(Snimio Milivoj Mijošek)
Vodnjan će ovog vikenda, od 15. do 17. studenog, postati epicentar maslinovog ulja. Na 18. ISTRAVIRGINU – danima mladog maslinovog ulja, posjetitelje očekuju tri dana ispunjena degustacijama, kulinarskim radionicama, predavanjima, izložbama, zabavnim sadržajima i susretima s vrhunskim maslinarima iz cijele Istre. Najveća maslinarska manifestacija, koja se ove godine održava pod motom "Zreli za velike stvari", otvorit će svoja vrata danas u 12 sati u zgradi stare škole, nekadašnjoj tvornici Astra, a program se nastavlja u subotu i nedjelju, kada će biti otvoren od 10 do 21 sat.
Berba maslina na Vodnjanštini još traje, a uljare danonoćno melju plodove ove uspješne godine. Kako ističu organizatori, istarski maslinari i proizvođači ulja s nestrpljenjem iščekuju trenutak kada će publici predstaviti rezultate svog rada, a posjetitelji će imati priliku uživati u vrhunskim uljima koja ove sezone karakterizira iznimna kompleksnost mirisa i okusa.
Nedavni sušni i kišni periodi utjecali su na manji postotak ulja u plodovima, no maslinari su ipak zadovoljni kvalitetom i količinom ubranih maslina. U staroj uljari u Vodnjanu randmani se već popravljaju, a kasne sorte poput bjelice sada postižu udjele ulja od 15-16 posto. Uz degustaciju i kupovinu ulja, posjetitelji će imati priliku za upoznavanje bogatstva istarske gastronomske scene.
Poznati chef David Skoko najavljuje pripremu jela s naglaskom na lokalna ulja – trilju, broskvu, kelj i pasternak, sve u skladu s mirisima i aromama mladih ulja. Skoki će se pridružiti i kuharska imena poput Zdravka Tomšića, Gracijana Jurmana, te učenici Srednje škole za turizam i ugostiteljstvo koji će predstaviti različite kulinarske recepte koristeći isključivo autohtona i mlada maslinova ulja. Posjetitelji će u Oil Baru moći sudjelovati u vođenim degustacijama, a za najmlađe je osiguran kutak s raznim aktivnostima. U večernjim satima očekuje se i zabavni program u šatoru.