MONTE PIQUENTE CLASSIC CUP

FOTOGALERIJA / UTRKA OLDTIMERA I SAJAM LJETNIH TARTUFA otvorili turističku sezonu na sjeveru Istre. Gosti su bili oduševljeni!

Sajam je prilika da se predstave tartufari, prvi u lancu tartufarenja te gastronomski i turistički valorizira crni ljetni tartuf koji je godinama bio zapostavljen, rekao je predsjednik tartufarske udruge Darko Muzica

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Buzet i oldtimeri vole se javno, pokazao je to i Monte Piquente Classic Cup održan proteklog vikenda zajedno s Prvim sajmom crnog ljetnog tartufa u Istri kao uvertirom u sjevernoistarsku turističku sezonu. Prvi oldtimer rally u gradu oktana nakon poduže pauze, okupio je pedeset i tri vozila iz regionalnih oldtimer klubova iz Umaga, Rovinja, Pule, Opatije, Rijeke, Zagreba pa i Dalmacije. Tek je zbog nestabilnih vremenskih prilika, nedjeljni "Vespa north Istria tour, historic motorcycles in Buzet", prebačen na 20. lipnja.

Na Prvom oldtimer rallyu bodovao se samo jedan rezultat, točnost u redovnom prometu. U kategoriji oldtimer vozila gdje u takvom rallyu, u ovom slučaju s četiri kontrolne točke, kako kaže inicijator vikenda oktana i tartufa Robert Marušić, pobjeđuju suvozači koji čitaju "road book", prvi je bio Boris Krivičić, drugi Loris Krbavac i treći Primož Koselj. U kategoriji motocikla prvi je bio Dalibor Fantinić, drugi Guido Pavletić, a treći Primož Tribar.

Među prvima su ispred hotela Fontana startali Sergio Šverko, a potom i Silvano Vivoda u replici trkaćeg primjerka Zastave 785 "S", iz 1976. godine koju je sam restaurirao. Starteri su njima kao i ostalim natjecateljima, među kojima i Dubravku Bošnjakoviću, vozaču Camel Trophy generacije iz 80-ih u Land Roveru, bili najtrofejniji buzetski vozač Branko Bašić i pripadnik mlađe automobilističke generacije Viliam Prodan, jedini buzetski vozač koji je nastupio na velikom rally Monte Carlo. Cilj je bio na Mostu, kod Cimosa ispred Gastro Centra Vilstroj.

Uz Dražena Fantinića, predsjednika Buzet Classic Cluba, oldtimer udruge koja potpisuje organizaciju Monte Piquente Classic Cupa, potpredsjednike udruge Roberta Marušića i Guida Pavletića te tajnika Marina Mikolja, u organizaciji je sudjelovalo dvadesetak volontera, među njima i Ivo Brgodac, zadužen za verifikaciju rezultata. Pribroji li se tome i logistička podrška sajma tartufa, sveukupno je vikend oktana i crnih tartufa omogućilo četrdesetak entuzijasta koji su time doprinijeli i povećanju turističke statistike dolazaka i noćenja.

Sajmovanja su se očito zaželjeli i turisti i izlagači pa je Prvi sajam crnih ljetnih tartufa u Istri, kao uvod u sezonu ove podzemne afrodizijačke gljive koja je započela 1. lipnja, održan u sklopu oktanskog vikenda, oživio buzetsku starogradsku jezgru. Dvodnevni sajam u omanjem prostoru između Lopara i župne crkve, održan u skladu s epidemiološkim mjerama, privukao je i domaće, ali i inozemne goste pa tako i turiste iz Stuttgarta koji su nam rekli da se odmaraju u Labinu i ciljano su došli u Buzet na sajam crnog tartufa. Za njega su doznali na Internetu, a tijekom boravka u Istri svake godine obilaze i restorane koji nude tartufe.

Kilogram crnog ljetnog tartufa, Tuber Aestivum, na štandu Udruge tartufara Istra prodavao se po cijeni od tisuću do tisuću i pol kuna ovisno o kvaliteti tartufa.

- Sajam je prilika da se predstave tartufari, prvi u lancu tartufarenja te gastronomski i turistički valoriziraju crni ljetni tartuf, koji je godinama bio zapostavljen, rekao je predsjednik tartufarske udruge Darko Muzica. Uz njega je bio i potpredsjednik Ivan Vukadinović. Muzica ne skriva ponos što je to prvo sajmovanje s tartufima u Istri na kojemu nastupaju isključivo tartufari.

- Zadovoljni smo da su konačno krenuli sajmovi i veća okupljanja na otvorenom. Odličan posjet zabilježili smo i na Danu otvorenih vrata vinskih podruma, izjavio je Adriano Černeka, vinar iz sela Medveje koji je nudio vina te ekstra djevičanska maslinova ulja. Na štandu restorana "Stara oštarija" Roberta Marušića također su bila izložena ekstra djevičanska maslinova ulja. Sajmovanje je nakon višemjesečne pauze, jedva dočekala i 74- godišnja Lina Vežnaver iz malog sela Škofi kod Oprtlja koja je tradiciju izrade domaće tjestenine pretvorila u brend "Lina tjestenina" i može se pohvaliti širokom paletom domaće ručno rađene tjestenine. Đeni Šavko, vlasnica obrta za slastičarstvo "Damiani" iz Svetog Martina nudila je slastice pa tako i jestive suvenire koji su postali pravi brend radionice ove buzetske slastičarke.

Atrakcija tartufarski pas Badi

Atrakcija sajma bili su zasigurno turistički djelatnik i profesor likovne kulture Hari Vidović i njegov pas Badi. Svojevremeno i sam tartufar, Hari je na sajmu u sklopu kulturno-turističke platforme My perfect day, promovirao jedan od sadržaja i to truffle hunting, pokazno traženje tartufa, nezaboravnu pustolovinu traženja tartufa na staništima u okolici Roča i Huma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter