(Foto: TZ Grada Poreča)
Hrvatski kuharski savez od 11. do 16. studenog organizira Dane hrvatskog kulinarstva. Ovaj kulinarski spektakl održat će se u dvorani Žatika i donosi nam pregršt zanimljivih događanja.
Hrvatski kuharski savez (HKS) osnovan je s ciljem okupljanja, podrške i promicanja struke kuhara i slastičara te kontinuiranog unapređenja ugostiteljske djelatnosti u Republici Hrvatskoj.
Godine 2024. HKS po prvi put organizira međunarodno natjecanje u Hrvatskoj prema standardima WACS-a – Croatian Culinary Cup, koji se održava u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva. Ovo natjecanje dodatno podiže prestiž manifestacije i omogućuje posjetiteljima uvid u kulinarske trendove izvan Hrvatske, dok se domaći kuhari i slastičari imaju priliku natjecati s međunarodnim kolegama, razmjenjujući iskustva i inspiraciju.
Ovaj tjedan posvećen vrhunskim kulinarskim događanjima okuplja najtalentiranije kuhare, slastičare i gastronomske stručnjake iz Hrvatske i inozemstva. Program natjecanja nudi četiri uzbudljive kategorije koje pružaju priliku za isticanje i natjecanje:
Jedan od središnjih dijelova Dana hrvatskog kulinarstva čine stručne radionice i sajamski segment.
Stručne radionice ove godine organiziraju Metro i Unilever Food Solutions, a namijenjene su kuharima, slastičarima i posjetiteljima koji žele unaprijediti svoje vještine. Kroz praktične savjete i vrhunske prezentacije, sudionici radionica dobivaju priliku učiti od najboljih u industriji te se inspirirati najnovijim kulinarskim tehnikama i inovacijama.
Sajamski dio dodatno obogaćuje program, nudeći posjetiteljima priliku da kušaju proizvode koje prezentiraju partneri HKS-a. Uz to, na sajmu se predstavljaju inovacije u kulinarstvu koje odražavaju najnovije globalne trendove, a posjetitelji mogu dobiti inspiraciju te uvid u proizvode i tehnologije koje unapređuju ugostiteljsko iskustvo.
Program Događanja
Manifestacija Dani hrvatskog kulinarstva 2024. nudi bogat program, koji se sastoji od natjecanja, radionica, panel diskusija i ceremonijalnih dijelova. Glavni događaji manifestacije raspoređeni su kako slijedi:
10. studenog održati će se svečano otvorenje Dana hrvatskog kulinarstva uz okupljanje kuhara, slastičara, ugostitelja i posjetitelja. Od 11. do 15. studenog slijede natjecanja: Kamelija kup, Državno prvenstvo u kuharstvu, Državno prvenstvo u slastičarstvu i Croatian Culinary Cup.
Od 12. do 14. studenog održat će se stručne radionice i panel diskusije o aktualnim temama u kulinarstvu i ugostiteljstvu.
16. studenog biti će svečano proglašenje pobjednika svih natjecanja i zatvaranje manifestacije uz završni program.
Svi zainteresirani mogu se pridružiti ovom jedinstvenom događaju, koji okuplja stručnjake iz svijeta kulinarstva i ugostiteljstva, kao i mlade nade kulinarske scene. Dani hrvatskog kulinarstva pružaju priliku za sudjelovanje u bogatom programu koji slavi hrvatsku gastronomiju te omogućuju posjetiteljima da osobno dožive atmosferu vrhunskih kulinarskih natjecanja, stručnih radionica i inspirativnih sajamskih aktivnosti.