OPTIMISTČNA OČEKIVANJA

Bivši gradonačelnik Pazina o predstojećim izvanrednim izborima za Gradsko vijeće: Ljudi s IDS-ove osvojit će najmanje 6 mandata. MOŽDA ĆE IMATI I VEĆINU

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Panorama Pazina (Foto Emina Svilar/Arhiva Glasa Istre)

Panorama Pazina (Foto Emina Svilar/Arhiva Glasa Istre)


- Slijede novi izvanredni izbori za Gradsko vijeće. Na proteklima je IDS dobio 6 vijećnika od ukupno 13, dok je Možemo! dobilo njih 4, međutim, nitko nije uspio okupiti potrebnih 7 za većinu. Kakva su Vaša predviđanja za nove izbore?

- Minimalno će se ponoviti naš rezultat sa šest vijećnika, ali očekujemo i da bi mogli biti malo bolji, budući da će nastupiti jedna nova svježa ekipa. Naše je da im damo podršku. Oni će se predstaviti i vjerujem da će dobiti većinu u Gradskom vijeću. Vjerujem da je rezultat minulih izbora bio samo jedan splet nesretnih okolnosti koji je započeo mojim boravkom u bolnici i nemogućnosti da, prvi put u životu, uopće izađem na izbore, a kamoli odradim kampanju, što ne umanjuje izborni rezultat nikoga, pa ni gradonačelnice (Suzane Jašić, op.n.). Ali okolnosti su bile takve kakve jesu. Za ponovljene izbore je jedini krivac stranka Možemo! Mi smo rekli da ćemo biti konstruktivni u Gradskom vijeću i da želimo pomoć u realizaciji svih projekata koje smo započeli. Mi kroz politiku IDS-a i ja kao gradonačelnik.

Sada vidimo da se s novom političkom opcijom ništa novo nije desilo, osim što se neki projekti stopiraju. Željeli smo im dati vjetar u leđa za planirane projekte, ali i biti suodgovorni za kreiranje gradskih politika. Ali kad s druge strane imate politiku i osobu koja kaže da je politički stav Možemo! da nema suradnje s IDS-om, onda imate isključiv stav koji nikako nije dobar. Ta isključivost je dovela do ponovljenih izbora. Iskreno nam je žao da je do toga došlo, jer smo mogli na razini Gradskog vijeća uspostaviti kvalitetnu suradnju i osigurati kvalitetniji život svim našim građanima, a ne možda propustiti neke prilike za sredstva koja su sad na raspolaganju, a nećemo ih moći iskoristiti. A za četiri godine, kad se ponovo dijele karte, vidjeti tko će izvući bolje. Jer građani su ti koji oduvijek odlučuju, a ne Zagreb, niti nekakve stranačke centrale. Građani tu ti koji prepoznaju ili kažnjavaju nečiji rad.

- Što zamjerate sadašnjoj novoj gradonačelnici, a što biste pohvalili?

- Nikad u kampanji u 12 godina nisam komentirao političke oponente, niti u jednom slučaju. Možda me je to koštalo i izbora, ali ostat ću na toj razini. Ne komentiram druge. Uvijek sam u izbore i kampanje ulazio proaktivno s projektima, a nikad se nisam bazirao na to što je netko napravio ili nije napravio. Nudio sam rješenja. I to je možda najveći problem trenutno u Gradu Pazinu. Kada dođete s pozicije u kojoj ste tražili probleme u rješenjima, a niste nikad stvarali rješenja.

- Je li ipak moguća, nakon ponovljenih izbora, nekakva postizborna suradnja između IDS-a i Možemo! u Pazinu, ili su se odnosi zaoštrili?

- Ne, nisu se zaoštrili, ali dozvolite da na to pitanje odgovor da novo predsjedništvo gradske podružnice koje će predložiti listu, izaći na izbore i ostvariti izborni rezultat. Na njima je da donose odluke, ali smatram da su dovoljni mudri i dovoljno kvalitetni da će znati donijeti odluke koje će biti najbolje za građane Grada Pazina.

- Tko će biti nositelj liste?

- U ovom trenutku ne znam. Trenutno se kao predsjednik Zajednice podružnica IDS-a Pazinštine i potpredsjednik IDS-a bavim drugim stranačkim radom. Meni je u fokusu da napravimo ono što je najbolje za IDS. A to je da se konsolidiramo i da krenemo onako kao što smo znali 1990. i 2000. godine. Imali smo izborni rezultat kakav smo imali. Ne ispada on toliko loš kao što se želi prikazati, naročito ako se pogledaju rezultati u prvom krugu, ali i ako se gleda rezultate prethodnih parlamentarnih i europarlamentarnih izbora. Ali sada trebamo pronaći odgovore i rješenja. Mislim da je IDS spreman, snažan i pametan da to odradi.

- S čime se kao gradonačelnik najviše ponosite nakon tri mandata?

- Sigurno ću kazati da se ponosim jednom kvalitetno posloženom gradskom upravom koja je prvenstveno stručna, što se vidi u kontinuitetu rada. Naglasio bih i transparentnost gradske uprave, koju smo doveli na najviši nivo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter