STRATEŠKI PROJEKTI

Pet novih sanitetskih vozila su nužna i hitna potreba

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Među 28 točaka dnevnog reda današnje 20. sjednice Skupštine Istarske županije nalaze se i dva značajna prijedloga zaključaka koji se tiču županijskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu. Riječ je o prihvaćanju dvaju ugovora o financiranju nabave pet sanitetskih vozila te izrade projekta za izgradnju sedam objekata Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije za čije je financiranje Zavod uputio prijedlog Županiji.

Unapređenje kvalitete

- Izgradnja sedam objekata hitne medicinske službe diljem Istre ušla je u plan Istarske županije, a želja i intencija je da to bude u gradovima u kojima su ispostave hitne medicinske službe, a to su Pula, Rovinj, Poreč, Umag, Buzet, Pazin i Labin. Suradnja s tim gradovima je izvrsna, oni su dodijelili čestice, međutim, za financiranje bi trebalo povući sredstva iz europskih fondova, a to je tek nešto što će se događati. Želimo vjerovati da će to uspjeti, rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić.

Zavod je, naime, u svom zahtjevu Županiji naveo da ne raspolaže vlastitim prostorima, već obavlja djelatnost u prostorima Istarskih domova zdravlja, dok je uprava smještena u prostoru Istarske županije, a prostori u kojima su smještene Ispostave Zavoda ograničavaju mogućnost pružanja kvalitetne zdravstvene zaštite. Istaknuli su stoga da je potrebno osigurati kvalitetne uvjete za rad zdravstvenog osoblja, kao i uvjete za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite pacijenata kroz izgradnju sedam objekata hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza.

U svojim zahtjevima Županiji pojašnjeno je i kako bi izgradnja objekata i nova vozila unaprijedila usluge Zavoda. Izgradnja prepoznatljivih, energetski učinkovitih objekata hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza rezultirala bi smanjenjem režijskih troškova Zavoda, smanjenjem negativnog utjecaja na okoliš, poboljšanjem uvjeta rada zaposlenika, optimiziranjem rezultata resursa zdravstvenog sustava, rješavanjem pitanja stambenog zbrinjavanja deficitarnog kadra te, što je najvažnije, povećanjem jednake dostupnosti zdravstvene zaštite u svim ispostavama Zavoda, što će imati izravan utjecaj na unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite za sve pacijente na području Istarske županije.

(Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)Tatjana Čemerikić (Snimio Milivoj Mijošek/Glas Istre)

"Potrošena" vozila

Prema riječima ravnateljice Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, Istarska županija će kupiti pet vozila za sanitetski prijevoz sljedeće godine, te pojasnila zašto su nova vozila itekako potrebna. Zavod je, naime, preuzimanjem saniteta od domova zdravlja naslijedio zastarjeli vozni park u kojemu su vozila prosječne starosti osam godina, a koja bi zbog velikog broja prijeđenih kilometara trebalo obnavljati svake četiri godine. Najstarije vozilo za sanitetski prijevoz proizvedeno je 1996. godine, a među preuzetim vozilima za sanitetski prijevoz postoje četiri vozila stara 15 ili više godina i jedanaest vozila starih 10 ili više godina.

- Mi smo preuzeli sanitet 1. siječnja 2023. godine. S obzirom na to da će od 1. siječnja 2024. to biti obavezno za sve zavode za hitnu medicinu u cijeloj Hrvatskoj, mi smo u to krenuli nešto unaprijed. Kako smo preuzeli i ljude, i vozila, i opremu, našli smo se zatečeni, s obzirom na to da nismo znali u kakvom stanju je vozni park, a riječ je o 47 vozila koja su prosjeku prešla po 600 tisuća kilometara, godine starosti su tu i zaista su potrošena, pojasnila je Čemerikić.

- Nama je nužno i žurno krenuti u obnovu vozila za sanitet, ali danas i kad želite nešto kupiti, zaista je teško na tržištu dobiti sad. Nama treba odmah, jer mi smo to ove godine planirali, a u tome nas je podržala Istarska županija, da bi to bilo sljedeće godine isporučeno, a vjerujemo da će se to i realizirati, rekla je Čemerikić.

Planirani rok isporuke pet novih vozila je, prema riječima ravnateljice Zavoda, početkom iduće godine odnosno do proljeća.

- Ostaje nam da se nadamo da će ipak sve stići u željenom i planiranom roku, zaključila je Čemerikić.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Nužna infrastruktura

Nastavni zavod za hitnu medicinu u svom prijedlogu Županiji istaknuo je da je, u svrhu izgradnje sedam objekata hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza, nužno započeti s izradom projektne dokumentacije koja će se sastojati od idejnog projekta te glavnog i izvedbenog projekta. Zemljišta za izgradnju će, kako je i potvrdila ravnateljica Čemerikić, osigurati gradovi u kojima su locirane ispostave. Za izradu idejnog projekta provest će se postupak jednostavne nabave, a zatim postupak javne nabave za izradu glavnog i izvedbenog projekta. Predviđeni iznos za izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju sedam objekata hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza je 272.500 eura, a predviđeni iznos financiranja nabave pet sanitetskih vozila je 549.948,44 eura.

- To su vozila u koja mogu ući kolica, standard viši od onoga što je bilo do sada, što je i nužno - i zbog pacijenata i zbog djelatnika. To nam je sredstvo za rad. Bilo bi idealno da možemo i više, ali moramo krenuti. Istarskoj županiji i nama je ovo strateški cilj jer mi smo ulagali u ljude i opremu, ali u prostore nismo jer nisu u našem vlasništvu, tako da smo s tim zakinuti već 11 godina. Nama su, zapravo, budućnost ti infrastrukturni objekti, kazala je Čemerikić dodavši da je u postojeće prostore, navodeći konkretan primjer onoga u Labinu, neisplativo ulagati.

- Razvila se ideja koja se prezentirala, a s obzirom na to da je tako nešto iznad naših mogućnosti, Županija je shvatila problem i usvojila u svom strateškom cilju izgradnju tih objekata tamo gdje su naše ispostave. To je naša budućnost. Financijski smo mi nemoćni, ali otvorila se ta mogućnost kroz europske projekte. Nije tako lako uspjeti, ali vjerujemo i nadamo se da hoćemo, zaključila je Čemerikić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter