PAZIN

HVALEVRIJEDNA DONACIJA ZA SREDIŠNJU ISTRU: Stiglo novo ambulantno vozilo vrijedno 1,2 milijuna kuna

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Pazinska hitna ima sada tri vozila od čega dva potpuno nova (Snimio: Anđelo Dagostin)

Pazinska hitna ima sada tri vozila od čega dva potpuno nova (Snimio: Anđelo Dagostin)


Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, u ime Grada Pazina i sedam općina Pazinštine, uručio je jučer u dvorištu Doma zdravlja ključeve novog ambulantnog vozila voditelju pazinske ispostave Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Ivanu Aniću koji je tom prigodom istaknuo da je vozilo opremljeno najsuvremenijom opremom te zadovoljava sve potrebne standarde.

- U vrlo kratko vrijeme možemo kazati da smo u Pazinu dobili dva nova vozila. Drago mi je da u partnerstvu s Nastavnim zavodom za hitnu medicinu Istarske županije realiziramo ovako vrijedan projekt koji osigurava kvalitetu života na području središnje Istre, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić koji je korisnicima zaželio "puno sretnih kilometara i što manje pacijenata".

Tako je pazinska Hitna medicinska pomoć u manje od godinu dana dobila dva nova potpuno opremljena ambulantna vozila kojima će djelatnici, uz jedno starije vozilo, moći na siguran i brzi način obavljati hitne intervencije na području Pazinštine i čitave Istre. Gradonačelnik Krulčić je istaknuo da Grad Pazin svojom podrškom nastoji doprinijeti stvaranju bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti na vrijeme dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

- To su naše pokretne ambulante u kojima zbrinjavamo pacijente što podiže sigurnost, a upravo ova ispostava koja je centralno pozicionirana pa vrlo često dolazi do pacijenta u druge dijelove Istre, Poreč, Rovinj ili Labin, kao prvi raspoloživi tim, kazala je ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić.

Procijenjena vrijednost novog vozila, sa svom dodatnom opremom (ležajem, prijenosnom stolicom, te neophodnom medicinskom opremom) iznosi oko 1,2 milijuna kuna. Grad i Općine su sa Zavodom potpisali pojedinačne ugovore za sufinanciranje nabave vozila te će se godišnje za kupnju vozila izdvajati 200 tisuća kuna, od čega Grad Pazin 83 tisuće kuna. Planirano je da će Grad Pazin temeljem ugovora u razdoblju od četiri godine izdvojiti 334 tisuće kuna.

Inače, pazinska Hitna medicinska pomoć obavlja oko 1.000 intervencija godišnje, te između 4.000 i 5.000 pregleda koji se obavljaju u stacioniranom odjelu. Tijekom cijele godine ovdje je stacioniran jedan ugovoreni tim tijekom 24 sata kojeg čine liječnik, medicinska sestra i vozač, odnosno po pet liječnika, medicinskih sestara/tehničara i vozača. Grad Pazin s općinama sufinancira dodatnu medicinsku sestru/tehničara kroz cijelu godinu, a u ljetnim mjesecima osiguran je dodatni tim u sastavu liječnik, medicinska sestra/tehničar te vozač što sufinanciraju Grad i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture radi pojačanog priljeva putnika tijekom turističke sezone u središnjoj Istri.

Grad Pazin zajedno s Istarskom županijom, Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije i Istarskim domovima zdravlja od 2012. godine sklapa godišnje ugovore o sufinanciranju hitne medicinske pomoći iznad standarda za što je u razdoblju od 2012. do 2020. godine Grad izdvojio gotovo milijun kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter