LABINSKO VIJEĆE

IZVANREDNA SJEDNICA: U "pet do podne" usvojen Urbanistički plan uređenja Rapca

Izvanredna sjednica je sazvana jer je postojala mogućnost da se u dijelu TRP-a Girandella koji je sastavni dio UPU-a Rabac, primjeni zakonska odredba prema kojoj sva građevinska područja izdvojenih namjena izvan naselja prestaju biti građevinska područja, ako u roku od sedam godina od dana njegova određivanja nije donesen UPU ili ako do takvih građevinskih područja nije izgrađena osnovna infrastruktura

| Autor: Branko BIOČIĆ
Na Urbanističkom planu Rapca radilo se sedam godina

Na Urbanističkom planu Rapca radilo se sedam godina


Jučer je putem platforme Zoom održana izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Labina na čijem se dnevnom redu našla tek jedna točka i to Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja naselja Rabac.

Na početku sjednice, gradonačelnik Valter Glavičić obavijestio je vijećnike o svim oblicima pomoći područjima pogođenim potresom u koje se uključio i Grad Labin te, između ostalog, naglasio i da je, na zahtjev župana za doniranjem sredstava, izdvojeno 20.000 kuna, a da će se, u dogovoru s lokalnim gospodarstvom, osigurati donacije i u građevinskom materijalu.

Samu točku sjednice Gradskog vijeća obrazložila je potom Jelena Luketa Knez, predstavnica izrađivača Jurcon projekta d.o.o.. Iako su tijekom rasprave vijećnici redom pohvalili donošenje ovog plana kojeg žitelji Rapca godinama čekaju, imali su primjedbu na datum održavanja izvanredne sjednice i to u vrijeme božićnih blagdana.

Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Grada Labina, pojasnila je kako je Zakonom o prostornom uređenju određeno da sva građevinska područja izdvojenih namjena izvan naselja prestaju biti građevinska područja, ako u roku od sedam godina od dana njegova određivanja nije donesen urbanistički plan uređenja ili ako do takvih građevinskih područja nije izgrađena osnovna infrastruktura.

- Zbog mogućnosti da se ova odredba primjeni i na UPU Rabac u dijelu TRP-a Girandella, a na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, pokrenuta je procedura da se UPU naselja Rabac donese do kraja ove godine kada ističe spomenuti rok od sedam godina, rekla je Lukšić.

Nakon rasprave, Plan je usvojen s 12 glasova za, jednim suzdržanim i tri protiv. Posebnim su se pismom potom javnosti obratili nezavisni vijećnici Darko Martinović, Silvano Vlačić i Tanja Pejić koji su glasali protiv odluke pitajući se da li je stvarno bilo nužno da se taj plan donosi tako u zadnji čas i na sjednici koja nije uživo i to samo 10-ak dana nakon sjednice koja jest bila uživo?! Pejić nije ni željela sudjelovati u sjednici.

- Jedan od razloga je taj da istekom ove godine ističe rok u kojem je ova odluka trebala biti izglasana po redovnoj proceduri; rok od šest godina. S obzirom da je ovo sazivanje sjednice, pretpostavljamo razlog tome, pitamo se da li je tome uzrok nemar, aljkavost ili pak namjera da se ova odluka izglasava na ovaj način, na koncu navedenog perioda. Želimo ukazati na brojne primjedbe građana, kao i institucija koje su se očitovale po predloženoj odluci, a zbog neprihvaćanja gotovo svih primjedbi građana ukazujemo da je glas zainteresirane javnosti ovime bačen u drugi plan; radi čega se i pitamo koji je razlog ovog izvanrednog sazivanja sjednice, rekli su nezavisni vijećnici.

Dodali su kako je ovo važna strateška odluka kojom se sada dovodi u pitanje zakonitost njenog provođenja, ponajviše stoga što se i Zavod za prostorno uređenje Istarske županije očitovao da materijale nije dobio na vrijeme i dao primjedbe samo na dio koji je uspio istražiti u danom vremenskom periodu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter