SUSRET ANTIFAŠISTIČKIH BORACA

Antifašističke vrijednosti nisu zaboravljene - humanost, pravednost, ravnopravnost i socijalna pravda

Susretu su nazočili saborski zastupnici Sanja Radolović, Katarina Nemet i Marin Lerotić, župan Istarske županije Boris Miletić, već spomenuti predsjednik UABAH-a Poreč Arduino Matošević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Poreštine Miro Sošić i predsjednik Kluba iz Vižinade Marčelo Beato, predsjednik Udruge "Josip Broz Tito" Mario Ljubešić i načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đuliano Petrović

| Autor: Glas Istre
Na Vrbanovici je delegacija položila vijenac na spomenik tamo poginulog Viktora Labinca

Na Vrbanovici je delegacija položila vijenac na spomenik tamo poginulog Viktora Labinca


Tradicionalni skup na kojem se prisjećamo vremena iz Drugog svjetskog rata kada je na području Tara, Kaštelira i Vižinade djelovala 25. vojno-pozadinska stanica Narodnooslobodilačke borbe, umjesto tradicionalno na Vrbanovici, održan je u Vižinadi.

U nazočnosti brojnih gostiju i velikog broja mještana ovog kraja, željela se izraziti zahvalnost borcima ove stanice koji su im prije gotovo 80 godina pomagali da opstanu u turbulentnim ratnim vremenima.

Svečanost otvorila klapa La Parentine

Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata Tara, Kaštelira i Vižinade stoga je ocijenilo da borcima ove stanice i narodu toga vremena podignu spomenik kojim će trajno obilježiti vrijeme i žrtvu koju su dali za slobodu. Organizatori manifestacije izmjenjuju se svake godine, a ove je ta čast pripala Općini Vižinada uz   sudjelovanje Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Poreč.

Foto

Najavljeno nestabilno vrijeme prisililo je organizatore da se skup ne održi na mjestu gdje su se ti događaji zbivali, na lokalitetu Vrbanovica, nego da se preseli u Vižinadu, u prelijepi, ne tako davno izgrađeni, lovački dom. Na Vrbanovici je jedino delegacija koju su činili načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac, Arduino Matošević, predsjednik i Dušan Baldaš, član Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine položila vijenac na spomenik tamo poginulog Viktora Labinca.

Susretu su nazočili saborski zastupnici Sanja Radolović, Katarina Nemet i Marin Lerotić, župan Istarske županije Boris Miletić, već spomenuti predsjednik UABAH-a Poreč Arduino Matošević, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Poreštine Miro Sošić i predsjednik Kluba iz Vižinade Marčelo Beato, predsjednik Udruge "Josip Broz Tito" Mario Ljubešić i načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đuliano Petrović. Svečanost je otvorena nastupom klape La Parentine, koja je izvela državnu himnu i svečanu pjesmu Istarske županije "Krasna zemljo".

Obranjena i očuvana u Domovinskom ratu

Kratkim osvrtom na značaj Vrbanovice, gdje je 27. srpnja 1982. godine otkriveno spomen obilježje, a 1986. godine izgrađen i "Dvor" po uzoru na dvore koje su partizani koristili tijekom Drugog svjetskog rata, Ester Diklić je istaknula da se time željelo zahvaliti 25. vojno-pozadinskoj stanici i svima kojima su za 58 sela, odnosno triju nekadašnjih mjesnih zajednica Tar, Kaštelir i Vižinada donijeli slobodu.

Foto

Domaćin susreta, načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac prvi se obratio skupu i poručio: "Zahvaljujući borcima 25. Vojno-pozadinske stanice i danas s povjerenjem možemo gledati u budućnost. Ideali za koje su se borili – humanost, pravednost , ravnopravnost, socijalna pravda i sigurnost, tolerancija i bratstvo među ljudima – predstavljaju za nas motive i inspiraciju za naše sadašnje i buduće djelovanje. Vrijednosti antifašizma na kojima je izgrađena Hrvatska i Europska unija, multikulturalnost i convivenza vrijednosti su koje mi ovdje u Istri njegujemo i živimo. I nitko nam ih neće oduzeti.

Za govornicom su se zatim redali Arduino Matošević, Drago Baćac u ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te župan Istarske županije Boris Miletić. Arduino Matošević, predsjednik Udruge antifašističkih boraca NOR-a i antifašista Poreč, govorio je o važnosti 25. stanice, njenoj ulozi u regrutiranju antifašističkih boraca u regularne postrojbe, suradnji s narodnooslobodilačkim odborima i lojalnim stanovništvom, te sve većoj pojavi negiranja njene uloge i vrijednosti stvaranih tijekom NOR-a. Naglasio je da je Hrvatska stvorena u Drugom svjetskom ratu borbom antifašističkih boraca, ali i da je obranjena i očuvana u Domovinskom ratu pa i dignuta na višu razinu.

Tradicionalni fažol i vižinadska vina

Drago Baćac je istaknuo suradnju s udrugama antifašističkih boraca i antifašista, sve češćim pojavama i pokušajima prekrajanja povijesnih činjenica i povijesti uopće. Ukazao je i na omalovažavanje tekovina antifašizma i djela Josipa Broza Tita bez kojeg, kao ni njegovih partizana, Istra danas zasigurno ne bi bila dijelom Republike Hrvatske.

Foto

Boris Miletić, župan Istarske županije istaknuo je podatak da je Istra u Domovinskom ratu bila područje s kojega se na mobilizaciju odazvao najveći broj obveznika, njih čak 90 posto. U Istri se antifašizam živi, a poštivanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, višejezičnost i multikulturalnost riječju - suživot - u biti je istarskog čovjeka. Pokušaji da se te vrijednosti umanje neće nikome uspjeti. Istaknuo je da je ponosan na Tita i partizane jer oni su u temeljima društva u kojem i danas živimo.

Svečanost je završena kratkim kulturno-umjetničkim programom u kojem je sudjelovala klapa La Parentine te domjenkom uz tradicionalni fažol i mnogo izvrsnih vižinadskih vina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter