Agroproduktova buža najbolje je maslinovo ulje ovogodišnje, trinaeste po redu Ulike, smotre maslinara i uljara održane preksinoć u medulinskom hotelu Sensimar Medulin. U konkurenciji od 101 uzorka 80-ak proizvođača Agroprodukt je osvojio ukupno tri zlatne medalje: osim šampionske buže, ova tvrtka ima najbolje višesortno ulje i istarsku bjelicu. Drugo mjesto pripalo je istarskoj bjelici Marija Crnoborija iz Banjola, dok je trećeplasirano višesortno ulje OPG-a Nina Činića iz Krasice. Na ovoj su manifestaciji sva ulja nagrađena, no samo su tri šampionska. U kategoriji Top 10 su ulja Antona Orlića iz Fažane, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Lupieri (Vodnjan), Stipančić (Pula), Marina Kraljevića Realea (Brtonigla), Adriane i Slobodana Cara (Vintijan), Agroproduktorvo, kao i ulje Rovinjca Zorana Zaninija. Osim toga, podijeljeno je niz zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, te diplome.
Manifestacija je počela rezidbom maslina ispred hotela koju je demonstrirao agronom Edi Družetić, nakon čega je održao i predavanje o načinu uzgoja maslina, borbi protiv štetnika te savjetovao poljoprivrednike o održavanju maslinovih stabala. O načinu ocjenjivanja i karakteristikama ovogodišnjih ulja koja su stigla iz Istre, Dalmacije i Italije, govorio je Željko Vrsaljko, predsjednik udruge Olea.
Uliku je otvorio Mario Crnobori, predsjednik istoimene udruge koja na području medulinske općine okuplja stotinjak maslinara.
- Komisija koja je ocjenjivala ovogodišnja ulja obavila je kemijsku, a potom i senzorsku analizu. Ulje je potrebno zagrijati na sobnu temperaturu, a potom se kuša. Ulje je ove godine vrhunske kvalitete. Nije bilo nametnika, a ljudi su shvatili da je proizvodnja ozbiljna stvar. Bitni su rezidba, gnojidba, zaštita, ranija berba i prerada koja treba biti istog dana kad su masline obrane. Plod se bere kad su njegove tri četvrtine zrele, čime ulje postaje pikantno. Bitno je obrati i odmah preraditi jer ukoliko bi plod stajao, ulje ne bi bilo tako dobro, kazao je Crnobori, te dodao da i Dalmacija ima vrlo kvalitetno ulje. U uljari Nonno Bruno u Banjolama, kojoj gravitiraju maslinari iz medulinske općine, ove je godine prerađeno 60 vagona ploda.
- Ulje najvećim dijelom plasiramo na našem području ili ga prodajemo na štandovima. Općina nas financira, a gost, s druge strane, dobiva kvalitetno ulje, veli Crnobori. On, konkretno, ima 390 stabala, a godišnje dobije od 500 do 700 litara ulja koje buteljira i plasira na području medulinske općine. Količina nije dovoljna za tržišno širenje. Proizvodi ulje od 13 sorti, među kojima su dvije istarske: bjelica i buža. Ima i leccino, te navodi zanimljivost vezanu uz tu talijansku sortu: “Ona je tu od vremena Italije. Ljudi koji su proizvodili pšenicu, dobili bi zauzvrat sadnice leccina, tako da ta sorta nije od jučer. Sadila se i prije 20, 25 40 godina i to je praktički naša ulika, objašnjava naš sugovornik.
O kvaliteti medulinskih ulja najbolje govori činjenica da su četiri uvrštena u Flos Olei, prestižni vodič u kojem se nalazi 500 najboljih maslinovih ulja na svijetu. Riječ je o buži Silvana Tangera i Davora Zanina, Crnoborijevoj bjelici i frantoiju Željka Grgorinića.
Nakon proglašenja najboljih i dodjele medalja i priznanja, sudionici su nastavili druženje uz večeru i zabavni program u kojem su nastupili Sergio Valić, Vesna Nežić Ružić i Magnolia. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)