INVESTICIJA ZA UŠTEDU

Aleks Fonović, direktor tvornice kamene vune ROCKWOOL Adriatic: OBNOVA ZGRADA JE KLJUČ RJEŠENJA ENERGETSKE KRIZE

Kroz sveobuhvatnu obnovu možemo smanjiti potrebu za energijom čak za 80 posto

| Autor: Glas Istre
Tvornica Rockwoola u Potpićnu (Arhiva)

Tvornica Rockwoola u Potpićnu (Arhiva)


Stalni rast cijena energenata i velika neizvjesnost zbog rata u Ukrajini snažno ukazuju da moramo pronaći rješenje za neovisnost o uvoznoj energiji. Zgrade su jedan od najvećih gutača energije i zato su ključ rješenja. Kroz sveobuhvatnu obnovu možemo smanjiti potrebu za energijom čak za 80 posto. Stoga je imperativ osigurati da se programi obnove ne samo osiguraju u dovoljnim količinama već i da se zgrade sveobuhvatno obnavljaju, što znači da se prilikom energetske obnove vodi briga i o zaštiti od požara i o seizmičkoj stabilnosti.

Foto

Statistike u Europi pokazuju da se zgrade obnavljaju jednom u 30 godina, dakle do 2050. imat ćemo samo jednu priliku obnoviti zgradu i ne smijemo ju propustiti. Zato to trebamo kvalitetno učiniti.

Subvencija plina svima

Građevinska industrija je bitna jer mi proizvođači građevinskih materijala nudimo rješenja. Stoga su očekivanja od građevinske industrije pa tako i nas kao proizvođača kamene vune u Hrvatskoj i cijeloj EU velika. Hrvatska ima kvalitetne proizvođače građevinskih proizvoda. No, pod velikim smo opterećenjem, s jedne strane moramo smanjivati emisije CO2 u našim pogonima, odnosno konstantno ulagati u moderne tehnologije kako bismo te ciljeve mogli postići a s druge strane suočavamo se velikim povećanje troškova zbog ogromnog rasta cijene energenata. Mi smo energetski intenzivna industrija i na primjer u našoj tvornici trošimo više plina od granice koju je naša Vlada odredila, a to je 10 GWh godišnje i smatramo da bi i takvim potrošačima kao što smo mi Vlada trebala subvencionirati cijenu plinu do 10 GWh i na taj način izbjeći diskriminaciju pojedinih poduzeća.

Kupovati hrvatsko

I na kraju, ono na što bih svakako želio istaknuti je činjenica da mi kupujući proizvode koji su proizvedeni u Hrvatskoj štitimo radna mjesta u Hrvatskoj i hrvatsko gospodarstvo.

Foto

Aleks Fonović (Snimio Milivoj Mijošek)

Smatram da naš novac trebamo zadržati tamo gdje živimo mi, naša obitelj, naši prijatelji, i da na taj način podržavamo ekonomiju prijatelja i susjeda i gradimo zajednicu koja napreduje. Kada kupujemo materijale za obnovu prvo trebamo razmišljati o lokalnom. Kada kupujemo od lokalnih proizvođača, a ne uvezene proizvode, naš novac nam se vraća natrag kroz naše gospodarstvo – i na taj način jačamo našu zajednicu.

Poruka za mlade i o mladima

Kroz naše susrete s mladim ljudima u našoj tvornici vidjeli smo da oni danas imaju puno višu razinu svijesti o očuvanju prirode no što smo to imali dok smo bili u njihovim godinama. To nam je jako drago vidjeti i vjerujem da će tako i nastaviti i na taj način promijeniti i one koji još uvijek misle da ništa ne mogu promijeniti i da će netko drugi nešto učiniti za njih. Također smo vidjeli da je mladima bitno da firma u kojoj se žele zaposliti poštuje visoke standarde zaštite okoliša. Zato je na nama velika odgovornost i nemamo izbora.

Foto

ANĐELKA TOTO ORMUŽ, voditeljica korporativnih poslova ROCKWOOL Adriatic i članica udruge FIRE SAFE EUROPE, prve europske udruge čija je misija poboljšati sigurnost od požara u zgradama: "U sveobuhvatno obnovljenim zgradama je puno ugodnije živjeti, razina sigurnosti u slučaju potresa ili požara bi trebala biti veća"

Od krucijalne je važnosti da ne kompromitiramo sigurnost u slučaju požara na našem putu smanjenja emisija CO2 i potrošnje energije. To znači da ne smijemo radeći dobro na jednoj strani raditi štetu na drugoj. Kroz javne pozive za energetske obnove zgrada imamo jedinstvenu priliku da zgrade sveobuhvatno obnovimo, ne samo da značajno smanjimo potrošnju energije, već da vodimo brigu i o sigurnosti zgrade u slučaju požara ili potresa. Nikako ne možemo reći da je zgrada održiva ukoliko se u potresu ošteti ili u požaru izgori, i zato i o tome trebamo voditi računa. Već smo imali u Hrvatskoj nekoliko primjera da su netom energetski obnovljene zgrade izgorjele ili bile znatno oštećene u požaru ili su morale biti iseljene nakon potresa. Mislim da to niti je pametno niti to smijemo činiti. U sveobuhvatno obnovljenim zgradama je puno ugodnije živjeti, razina sigurnosti u slučaju potresa ili požara bi trebala biti veća, estetski su atraktivne, a vrijednost takvih nekretnina je veća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter