Obitelj Prelac s nasljednicima Vitom i Oliverom (Snimio Zvonimir Guzić)
Na četvrtom katu Petram Resorta pored Savudrije, s pogledom na obližnji Piran i Portorož, održana je prezentacija novih Premium vina, merlota "Oliver" i cuvée merlota, refošk i cabernet sauvignona "Vita", vinarije Prelac.
Svečanost su svojim prisustvom uveličali mnogi uvaženi gosti među kojima su bili direktor Turističke zajednice Grada Buja Valter Bassanese, predsjednik i direktor Vinistre, Luka Rossi i Ivan Marić, predsjednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič te dva eminentna sommeliera Emil Perdec i Ivan Jug.
- Početak vinarije Prelac seže u daleku 1988. godinu kad su nono Armando i otac Rino postavili temelje onog što danas stvaramo. Do danas naš asortiman vina nije uključivao Premium vina. Ovo je povijesni trenutak za našu vinariju i obitelj. Oba su vina posvećena četvrtoj generaciji, našim nasljednicima tradicije, Oliveru i Viti.
Radi se o limitiranoj proizvodnji. "Vita" i "Oliver" će se proizvoditi samo u godinama kad priroda bude davala svoje najbolje. Punjena su u ekskluzivnim patentiranim bocama te je za njih izrađen i potuno novi dizajn etiketa u suradnji s dizajnerima iz Over studia iz Nove Vasi kraj Brtonigle, rekao je Denis Prelac, nasljednik treće generacije vinara Prelac.
Vino se u obitelji Prelac proizvodi preko stotinu godina, ali novija povijest započinje 1996. godine kada Rino Prelac otvara mali vinski podrum, a vina su se najviše prodavala u obiteljskoj konobi koja se nalazi uz podrum. Danas vinarija Prelac obrađuje 12 hektara vinograda koji su zasađeni na bijeloj zemlji u okolici Momjana, a posao, uz Rina, vodi sin Denis.
Na tržištu su prisutni s desetak etiketa vina, a perjanice vinarije su svježa malvazija istarska te odležani refošk koji je nositelj brojnih nagrada, te dvije verzije muškata: svježi i "Gregorio" napravljen kao passito. S dva nova Premium vina dodatno je upotpunjena respektabilna ponuda vinarije Prelac.
Čast da predstavi dva nova vrhunska vina dobio je Ivan Jug, dugi niz godina jedan od naših najboljih sommeliera, četverostruki pobjednik na sommelierskom prvenstvu Hrvatske ujedno i suvlasnik zagrebačkog Michelinova restorana Noela.
- Izuzetno mi je drago biti ovdje na predstavljanju dva vrhunska vina proizvedena u vinariji mojih dobrih prijatelja iz obitelji Prelac. Koliko god imaju istu bazu, isto godište te sličnu identifikaciju, enormna razlika je u teksturi i aromatici između ova dva vina. "Vita" je energizirana puna voćne arome, dok će "Oliver" svu tu puninu dobiti kroz nekoliko sljedećih godina.
Vino "Oliver" je stopostotni merlot s okusom plavog voća borovnice, šljive, tamne trešnje i ribizla, s nijansama plavog cvijeća, poput ljubičice i lavande, uz note crnog papra i tamne čokolade. Trenutno je čvrst, ima i lagani okus herbala i mente što može biti od utjecaja sunca i topline, ali i samog položaja vinograda. "Vita" je cuvée sastavljen od 50 posto Oliverovog merlota, te po četvrtinu sorti refošk i cabernet sauvignona.
Puno je suzdržanija i prevladava zrelo crveno bobičasto voće, trešnja i crvena šljiva. Za razliku od "Olivera", nema plavog cvijeća, malo je slađa, elegantnija i zrelija, puna tanina. "Vita" je već sada divna i pitka, dok će "Oliver" sve to dobiti kroz sljedeće razdoblje, rekao je sommelier Jug upitavši Rina da li misli izlaziti svake godine s ova dva Premium vina ili samo povremeno.
- Najvažnija nam je kvaliteta i ona će diktirati proizvodnju "Olivera" i "Vite". Nije nam važno u kolikim količinama ćemo ih proizvoditi, a ako berba bude loša, preskočit ćemo tu godinu. Postoji mogućnost da se i omjeri u kupaži "Vite" promjene ako te godine neka od prisutnih sorti bude kvalitetnija, rekao je Rino Prelac.
Program svečanosti uključivao je i gastronomski dio gdje je chef kuhinje u Petram Resortu Vukašin Knežević dobio zadatak da spremi jela koja će se idealno sljubljivati s predstavljenim vinima. Posjetitelji su tako vino "Oliver" mogli degustirati uz pačja prsa s umakom od borovnice i karameliziranom bundevom, dok je "Vita" svoju premijeru imala sa srnećim fileom uz kremu od cikle i kakao mrvicama.
Cijelo to vrijeme pravi Oliver i Vita su u pratnji roditelja pažljivo promatrali što se dešava oko njih. Vita ima dvije i pol godine i kćerka je Denisa Prelca, dok će Oliver uskoro napuniti godinu dana i sin je Denisove sestre Melisse.
Obiteljska komponenta je jako bitna u očuvanju tradicije i uspješnom poslovanju.
Razgovoru se priključio i eminentni istarski sommelier Emil Perdec koji poznaje svaku vinsku kapljicu istarskog poluotoka.
- Prelac je jedan od rijetkih istarskih vinara koji uspijeva parirati slovenskom dijelu Istre, koja je dominantna u refošku, i nerijetko dobiva nagrade za tu sortu. Što se tiče prezentacije dva nova Premium vina, mislim da je napravljen izvrstan rebrending i priča o nasljedstvu i unucima se odlično uklapa u obiteljsku tradiciju. Vina su sjajna iz odlične berbe koja je bila te 2020. godine.
Kupaža kod "Vite" je fenomenalna, dok je merlot "Oliver" nježan, pitak, prava bordoška priča koji će za koju godinu, kad još odleži, doseći svoju vrhunsku kvalitetu. Ja znam da Rino radi i odlične bazne pjenušce, a ovaj posljednji Blanc&Noir koji je odležao 36 mjeseci u kvascu je apsolutno sjajan, rekao je Perdec.
U sjeni dva Premium vina predstavljen je i novi pjenušac koji je na tržištu već nekoliko mjeseci, Blanc&Noir Extra Brut Classic. Posjetitelji su imali priliku kušati i njegovo sljubljivanje s jelom chefa Kneževića, a radilo se o tataru od škampa s temom nara i citrusa.
- Pjenušac je jako čist i precizan s okusom jabuke, kruške i notama citrusa. Osjeti se dugoročno odležavanje i maslac koji povezuje voćne arome. Svježina i lijepa prirodna kiselina koja je pjenušcima jako važna fino prolazi kroz tu masnoću. Mineralnost u vinu je izrazito visoka i odlično se sljubljuje s mineralnošću škampa. Sve zajedno dobili smo senzaciju okusa gdje jelo ne dominira nad vinom, već vino oplemenjuje jelo, rekao je sommelier Jug.