DIVLJA GRADNJA

GRAĐANSKA INICIJATIVA PREMANTURE predložila pokretanje kaznenih postupaka protiv bespravnih graditelja

Dovoljne su dvije ili tri tužbe protiv bespravnih graditelja po hrvatskom kaznenom zakonu kojim država mora kazniti bespravnog graditelja zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina. Nakon prvih tužbi vlasnici vikendica sami bi rušili svoje objekte, smatraju članovi Inicijative  

| Autor: Marcello ROSANDA
Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)

Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)


 Na adresu medulinskog Općinskog vijeća ovih je dana stigao dopis Građanske inicijative Premanture koji potpisuje Kristijan Matas, a u kojem se lokalnoj vlasti predlaže podizanje tužbi protiv bespravnih graditelja. To bi, smatraju članovi te inicijative iza koje stoje i Saša Radović te Anka Weiser-Stefanović, dovelo do vrlo brzog rješavanja problema divlje gradnje u Medulinu, Premanturi i okolici. Inače, njihova je inicijativa nizom objava i pritužbi na, kako kažu, nerad lokalnih i državnih struktura zainteresirala i pučku pravobraniteljicu i Državni inspektorat.

        Podsjetimo, Državni inspektorat u svom nedavnom dopisu, naime, zaključuje da se na području pod upravom Javne ustanove Kamenjak na dijelu zaštićenog krajobraza poluotoka Kamenjak nalazi oko 50 do 70 ilegalnih objekata, dok je 200 do 230 tih objekata smješteno na dijelu Općine Medulin, na poluotoku Premantura uz autokamp Stupice. Objekti su pretežno u vlasništvu državljana Slovenije, a izgrađeni su u proteklih 30-ak godina, navodi Inspekcija. Kako bilo, Premanturci u dopisu tvrde da Općina može zaustaviti bespravnu gradnju "preko noći".

"Dovoljne su dvije ili tri tužbe protiv bespravnih graditelja po hrvatskom kaznenom zakonu kojim država mora kazniti bespravnog graditelja zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina. Nakon prvih tužbi vlasnici vikendica sami bi rušili svoje objekte", predlažu oni referirajući se na članak 212. KZ-a koji predviđa da "tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."

Načelnik Medulina Ivan Kirac odgovara da se na tom problemu radi, te pritom navodi što je sve dosad poduzeto.

"Itekako smo upoznati s problematikom bespravne gradnje čije nam je sprječavanje jedna od glavnih točaka našeg programa kojim smo se zadužili pred mještanima. Odgovorno tvrdim da u Istri trenutno vodimo najžešću inicijativu i bitku s takvom gradnjom", poručuje Kirac.

Već na drugoj sjednici Općinskog vijeća donijeta je, kaže, odluka kojom su definirani novi standardi parkiranja osobnih automobila kod planiranja novih građevina, ali i definirani uvjeti osiguravanja parkirnih mjesta prilikom rekonstrukcije objekata. Nadalje, poručuje da je donošenjem novog plana za Valbonašu izdvojeno građevinsko područje gospodarske namjene planirano kao zona poslovne, pretežito trgovačke namjene, unutar koje je omogućena realizacija trgovačkog centra.

Između ostalog, Kirac spominje i odluku koja će doprinijeti smanjenju urbanističke devastacije prostora, odnosno manipulaciji u projektima.

"Tako je regulirano da se za gradnju unutar zbijenih dijelova naselja mora pribaviti mišljenje Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti da bi se dodatno zaštitile stare jezgre naselja. Redefiniran je pojam konobe, te je ograničen broj konoba i ljetnih kuhinja, jer se nažalost više puta događalo da se u projektima prikaže veći broj ljetnih kuhinja i konoba koje su se kasnije, nakon ishođenja uporabne dozvole, pretvarale u apartmane", kaže Kirac i dodaje da su dodatno definirani pojmovi ugrađenih i polu-ugrađenih građevina da bi se onemogućilo stvaranje nizova spojenih objekata koji svojom neprikladnom veličinom narušavaju vizuru mjesta.

"Izmijenjene su odredbe koje se odnose na koeficijent izgrađenosti, maksimalnu visinu građevine, izgradivi dio građevne čestice, definirane su etaže građevine, izmijenjeni su uvjeti za smještaj vozila i slično. Gradnja bazena dodatno se potiče odredbom da gradnja bazena ne ulazi u izgrađenost čestice, da bi se omogućilo povećanje kvalitete smještaja i produljenje turističke sezone", napominje Kirac i najavljuje da se u sljedećoj godini očekuje donošenje čak devet do dvanaest urbanističkih planova, što bi trebalo, smatra medulinski načelnik, doprinijeti boljoj kontroli gradnje u svim našim naseljima.

"Svjedočili ste i prvoj ilegalnoj gradnji u mom mandatu na području zaštićenog pojasa koji pripada Kamenjaku. Odgovor je bio decidiran, te je po mom nalogu protiv graditelja iz Slovenije podignula kaznena prijava te je naloženo vraćanje u prijašnje stanje. I dalje ću nalagati najstrože kazne i podnošenje kaznenih prijava prema svakoj aktivnosti na našem zaštićenom, zelenom blagu prirode", poručuje Kirac.

"Svjedočili ste i medijskoj buri koja se digla iz naše općine prema državi i Županiji, a urodila je itekako ozbiljnom suradnjom sa Županijom u zajedničkom suzbijanju ilegalne gradnje, te naše stručne službe redovito komuniciraju. Prošli tjedan održan je i sastanak s Državnim inspektoratom", kaže Kirac i sumira zaključke tog sastanka. I dalje će se nastaviti koordinirano djelovanje općinskog komunalnog redarstva i djelatnika Inspektorata na terenu, a komunalnom se redarstvu omogućuju puno veće ovlasti u postupanju.

"Razmatrale su se opcije izvršenja pravomoćnih rješenja i modaliteti rušenja, uklanjanja i zbrinjavanja bespravnih gradnji. Izrazili smo spremnost i odlučnost da osiguramo financijsku potporu u provedbi uklanjanja bespravno sagrađenih objekata", tvrdi Kirac i najavljuje koordinirane izvide na terenu u sklopu kojih će se pojedine zone temeljito provjeravati, kao što je to slučaj u Stupicama, Ševama i na ostalim područjima gdje se pojave nova žarišta ilegalnih aktivnosti.

Kirac ipak napominje da Zakon o upravnom postupku i više sudske instance ograničavaju inspektorat i komunalno redarstvo, te omogućavaju neopravdano produljenje postupaka, što doprinosi dojmu bespomoćnosti službi u provedbi zakona. Međutim, s obzirom da je većina bespravnih gradnji na terenu i prijavljena, on poručuje da su ti postupci otvoreni i aktivni i isti će doći na red i biti obrađeni.

Također, Kirac kaže da su se predstavnici inspektorata dotaknuli mogućnosti djelovanja komunalnog redarstva sukladno Zakonu o ugostiteljstvu, koji daje mogućnost redarstvu da sprječava kampiranje izvan kampova, te se dopušta mogućnost pečaćenja, zatvaranja i korištenja kamp-prikolica na razdoblje od 60 dana ako se koriste za boravak i noćenje.

"U ovom trenutku izdana su rješenja i naloženo je vlasnicima da uklone kamp-kućice na poljoprivrednom zemljištu. Smatram da su neopravdane tvrdnje da se stagnira pri rješavanju ovoga problema. Ponavljam, pioniri smo u nalaženju rješenja i borbi sa ilegalnom gradnjom. Politički stvaramo preduvjete, kažnjavamo, kazneno prijavljujemo, a uskoro ćemo i rušiti. Sve su to potezi nove vlasti. Za prošlost ne odgovaram jer je upravo ona bila i motiv moje političke aktivacije. Od mještana tražim da ustraju, prijavljuju i komuniciraju s nama da bi nam efikasnost bila na što većem nivou", zaključuje Kirac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter