SJEDIŠ, A PLAĆA IDE

Giovanni Sponza će još najmanje šest mjeseci primati plaću iz državnog proračuna, iako više nije saborski zastupnik. Emil Daus neće dobivati ništa. SAZNAJEMO O KOJIM IZNOSIMA JE RIJEČ I ŠTO ONI MISLE O TOME

| Autor: Marcello ROSANDA

Od dvojice bivših IDS-ovih saborskih zastupnika iz Istre, Giovanni Sponza koristi opciju 6 + 6 i primat će plaću i dalje, dok Emil Daus ne koristi, niti smije koristiti. Naime, prema Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom državnom saboru, spomenuta mjera zastupnicima koji nisu ponovno izabrani omogućuje da im država šest mjeseci isplaćuje punu, a šest mjeseci polovicu plaće. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je jučer da bi trebalo potražiti neko rješenje kojim bi se bivšim saborskim zastupnicima omogućilo da rade na svim pozicijama, pa ne bi bilo potrebe da budu na teretu državnog proračuna. 

- Moramo vidjeti kako prevladati situaciju u kojoj je njima praktički zabranjeno raditi godinu dana. Svi oni koji bi trebali doći na upravljačke pozicije, u privatnom, pa i javnom sektoru, nemaju to pravo, odgovorio je Jandroković, komentirajući činjenicu da 38 zastupnika prošlog saborskog saziva i dalje prima plaću po sistemu 6 + 6. 

- To je jedna vrlo neugodna situacija u kojoj čovjek godinu dana praktički ništa ne može raditi i onda ide na državne jasle, što isto nije simpatično. Dakle, tu bi možda trebalo potražiti neko rješenje u kojem će se omogućiti ljudima da rade i onda ne bi bilo potrebe za "6+6", rekao je predsjednik Sabora.

Bivši saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza potvrdio je da će koristiti mjeru prvih šest mjeseci. Nastavit će, dakle, primati saborsku plaću. Obzirom da je Sponzina neto plaća u Saboru iznosila 18.880 kuna mjesečno, tako će građane Hrvatske Sponza koštati još najmanje 113.284 kuna neto. 

- U potpunosti se slažem s prijedlogom kojim bi se dužnosnicima omogućilo da se nakon prestanka obnašanja funkcije mogu zaposliti. Držim da je svima u interesu da država po tom pitanju nema troškova, a da dužnosnici mogu raditi, kaže Sponza. Na pitanje kako komentira mjeru "6+6" koju dio javnosti smatra nepotrebnom i nepravednom, Sponza nije odgovorio. Nije se oglasio ni na pitanje treba li bivšim saborskim zastupnicima umjesto cijele plaće osigurati manju naknadu. 

Njegov stranački kolega, također bivši zastupnik u Saboru Emil Daus, inače načelnik općine Cerovlje, bio je malo izdašniji u odgovorima. Daus ne može koristiti mjeru 6 + 6, obzirom da se ista ne odnosi na općinske načelnike. Smatra da je potrebno omogućiti zastupnicima da rade i nakon što završe svoj saborski mandat, a s druge strane da se pronađu modeli uštede javnog novca. 

- No, potrebno je temi pristupiti odgovorno i ne koristiti istu za dnevne političke i populističke svrhe, što još više degradira već narušeni ugled institucije Hrvatskog sabora, zaključuje Daus očito se odnoseći na Jandrokovićevu izjavu. 

U vrijeme devetog saziva Sabora Daus je primao plaću od 12.030 kuna neto. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter