LABIN

I dalje na snazi brojne mjere i restrikcije zbog koronavirusa BEZ TRAVANJSKIH I SVIBANJSKIH MANIFESTACIJA

| Autor: Branko BIOČIĆ

Kriza izazvana koronavirusom odgodila je ili otkazala sve kulturno-zabavne i sportske manifestacije, kao i one vezane za blagdan Uskrsa. Tako proteklog vikenda nije bilo tradicionalnog uskršnjeg doručka na rivi u Rapcu koja je ovih dana pusta, otkazan je i uskrsni rukometni turnir, a odgođena je i manifestacija "100 milja Istre" za rujan.

Neće se i održati niti Sajam cvijeća kao ni gastro manifestacija "Si naši gušti" koju je tradicionalno organiziralo Labinsko udruženje obrtnika. Međunarodni omladinski nogometni turnir "Kvarnerska rivijera" kao i Festival samoniklog bilja i Krafifest u Kršanu već su službeno otkazani, a tako će biti i s drugim manifestacijama planiranim u travnju i svibnju poput labinske biciklijade.

Sve aktivnosti obustavljene su na području svih turističkih zajednica na Labinštini, a to su Labin, Raša, Kršan, Sveta Nedjelja i Pićan. Prošle godine u ovo vrijeme na području TZ-a grada Labina boravilo je 2.734 gostiju, mnogi su hoteli, kampovi i restorani radili, dok je ove godine prava pustoš pa se i na ulicama mogu sresti rijetki Labinjani koji uglavnom idu u kratku kupovinu.

Nema cike ni vike ispred škola, vrtića ni na dječjim igralištima kojima je zabranjen pristup pa su ograđena i trakama. Domaći stanovnici kada nisu u svojim domovima, gdje provode veći dio vremena, odlaze na šparuge ili negdje u prirodu. Mnogi su tek sada prepoznali ljepotu parka Mediteranskog kiparskog simpozija na Dubrovi. Za razliku od onih koji žive u višestambenim zgradama sretniji su oni koji imaju okućnice pa mogu po ovom lijepom vremenu boraviti u svom dvorištu.

O onima koji žive na selu da ne govorimo! Srećom, ukidanjem propusnica svima je olakšano kretanje između općina i grada Labina, ali je karantena još jednom ukazala na besmislenost mnogih lokalnih granica i rascjepkanost tako malih područja. Nadamo se da ova nevolja neće još dugo trajati i da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu. A tko preživi pričat će.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter