Sada broje devet članova

ISTARSKA SPECIJALISTIČKA JEDINICA ZA SPAŠAVANJE NA VODI BOGATIJA ZA TRI NOVA ČLANA Evo tko su spasioci koji će raditi u otežanim uvjetima

Specijalistički interventni tim (SIT) za spašavanje na vodi Hrvatskog Crvenog križa u Istri tako sada ima devet članova

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
(foto Vedran Ujčić)

(foto Vedran Ujčić)


Istarska specijalistička jedinica za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima postala je od proteklog vikenda bogatija za tri nova člana te sada ukupno broji devet članova za područje Istarske županije. Naime, od 27. do 31. listopada, u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, održan tečaj za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima na kojem su, uz tri nova istarska člana, sudjelovala i dva instruktora iz Istre, Vedran Ujčić i Sebastian Labinjan, koji je ujedno i regionalni koordinator Službe spašavanja života na vodi za Istarsku županiju.

foto ujčić

Najmanje dvije godine iskustva

Dio tečaja spašavanja iz mora provodio se u Novom Vinodolskom, gdje su polaznici bili i smješteni, dok se drugi dio tečaja provodio u Brodu na Kupi, jer se upravo na rijeci Kupi provodio dio tečaja koji se odnosio na tehnike spašavanja iz rijeka, odnosno poplava. Uz četiri instruktora, od kojih su dvojica, dakle, bila iz Istre, na tečaju je ukupno bilo 13 polaznika, među kojima i tri člana Istarskog spasilačkog kluba "Boškarin" - Viktor Medakov, Goran Brenko i Luka Zeljko. Nakon intenzivna tri dana obuke, stekli su uvjerenja za spasioce u otežanim uvjetima.

Preduvjet da bi se uopće moglo pristupiti ovim pripremam su najmanje dvije godine iskustva kao spasilac. Najbolji spasioci se biraju i ulaze u tim koji se diže u kriznim situacijama na rijekama i moru.

- Istarski spasilački klub "Boškarin" djeluje u sklopu Društva Crvenog križa Istarske županije i provodi za njih edukacije, potom pripreme za spasioce i ostale aktivnosti. Nakon dvije godine staža mi one najkvalitetnije članove koji su se iskazali pozovemo za specijalnu jedinicu i onda završavaju ovaj napredni tečaj. Prije odlaska na ove pripreme, mi kao članovi specijalne jedinice 'Boškarini' sudjelovali smo u dežurstvima prilikom održavanja dviju utrka na moru i to Lim Bay Challenge i triatlon Ocean Lava Vrsar, a odmah potom krenuli na ovu četverodnevnu edukaciju, gdje smo održali obuku, prošli teorijski dio kroz niz predavanja, a potom su polaznici zadužili opremu i krenuli na praktični dio obuke, dva dana na rijeku, dva dana na more, pojašnjava nam instruktor Vedran Ujčić.

foto ujčić

Dodaje kako je važno upoznati i rijeku i more te imati poštovanje za sva ta područja djelovanja.

Treba respektirati i more i rijeke

- Naši dečki poznaju more, ali im mi damo do znanja da niti rijeka nije bezazlena, da ima svoje opasne dijelove, tokove, sifone i da je jednostavno dinamičnija nego more i da moraju imati respekt prema tom, uvjetno rečeno, drugom mediju. Na vodi se izvode razne vježbe, od skokova s plovila ili pontona, evakuacije, do pravila koja se moraju poštivati, poput, primjerice, znati tko je glavni u plovilu. Tu su i vježbe za evakuaciju kod poplava gdje se također koriste plovila za dolazak do ljudi i njihovu evakuaciju. Posebno se radi na pitanju sigurnosti svih sudionika, ističe nadalje Ujčić.

foto ujčić

Započelo je i opremanje članova specijalne jedinice, čemu imaju zahvaliti Hrvatskom Crvenom križu i Istarskoj županiji, dodaje Ujčić čime se kvaliteta spašavanja podiže na novu razinu razinu. U Istri imaju i dva plovila, jedan rescue runner (posebno plovilo plitkog gaza, malih dimenzija te velikih sposobnosti manevriranja koje su idealne u akcijama traganja i spašavanja gdje čamci i veća plovila nisu u mogućnosti djelovati op.a.) te jedno veće plovilo pa predstoji sada da ovako dobro ustrojen, ekipiran i uvježban specijalistički interventni tim (SIT) za spašavanje na vodi Hrvatskog Crvenog križa nađe svoje mjesto uz Obalnu stražu i Lučku kapetaniju kao neizostavni dio u slučaju potrebe spašavanja na vodi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter