INOVATIVNI PRISTUP BAŠTINI

FOTO / Na radionicama za sve uzraste oživljeni tri tisuće godina stari recepti s medulinske Vižule

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


Radionice izrade rimskih jela u sklopu projekta Vižula Art Atelje održane su u Šantaduru, centru baštine i održivog razvoja. Manifestacija antičke kuhinje spojila je umjetnost, baštinu i kulinarstvo s poticanjem na inkluzivnost. Radionice za sve uzraste bile su prilika za kreativne aktivnosti inspirirane bogatom poviješću Medulina i poluotoka Vižule. Projekt je inovativnim pristupom baštini oživio stara i tisućama godina zaboravljena jela, a najmlađi su istraživali povijest uz okuse.

Širiti krila u zajedništvu

Radi se o projektu koji je u trećoj godini provedbe, a uključuje desetke radionica za djecu i odrasle, kroz koje se sudionici upoznaju s rimskom poviješću i kulturom, upravo kako se živjelo na Vižuli prije tri tisućljeća. Recepti su bili prilagođeni današnjem vremenu, a omogućili su sudionicima da praktično spoje povijest s gastronomijom. Ove godine naglasak je na reinterpretaciji rimskih recepata prilagođenih modernom vremenu tako su djeca 1. A razreda osnovne škole Mate Demarin iz Medulina sudjelovala u izradi recepata i samoj realizaciji. Rezultat rada bit će i tiskana kuharica kao serija videorecepata koji će biti predstavljeni u završnici projekta.      

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

- Ponosni smo i zahvalni na prilici da i sami učimo dok educiramo najmlađe, da stvaramo i inoviramo dok interpretiramo našu iznimnu i prebogatu baštinu, da surađujemo s iznimnim pojedincima koji nas inspiriraju i motiviraju da rastemo i u zajedništvu širimo krila, kazala je Sonja Barbara Bader, te zaključila da su antičke palačinke s namazom kestena oduševile sve prisutne.

Učiteljica Barbara Vižintin rekla je da radionice rimske kuharice oživljavaju recepte stare više od 2000 godina te da su Rimljani bili poznati po ljubavi prema dobroj hrani, zbog čega vjeruje da su uvijek bili siti i zadovoljni. Istaknula je kako je na subotnjem repertoaru bilo pet recepata, među kojima su najpopularnije antičke palačinke i kruh s maslinama.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

- Djeca se sjajno zabavljaju na radionicama, a u sam projekt je uključeno je njih 16-ero. Svaki njihov osmijeh i komentar čine ovaj rad posebnim zaključila je.

Stručno vodstvo

Projekt je ostvaren u suradnji Udruge Sakramenski i Art studija Pula, pod stručnim vodstvom Ines Savić i Igora Fabrisa, uz financijsku podršku Općine Medulin. Sam projekt naglašava važnost aktivnog uključivanja lokalne zajednice u očuvanje i promociju kulturnog nasljeđa, a u njegovoj realizaciji istaknuli su se Sonja Barbara Bader, Gordana Brborović, Barbara Vižintin i Bojan Prusac.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter