recepti za blagdanski stol

BLAGDANSKE SLASTICE ZDENKE JAKUS Baka Mraz iz Žminja pokazala nam je kako se radi specijalni panetone, i još mnogo toga

| Autor: Ružica KORACA
Slastice Zdenke Jakus

Slastice Zdenke Jakus


Poznata žminjska promotorica tradicijske istarske kuhinje Zdenka Jakus demonstrirala nam je kako izgleda njezina slatka blagdanska trpeza. Između ostalog napravila je nešto senzacionalno: panetone za koji treba imati ekstremno puno strpljenja jer je vrlo zahtjevan za napraviti. Recepte za njega i još četiri podijelila je s nama, a kao ekstra dodatak tu je i domaći kruh. 

Panetone:

  • - decilitar mlijeka
  • - 140 dekagrama šećera
  • - pola kocke kvasca
  • - 450 grama pšeničnog glatkog brašna
  • - 4 jaja
  • - 170 grama maslaca
  • - 1 žličica praška za pecivo
  • - 1 žličica soli
  • - 3 žumanjka
  • - 1 vanilin šećer
  • - 1 naribani limun
  • - 1 naribana naranča
  • - 100 grama grožđica
  • - 100 grama brusnice 

Panetone se radi u sedam koraka. Prvi korak je u toplo mlijeko dodati žličicu šećera i otopiti kvasac, dodati 100 grama brašna i zamijesiti tijesto. Pustiti sat vremena da se tijesto digne. Drugi korak je dodavanje 180 grama brašna, preostali kvasac i dva cijela jaja. Zamijesiti tijesto. Treći korak je dodavanje 60 grama maslaca sobne temperature i zamijesiti tijesto. Smjesu zamotati prozirnom folijom i pustiti barem dva sata da se volumen udvostruči. Četvrti korak je, kad se tijesto diglo, dodati preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo, sol, dva jaja i žumanjke, te preostali maslac. Zamijesiti tijesto, dodati preostali šećer, vanilin šećer i ribani limun, te na kraju miješati brusnice, grožđice ili čokoladu po želji. Grožđice treba prethodno sat vremena umočiti u vodu.

Zdenka Jakus

Peti korak je tijesto prekriti prozirnom folijom i pustiti da se diže najmanje tri sata. Šesti korak: kalup za panetone premazati maslacem ili staviti papir za pečenje.Sedmi korak: kad se tijesto nadiglo staviti u kalup. Tijesto bude jako mekano i treba paziti, a u kalupu treba stajati dva sata dok se ne udvostruči. Staviti peći na 200 stupnjeva prvih deset minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva i peći još 15 minuta. Nakon toga ga pokriti aluminijskom folijom i smanjiti pečenje na 170 stupnjeva 20 do 25 minuta. Provjeriti je li pečeno štapićem. Kad ga izvadimo van okrenemo ga naopako i tako treba stajati 24 sata. Tada je spremno za posluživanje. Zdenka je svoj napravila pod čripnjom, a vi svoj napravite u pećnici.   

Zdenka Jakus

Pandešpanja sa smokvama:

  • - 8 bjelanjaka
  • - 8 žutanjaka
  • - 9 žlica šećera
  • - 1 vanilija
  • - 1 prašak za pecivo
  • - 8 žlica brašna
  • - 5 do 6 dekagrama suhih smokava

Osam žumanjaka zamutiti s 9 žlica šećera i tu stavimo vanilin šećer i malo naribanog limuna, te malo ruma ili rakije po želji. Bjelanjke istučemo da dobijemo bijeli snijeg. Osam žlica brašna stavimo u žumanjak i prašak za pecivo, te to miješamo mikserom. Nakon toga polako umećemo bjelanjak, te na kraju narežemo smokve koje su se prethodno močile u bijelom vinu nekih deset minuta. Sve zajedno pomiješamo i stavimo u kalup za pečenje torte. Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva. Peći 50 do 60 minuta. Ne otvarati pećnicu dok se peče. 

Keksi - biškoti:

  • - 8 jaja
  • - 40 žlica maslaca
  • - 24 žlica šećera
  • - 4 vanilin šećera
  • - 4 praška za pecivo
  • - korica naribanog limuna
  • - rum
  • - brašno 

U plastičnu posudu staviti sve sastojke i skupa zamijesiti, brašno po potrebi dok tijesto ne bude rahlo. Staviti tijesto da odmara nekih 30 minuta, te ga onda oblikovati u mašini za rađene kekse. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 170 stupnjeva pet do sedam minuta. 

Fritule: 

  • - 1 jogurt
  • - 1 prašak za pecivo
  • - 1 naribani limun
  • - 1 vanilin šećer
  • - rum
  • - 4 žlice šećera
  • - sol 

Sastojke smiksati mikserom i staviti brašna po potrebi dok se ne zamijesi tako da se može kasnije peći u zagrijanom ulju na laganoj vatri. 

Štrudle s jabukama ili kravljim sirom: 

  • - 1 kila brašna
  • - 1 kocka kvasca
  • - 5 žlica šećera
  • - 1 jušna žlica soli
  • - 10 dekagrama maslaca
  • - 1 naribani limun
  • - 1 naribana naranča
  • - 4 jaja; 2 cijela i dva žutanjka
  • - 4 jabuke/pola kile kravljeg sira 

U većoj plastičnoj zdjeli sastojke zamijesimo s pola litre mlijeka. Tijesto treba odmarati dok ne dobije obujam, otprilike pola sata. U međuvremenu radimo nadjev za tijesto ovisno što smo odabrali.

Četiri naribane jabuke, prepečene u tavi sa šećerom da izgube vodu, 400 grama miješane marmelade, 20 deka mljevenih oraha, tri žlice čokolade u prahu i dvije žlice šećera - to sve smiješamo. Kad se tijesto diglo razvaljamo ga i umetnemo nadjev te zamotamo. Peći najviše 40 minuta na 170 stupnjeva.

Ako je štrudla sa svježim kravljim sirom, postupak pravljenja tijesta je isti, a nadjev radimo tako da dodamo u pola kile sira 10 dekagrama suhih grožđica, 2 jaja, limunov sok i 3 žlice šećera. Tijesto standardno razvaljamo i umetnemo nadjev. Na tijesto stavimo i par listića maslaca. Peći najviše 40 minuta na 170 stupnjeva.  

Zdenka Jakus

Kruh: 

  • - 1 kg brašna
  • - 1 žlica soli
  • - 2 žlice šećera
  • - 1 kocka kvasca
  • - 1 žlica masti
  • - 1/2 litre mlake vode 

Smjesu zamijesimo i pustimo da se tijesto diže pola sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga premjesimo i stavimo da se kisa (diže) pola sata na sobnoj temperaturi. Upalimo pećnicu na 180 i tako pečemo sat vremena nakon što smo drugi put premjesili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter