.

- Obilaznica Buzet sljedećeg će tjedna biti u prometu, to je vrlo vrijedna investicija, poglavito za Grad Buzet budući da cesta od 1,2 kilometra duljine rješava i na neki način zatvara prsten oko Buzeta gdje će se kompletan tranzit maknuti iz središta grada, kazao je ministar Butković.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U tijeku je i izvanredno održavanje državne ceste DC44, Ponte Porton - Buzet, na dionici most Antonci - skretanje za Motovun od pet kilometara duljine. Ukupna vrijednost obje investicije koje provode Hrvatske ceste, kazao je Butković, je oko šest miljuna eura. Zahvalio je Hrvatskim cestama što ne samo u Buzetu, već u cijeloj Istri i Hrvatskoj, odgovaraju na potrebe lokalne samouprave jer poznato je što znači s aspekta sigurnosti prometa i rasterećenja samih gradskih središta graditi obilaznice i modernizirati i obnavljati državne ceste.

S druge strane, naglasio je također ministar, u Istri se provode veliki infrastrukturni projekti. Do sezone otvorit će se i druga cijev tunela Učka. Radovi prema Matuljima se odvijaju jako dobro, tako da kada se govori o cestovnoj infrastrukturi, uz završetak Istarskog ipsilona koji je jedno od najvećih postignuća u posljednje vrijeme, tu su obilaznice, obnova državnih cesta i zaista, kazao je Butković, Hrvatske ceste u cijeloj su Istri aktivne u realizaciji tih projekata.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Ono što slijedi i za što je upravo objavljen natječaj je modernizacija željezničke infrastrukture u Istri. Vrijednost projekta je 55 milijuna eura gdje će se ukupno obnoviti oko 60 kilometara istarske željeznice za što smo osigurali sredstva iz EIB-ovog kredita. U sljedećem razdoblju, nakon izgradnje cestovne infrastrukture diljem Hrvatske, dolazi na red željeznica. Meni je osobno drago da je HŽ Infrastruktura prepoznala potrebu da se i željeznica u Istri obnovi, poručio je Butković.

Projektom izgradnje buzetske obilaznice, na kojoj su radovi započeli 2022. godine, ostvarit će se novi spoj državnih cesta DC44 i DC201 zapadno od centra Grada koji bi trebao preuzeti tranzitni promet i dio postojećeg lokalnog prometa.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

S njenim puštanjem u promet otvara se mogućnost da započnu radovi u samom centru Buzeta na rekonstrukciji Riječke ulice vrijednosti oko milijun eura gdje je predviđena zamjena svih komunalnih instalacija, najavio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te dodao da su u tijeku i radovi na državnoj cesti Ponte Porton - Buzet gdje se radi prva faza zahvata obnove kolnika koji je bio u prilično lošem stanju.

- Tih pet kilometara od mosta Antonci do skretanje za Motovun, nadam se, završit ćemo do sezone, radovi teku predviđenom dinamikom, a nakon sezone bi krenuli u drugu fazu, drugih pet kilometara prema Istarskim Toplicama, kazao je Škorić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Buzetska obilaznica, nadovezao se je gradonačelnik Damir Kajin, kapitalna je investicija, ne samo za Grad Buzet, Istarsku županiju, nego i za Republiku Hrvatsku.

- Šest kilometara dalje nalazi se granični prijelaz Požane/Sočerga preko kojeg svako ljeto u našu zemlju ulazi oko 2,5 milijuna gostiju, što će reći da svaki četvrti, peti gost koji dolazi u Istru sutradan će prolaziti preko obilaznice koja bi trebala biti uskoro u funkciji. Za Buzet je jednako važno to što 8. travnja započinje rekonstrukcija Riječke ulice i kada se jedna i druga dionica stave u funkciju, Buzet dobiva svoj "Ring" nalik na onaj puno znamenitiji u Beču, kazao je Kajin te dodao da se obilaznicom dobivaju dva nova građevinska područja, da će se rasteretiti promet kroz centar grada, te da će se sigurnost dignuti na jednu višu razinu, a što Buzet čini dodatno atraktivnim kada je riječ o ulaganjima i investicijama. Naglasio je također da Grad Buzet bez pomoći Hrvatskih cesta, nadležnog ministarstva, nikada ne bi bio u stanju realizirati jedan tako zahtjevan projekt.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter