eno-gastronomski događaj u Poreču

Završio "Cabernet Sauvignon i plava riba, s ljubavlju". Evo što se jelo zadnjeg dana

| Autor: Glas Istre
(Snimio Manuel Paljuh)

(Snimio Manuel Paljuh)


Tri nezaboravna petka obilježila su ovogodišnje izdanje eno-gastronomskog događaja Cabernet Sauvignon i plava riba, s ljubavlju. Završna večer održana je u petak, 22. studenog, u restoranu Sv. Nikola u Poreču, jednom od ponajboljih porečkih restorana, poznatom po svojoj vrhunskoj kuhinji i elegantnom ambijentu.

Ova večer zaokružila je manifestaciju koja spaja čaroliju okusa plave ribe i vrhunskog Cabernet Sauvignona, uz umjetnički doprinos renomiranih chefova Roberta Benzije i Jurice Obrola te sommeliera Emila Perdeca, čiji je stručni pristup obogatio ovo jedinstveno iskustvo.

(Snimio Manuel Paljuh)(Snimio Manuel Paljuh)

Večer je započela aperitivom – pjenušcem Ružica Vinodola iz 2022. godine (vinarija Pavlomir, Novi Vinodolski) – koji je bio savršena uvertira u četiri pažljivo osmišljena slijeda s pomno odabranim vinima.

Večera je započela uvodom u svijet istarskih okusa s trisom inćuna, u kombinaciji s Rosé Amalia iz 2023. godine (vina Anđelini, Pazin). Nastavilo se s jedinstvenim spojem tjestenine obogaćene pestom verde, dimljenom plavom ribom i bademima, a ovo jelo dodatno je naglasio aromatični Cabernet Sauvignon iz 2022. godine (vina Sosich, Lašići). Kao glavno jelo, poslužen je brodet od tune s rimskim njokima, špinatom i hrskavim krutonima od kruha, uz koji je pristajao Cabernet Sauvignon iz 2021. godine (vina Siljan, Šegotići). Na kraju, večera je zaokružena slatkom simfonijom – desertom pistacija, bijele čokolade i maline, koji je uparen s vinom Porat Antenal iz 2009. godine (vina Roxanich, Motovun).

(Snimio Manuel Paljuh)(Snimio Manuel Paljuh)

Sommelier Emil Perdec svojim je pričama o povijesti vina i njegovom sljubljivanju s plavom ribom oplemenio svaki slijed, dok su chefovi Benzia i Obrol, poznati po inovativnom pristupu, kroz maštovitu pripremu svakog jela dodatno istaknuli harmoniju okusa, pruživši gostima nezaboravno eno-gastronomsko iskustvo.

Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice grada Poreča, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim uspjehom manifestacije. Naglasio je kako su sve večeri bile rasprodane, što potvrđuje veliki interes i podršku publike. Također je istaknuo da je restoran Sv. Nikola idealan domaćin za ovakve događaje zbog svoje profesionalnosti, predanosti detaljima i umijeća da svakom gostu pruži poseban doživljaj. Najavio je da će ova manifestacija nastaviti oduševljavati posjetitelje i u 2025. godini.

(Snimio Manuel Paljuh)(Snimio Manuel Paljuh)

Manifestacija Cabernet Sauvignon i plava riba, s ljubavlju nastala je kao spoj strasti prema vinu i gastronomiji, okupivši istomišljenike – vrhunske chefove i sommeliere – kako bi kroz kreativna jela i pomno odabrana vina pružili gostima nezaboravne okuse i mirise. Ova posebna eno-gastronomska priča još jednom je pokazala kako jednostavnost plave ribe i bogatstvo Cabernet Sauvignona mogu stvoriti doživljaj vrijedan pamćenja.

(Snimio Manuel Paljuh)(Snimio Manuel Paljuh)

(Snimio Manuel Paljuh)(Snimio Manuel Paljuh)

(Snimio Manuel Paljuh)(Snimio Manuel Paljuh)

(Snimio Manuel Paljuh)(Snimio Manuel Paljuh)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter