PAZIN

DONACIJA POREČKO PULSKE BISKUPIJE: Udruga "Hoću-Mogu" dobila vrijedan uređaj

Sergije Jelenić, Klarita Radoš Matijašić, Maja Zović Koraca i Dražen Kutleša

Sergije Jelenić, Klarita Radoš Matijašić, Maja Zović Koraca i Dražen Kutleša


Darovani uređaj Nexux 10 i prateća oprema neophodni su za provođenje Neurofeedback metode kojom se može unaprijediti kognitivno funkcioniranje, postići viši stupanj emocionalne stabilnosti i socijalne interakcije, te opće stabilizacije ponašanja djece s razvojnim poremećajima

Biskup porečki i pulski mons. dr. Dražen Kutleša i kancelar biskupije vlč. Sergije Jelenić predali su pazinskoj Udruzi "Hoću-Mogu" koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju Neurofeedback uređaj koji je Biskupija kupila za potrebe ove udruge. Predsjednica Udruge "Hoću - Mogu" Klarita Radoš Matijašić zahvalila je Biskupiji koja je prepoznaje njihov rad te joj već drugi put nesebično pomaže u ostvarenju ciljeva, a to su podizanje kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Praćenje mozga

Darovani uređaj Nexux 10 i prateća oprema neophodni su za provođenje Neurofeedback metode kojom se može unaprijediti kognitivno funkcioniranje, postići viši stupanj emocionalne stabilnosti i socijalne interakcije, te opće stabilizacije ponašanja djece s razvojnim poremećajima. Neurofeedback trening je zapravo kompjutorizirana metoda, bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga i davanju povratne informacije (feedback). Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju trudi se približiti potrebne sadržaje neophodne za razvoj i rehabilitaciju neurorizične djece u Istri. Vođena time, prije dvije godine Udruga "Hoću-Mogu" prva u Istri zaposlila je fizioterapeuticu licenciranu za neurorazvojnu Vojta terapiju koja je od nedavno i sustavno dostupna, te provode projekt samostalnosti adolescenata za život. Sve su aktivnosti stručno vođene od strane fizioterapeuta, odnosno rehabilitatora i psihologa koji direktno rade s korisnicima usluga koje Udruga "Hoću-Mogu" pruža.

- Osluškujući potrebe članova Udruge, odnosno oroditelja djece s teškoćama u razvoju, prepoznala se potreba za uvođenje Neurofeedback terapije, te osposobljavanje stručne osobe za samostalan rad, doznajemo od Radoš Matijašić. U Udruzi ima roditelja koji redovito putuju u Zagreb kako bi provodili takvu terapiju koja se provodi u ciklusima prema potrebi djeteta (od 20-40 terapija). Od svibnja ove godine Udruga "Hoću-Mogu" priprema jednu stručnu osobu za provođenje Neurofeedback i Biofeedback terapija, a edukaciju organizira Centar za psihološke tretmane, Biofeedback i Neurofeedback - Mens sana Zagreb s mentoricom Anom Vodanović Kosić.

- Iako je osoba, koju naša Udruga priprema za rad, stručna te je prošla potrebne edukacije, potrebno je još odraditi praktični rad uz vodstvo i superviziju mentorice prof. Ane Vidanović Kosić sve dok ne bude spremna za samostalan rad s korisnicima, napominje Radoš - Matijašić. Za nastavak edukacije i provođenje praktičnog dijela te osposobljavanje za rad, neophodan je bio ovaj vrijedan uređaj Nexus 10 sa svom potrebnom opremom za rad, čija je ukupna vrijednost 87,65 tisuća kuna, a Biskupija Porečka i Pulska odlučila ga je darivati Udruzi.

Vojta terapija

- Roditelji udruge "Hoću-Mogu" neizmjerno su zahvalni Porečkoj i Pulskoj biskupiji na donaciji ovog uređaja. No, uz sve ostale kojima pomaže, ovo nije prvi put da Biskupija pomaže Udruzi. Naime, u organizaciji Biskupijskog Caritasa u prosincu 2017. organiziran je humanitarni koncert u Pazinu i tom je prilikom donirano 50 tisuća kuna za provođenje aktivnosti Udruge od kojih su tada najvažnije bile provođenje Vojta terapije, osamostaljivanje adolescenata za život, te zapošljavanje pomoćnika u nastavi i vrtiću, kaže Radoš - Matijašić. Primopredaju uređaja uveličao je Dječji zbor "Mali od Sv. Jurja" iz župe Stari Pazin pjesmama "Barka ljubavi" i "Hvala". (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter