(Snimio Manuel Paljuh)
Tri nezaboravna petka obilježila su ovogodišnje izdanje eno-gastronomskog događaja Cabernet Sauvignon i plava riba, s ljubavlju. Završna večer održana je u petak, 22. studenog, u restoranu Sv. Nikola u Poreču, jednom od ponajboljih porečkih restorana, poznatom po svojoj vrhunskoj kuhinji i elegantnom ambijentu.
Ova večer zaokružila je manifestaciju koja spaja čaroliju okusa plave ribe i vrhunskog Cabernet Sauvignona, uz umjetnički doprinos renomiranih chefova Roberta Benzije i Jurice Obrola te sommeliera Emila Perdeca, čiji je stručni pristup obogatio ovo jedinstveno iskustvo.
Večer je započela aperitivom – pjenušcem Ružica Vinodola iz 2022. godine (vinarija Pavlomir, Novi Vinodolski) – koji je bio savršena uvertira u četiri pažljivo osmišljena slijeda s pomno odabranim vinima.
Večera je započela uvodom u svijet istarskih okusa s trisom inćuna, u kombinaciji s Rosé Amalia iz 2023. godine (vina Anđelini, Pazin). Nastavilo se s jedinstvenim spojem tjestenine obogaćene pestom verde, dimljenom plavom ribom i bademima, a ovo jelo dodatno je naglasio aromatični Cabernet Sauvignon iz 2022. godine (vina Sosich, Lašići). Kao glavno jelo, poslužen je brodet od tune s rimskim njokima, špinatom i hrskavim krutonima od kruha, uz koji je pristajao Cabernet Sauvignon iz 2021. godine (vina Siljan, Šegotići). Na kraju, večera je zaokružena slatkom simfonijom – desertom pistacija, bijele čokolade i maline, koji je uparen s vinom Porat Antenal iz 2009. godine (vina Roxanich, Motovun).
Sommelier Emil Perdec svojim je pričama o povijesti vina i njegovom sljubljivanju s plavom ribom oplemenio svaki slijed, dok su chefovi Benzia i Obrol, poznati po inovativnom pristupu, kroz maštovitu pripremu svakog jela dodatno istaknuli harmoniju okusa, pruživši gostima nezaboravno eno-gastronomsko iskustvo.
Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim uspjehom manifestacije. Naglasio je kako su sve večeri bile rasprodane, što potvrđuje veliki interes i podršku publike. Također je istaknuo da je restoran Sv. Nikola idealan domaćin za ovakve događaje zbog svoje profesionalnosti, predanosti detaljima i umijeća da svakom gostu pruži poseban doživljaj. Najavio je da će ova manifestacija nastaviti oduševljavati posjetitelje i u 2025. godini.
Manifestacija Cabernet Sauvignon i plava riba, s ljubavlju nastala je kao spoj strasti prema vinu i gastronomiji, okupivši istomišljenike – vrhunske chefove i sommeliere – kako bi kroz kreativna jela i pomno odabrana vina pružili gostima nezaboravne okuse i mirise. Ova posebna eno-gastronomska priča još jednom je pokazala kako jednostavnost plave ribe i bogatstvo Cabernet Sauvignona mogu stvoriti doživljaj vrijedan pamćenja.