Sigurna hrana, danas i sutra

U Poreču otvoren 5. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane

| Autor: Glas Istre
(Foto Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar)

(Foto Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar)


U Poreču je svečano otvoren 5. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom "Sigurna hrana, danas i sutra", koji je okupio multidisciplinarni tim stručnjaka iz cijelog svijeta, s ciljem povezivanja akademske, znanstvene i stručne zajednice te razmjene znanja i iskustava. Organizator Kongresa je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iz Zagreba, uz podršku suorganizatora: Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Nacionalnog inštituta za javno zdravlje Republike Slovenije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice. 

Svečano otvorenje Kongresa svojim su obraćanjima uveličali prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i predsjednik Kongresa, prof. dr. sc. Ivica Kisić, predsjednik Znanstvenog odbora Kongresa, g. Ugo Musizza, zamjenik gradonačelnika Poreča te prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

"Sigurnost i kvaliteta hrane ključni su stupovi zdravlja i dobrobiti društva. Današnje globalne izazove u ovom području, od osiguravanja dostupnosti sigurne hrane do suočavanja s klimatskim promjenama i sve većim zahtjevima za održivošću, ne možemo rješavati pojedinačno. Stoga je upravo ovakav skup prilika da zajedno podijelimo znanja, istraživanja i iskustva, koja su temelj za unaprjeđenje naših praksi i razvijanje novih, inovativnih rješenja. Kroz predavanja, radionice i panel diskusije koje nas očekuju, uvjeren sam da ćemo potaknuti važne rasprave i zajednički doprinositi sigurnijoj i kvalitetnijoj prehrambenoj budućnosti.", istaknuo je prilikom svečanog otvorenja prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar i predsjednik Kongresa.

"Ono što je velika prednost ovog skupa je holistički pristup raznih područja znanosti. O hrani ćemo govoriti mi, iz biotehničkog područja, koji smo manje, više vezani uz proizvodnju hrane. Govorit će kolegice i kolege iz biomedicine i zdravstva, koji su manje, više vezani uz zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane. Također, predavanja će imati i kolege iz društvenih znanosti, koji će govoriti o sigurnosti/ samodostatnosti hrane. Svi sudionici će govoriti o hrani, ali sa svog znanstvenog gledišta.", rekao je prof. dr. sc. Ivica Kisić, profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Znanstvenog odbora Kongresa.

Kao uvertira 5. međunarodnom kongresu o sigurnosti i kvaliteti hrane održane su tri edukativne radionice Senzorske analize maslinovog ulja, Procesnih faktora u analizi pesticida i procjeni sigurnosti te Senzorike meda.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter