GRADSKO VIJEĆE

Dugoočekivana ustanova u Labinu je u izgradnji. Zna se i kada će biti otvorena

  U raspravi su vijećnici ukazali na mnoge probleme u Rapcu kao što su promet, parkiralište, garaže, nedostatak lukobrana, uređenje centra mjesta za kojeg je rečeno i da ga Rapčani ne osjećaju svojim centrom, zabrane za lokalno stanovništvo, potreba za izgradnjom garažne kuće ili velikog parkirališta na ulazu u Rabac, itd.

| Autor: Branko Biočić
Gradsko vijeće Labina

Gradsko vijeće Labina


Prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Labina, osim samog aktualnog sata i brojnih zanimljivih komunalnih tema, ponudila je možda, ne toliko opsežan, ali veoma zanimljiv dnevni red. Kao najzanimljivija točka dnevnog reda, odnosno tema koja zasigurno još jednom potvrđuje status izrazito važne za Labinjane, bila je prezentacija Istraživačko-urbanističko-arhitektonske studije uređenja centralne zone Rapca, odnosno prihvaćanje pripadajućeg zaključka.

Naime, radi se o studiji koju je prezentirao predstavnik izvođača, Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, prof. dr. sc. Idis Turato, a koja je nedavno predstavljena i u Rapcu tamošnjim mještanima što je nesvakidašnji pristup jedne gradske uprave prilikom prostornog planiranja.

Ne radi se ni o kakvom obvezujućem dokumentu koji definira urbanističko uređenje, već o konceptu koji predlaže moguće načine boljeg uređenja ovog turističkog bisera. Jednostavnije rečeno, gradska uprava napravila je korak više prilikom planiranja budućnosti te uključila struku i građane u predplaniranje te stvorila odličnu podlogu za kretanje prema tom željenom cilju donošenja urbanističkog plana uređenja za ovaj dio Rapca i same izvedbe na terenu koja bi trebala služiti budućim generacijama na čast i ponos.

U raspravi su vijećnici Mladen Bastijanić, Đuliano Kos, Katarina Filipović, Tanja Pejić, Rasim Halilović i Piero Glavičić ukazali su na mnoge probleme u Rapcu kao što su promet, parkiralište, garaže, nedostatak lukobrana, uređenje centra mjesta za kojeg je Kos rekao da ga Rapčani ne osjećaju svojim centrom, zabrane za lokalno stanovništvo, potreba za izgradnjom garažne kuće ili velikog parkirališta na ulazu u Rabac itd. Vijećnici su pohvalili studiju i prezentaciju te prezentirane ideje, ali istaknuli kako se samo na ovaj način zajednički može kvalitetno planirati i ne dozvoliti nekontrolirane devastacije prostora. Na kraju rasprave uključio se i gradonačelnik Valter Glavičić koji je secirao cijeli proces i zahvalio se izvođačima na ovako kvalitetnom znanstvenom radu.

- Izvođači su pokazali kako zaista razumiju našu situaciju sa svim manama i nedostacima koji su činjenični. No, prije svega, moramo bit samokritični i priznat si kako nisu krivi ni arhitekti ni turisti ni netko treći, već mi sami, jer, budimo realni, svatko bi htio da samo on izgradi ili dogradi još jedan djelić nekog apartmana, poslovnog prostora i slično. Upravo to dovelo je do situacije u Rapcu i onoga što sada pokušavamo riješiti na najbolji mogući način i budućim generacijama ostaviti zaista kvalitetno osmišljen i uređen grad. Zato, moramo zastati i krenuti na jedan potpuno drukčiji način. Taj način je upravo ovaj, da pitamo ljude koji su stručnjaci i koji imaju veliku širinu znanja i životnog iskustva da nam pomognu, da uključimo građane koji mogu predlagati sve svoje želje i dati odlične savjete te da ova studija bude podloga i jedan dobar početak planiranja i same realizacije na terenu. Upravo na taj način, svi mi, svaki naš građanin, strogo definira ono što želimo u Rapcu te će, kada se krene u izmjene urbanističkog plana, biti i jasno definiran projektni zadatak s onime kako to žele i vide naši građani i struka. To je poanta ove studije i ovog izlaganja. Zahvaljujem se i svim vijećnicima koji su shvatili važnost i kvalitetu ovog koraka kojeg smo učinili kao odgovorna gradska uprava za lakše planiranje budućnosti, rekao je Glavičić.

Konačnu riječ o budućem izgledu Rapca ipak će dati nove izmjene i dopune Plana prostornog uređenja naselja Rabac koje slijede nakon ove studije.

Jedna od važnijih tema u Labinu je i skoro otvaranje ustanove Doma za starije Labin. Naime ova dugoočekivana ustanova trenutno je u izgradnji i planirano otvaranje je u ljetnim mjesecima. Ustanova je i formalno osnovana te je na sjednici odabrana privremena ravnateljica, a to je gradska pročelnica za poslove gradonačelnika, Gradskog vijeća i opće poslove, dipl. pravnica Loreta Blašković. Ona će obaviti pripreme za početak rada Doma, pribaviti sve potrebne dozvole te podnijeti prijavu za upis u sudski registar ustanova. Ostaje na tom mjestu do raspisivanja natječaja i imenovanja ravnatelja koji će biti izabran putem javnog natječaja. Ponovno je istaknuto da se osobe još ne upisuju u Dom i ne postoje liste čekanja. Potrebno je stvoriti sve (pred)uvjete pa će se tek potom liste za dom i načini upisa obznaniti javnosti putem medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter