LUGANIGADA

Održano 33. izdanje natjecanja u izboru najbolje kobasice Bujštine: Pobjednik Fabrizio Korenika

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Njegujući svoje običaje, mali proizvođači kobasica koji mesnu deliciju rade na stari tradicionalan način, okupili su se na finalnoj 33. Luganigadi u Domu kulture u Marušićima. U konkurenciji petnaest natjecatelja, pobijedio je Fabrizio Korenika iz Juricana kojemu je ovo prva pobjeda u finalu. Drugo mjesto, već drugu godinu za redom, pripalo je jednom od organizatora manifestacije Davidu Šavu iz Marušića, dok je treći bio mladi Giacomo Bonetti pobjednik izlučnog natjecanja organiziranog u Zajednici Talijana Buje.

Najbolji "luganigadori"

- Hvala žiriju na ocjenama koje su dovele do prvog mjesta na ovogodišnjoj Luganigadi. Pobjednička kobasica je rađena po staroj recepturi s prirodnim sastojcima kao dio obiteljske tradicije koju njegujemo već generacijama, rekao je pobjednik Korenika i izrazio nadu da će mladi nastaviti ovaj stari običaj.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Zanimljivo je da su prva četiri mjesta pripala pobjednicima polufinalnih Luganigada organiziranih u pet različitih mjesta Bujštine s kojih su tri najbolja "luganigadora" stekla pravo sudjelovanja na finalu u Marušićima. Tako je pobjednik Korenika bio najbolji i na prošlotjednoj Luganigadi u Sv. Mariji na Krasu, Šav je pobjedio u Marušićima, Bonetti u Bujama, dok je prvak iz Tribana Sebastian Golčić zauzeo četvrtu poziciju na finalnom natjecanju. Iznesena činjenica govori da su 24 neutralna člana žirija izabrana iz publike, stručno odradila svoj posao i potvrdila kvalitetu prepoznatu i na lokalnim izlučnim Luganigadama. Kod bodovanja su se pazili osnovni elementi, od izgleda, strukture, mirisa i okusa, a kod ocjene je bio bitan i opći dojam koji "luganiga" ostavi na ocjenjivača.

Član žirija bio je i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin koji nije krio oduševljenje dugogodišnjom manifestacijom u Marušićima.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

- Jako je bitno sačuvati tradiciju i običaje od zaborava, a ova manifestacija to uspješno radi već 33 godine što je respektabilno razdoblje. Veseli činjenica da mnoge obitelji na Bujštini njeguju stari način izrade kobasica što pridonosi kvaliteti proizvoda. Ove godine isto imamo izvrsne kobasice i nijanse odlučuju o pobjedniku, rekao je Vižintin, pomno zapisujući dojmove i ocjene nakon što bi degustirao jedan od izloženih primjeraka mesne delicije.

Najkroštule Bujštine

U sklopu Luganigade prije trinaest godina zaživjela je i Kroštulada, natjecanje u spravljanju tradicionalne istarske slastice. Čak 17 natjecateljica i jedan natjecatelj sudjelovali su u izboru za najkroštulu Bujštine. Na kraju je u tijesnoj borbi s tek jednim bodom prednosti titula pripala Dorijani Bernobić, ispred Lucijane Uljenik, dok je treće mjesto osvojila Emanuela Veličković.

Za kraj večeri u dvorani "poli ognjišća" domaćini su organizirali dodatnu zabavu za posjetitelje koja se sastojala od pogađanja dužine poveće kobasice koja je tijekom večeri visjela sa stropa prostorije. Za sudjelovanje u igri bilo je potrebno uplatiti tri eura i reći procijenjenu dužinu izloženog primjerka "luganige" koja je ujedno bila i nagrada pobjedniku.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

U ovoj odokativnoj igri najprecizniji je bio Pino Šverko koji je za tri centimetra promašio stvarnu dužinu kobasice koja je bila duga 10,34 metra. Kao pravi džentlmen Šverko je nagradu podijelio s drugoplasiranom Gretom Vižintin koja je u prognozi bila kraća za jedan centimetar od njega. Gospodina Šverka treba spomenuti i kao jedinog muškog predstavnika u Kroštuladi koji je tamo osvojio sjajno deveto mjestu u konkurenciji 17 natjecateljica.

Kako je došlo do ideje za Luganigadom, koja je uhvatila duboke korijene i već trećinu stoljeća čuva dio tradicije i običaja Bujštine, pitali smo jednog od osnivača i glavnog organizatora Davida Šava iz Marušića.

Povijest manifestacije

- Sve je krenulo te 1993. godine s ekipom iz nogometa, nakon što bi se mi u klubu međusobno znali zezali čije su kobasice bolje. Tada je došlo do ideje da bi mogli organizirati natjecanje i tako dobiti najboljeg "luganigadora". Evo nas tu smo i nakon 33 godine i nadam se da će i mlađe generacije nastaviti ovu tradiciju, rekao je Šav. - Prošle godine smo imali dvadesetogodišnjeg pobjednika Lucu Viginija iz Tribana, dok je ove godine 26-godišnji Giacomo Bonetti osvojio treće mjesto, tako da ne treba brinuti za nastavak tradicije u izboru za najbolju "luganigu" Bujštine.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Organizatori su s vremenom manifestaciju proširili i na drugi dan.

S ciljem da se kalorije skupljene tokom večeri potroše u nedjelju je priređena biciklijada Gornjom Bujštinom u dužini od 30 kilometara, s za one manje spretne s pedalama u ponudi je bilo rekreativno pješačenje brežuljkastim i šumovitim krajolikom. Nedjeljne aktivnosti završene su popodnevnim ručkom u obliku fritaje s kobasicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter