BORBA ZA RADNA PRAVA

Istarski hitnjaci uoči velikog prosvjeda u Zagrebu: I VATROGASCI I POLICIJA IMAJU BENEFICIRANI STAŽ, BEZ OBZIRA IMAJU LI DANAS POŽAR ILI NE, I BEZ OBZIRA JESU LI NEKOGA DANAS UHITILI ILI NISU

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ilustracija (Snimio Neven Lazarević)

Ilustracija (Snimio Neven Lazarević)


Ovih dana u punom su jeku pripreme za veliki, nacionalni prosvjed djelatnika hitne medicine u Zagrebu 14. travnja. U prvom je planu borba za beneficirani radni staž koji ova služba nema, ali i brojni nedostaci u ovoj službi na koje hitnjaci ukazuju već neko vrijeme.

Tako, između ostalog, ističu potrebu za širenjem mreže hitne službe, osnivanjem radne skupine za izradu plana specijalizacije T2 tima (bez liječnika), kao i važnost jednakosti svih članova tima, počevši od medicinske prijavno-dojavne jedinice koja zaprima pozive na broju 194 preko liječnika, medicinskih sestara i tehničara do vozača i sanitetskog prijevoza. Organizatori prosvjeda posebno ističu da je u njihovoj inicijativi "u prvom planu pacijent i njegovo brzo i adekvatno zbrinjavanje".

Poručili su, između ostalog, da svaki građanin Hrvatske treba imati jednaku mogućnost zbrinjavanja i liječenja koje ne bi trebalo ovisiti o području na kojemu živi ili financijskom stanju grada ili županije u kojemu obitava. "Nama je svaki pacijent isti i svaki život jednako važan, zato i postojimo", poručuju hitnjaci.

gfb

Dr. Jovanka Popović Glavičić

U istarskom Nastavnom zavodu za hitnu medicinu hitni telefon lani je zazvonio čak 49.876 puta, u tretmanu su bile 38.144 osobe, 66 osoba spašeno je od sigurne smrti, a njih 185 dobilo je pravovremenu pomoć nakon srčanog udara. Usto, istarski hitnjaci lani su, spašavajući živote, prevalili 589.000 kilometara.

Ravnateljica istarskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu dr. Gordana Antić javno je podržala djelatnike u službi hitne medicine u borbi za njihova prava. Na stranici Hitna 194 uživo koju vode upravo djelatnici Hitne medicinske službe spomenuto je da bi je mnogi rado vidjeli na mjestu ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, na čijem je čelu Maja Grba Bujević.

"Podržavamo pravnu borbu djelatnika Zavoda za hitnu medicinu bilo gdje u Hrvatskoj, borbu za ostvarenje prava na beneficirani radni staž i izjednačavanje tog prava sa svim drugim žurnim službama", izjavila je zamjenica ravnateljice dr. med. Jovanka Popović Glavičić, specijalistica hitne medicine. "I vatrogasci i policija imaju beneficirani radni staž, bez obzira imaju li danas požar ili nemaju, i bez obzira jesu li nekoga danas uhitili ili nisu. Podržavamo izjednačavanje tog prava s djelatnicima drugih žurnih službi i ostalih zanimanja koja s godinama psihofizički iscrpljuju", rekla je Popović Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter