12. Dan kažuna u Rovinjskom Selu

Mališani iz Pule i Rovinja pješačili stazama kažuna i kroz igru se upoznali s istarskom baštinom

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Osobna arhiva)

(Foto: Osobna arhiva)


Proteklih dana djeca iz vrtića i osnovnih škola iz Pule i iz Rovinja dolazila su u Rovinjsko Selo sudjelovati u etno programu 12. Dana kažuna koje je organizirala udruga »Babin pas«.

U sklopu trosatnog programa djeca su pješačila stazama kažuna, vozila se vlakićem do najvećih kažuna, igrala se tradicijskih igara.

Važan dio baštine

Ovaj se program realizirao u sklopu projekta »Suhozidi kulturni biseri Istre« koji je osmišljen s ciljem sprječavanja nestanka kulturnog dobra – tradicijskog umijeća suhozidne gradnje kažuna kao i izvornog oblika tradicijskih pastirskih igara i igračka te prenošenje znanja na mlađe generacije putem edukativnih programa uz podizanje svijesti o vrijednosti nematerijalne baštine kao dijela ukupne kulturne baštine čovječanstva.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Danima kažuna prethodila je akcija »Spasimo kažune« u koju se uključilo četrdeset sudionika: članovi mjesnog DVD-a, članovi planinarskog društva Montero iz Rovinja, članovi udruge Agro Rovinj, članovi udruge Babin pas te djeca i roditelji iz Dječjeg vrtića Neven. Oni su u trosatnoj akciji očistili od granja i trnja deset kažuna i pokosili staze.

- Akcija je započela na inicijativu djece vrtića iz Rovinjskog Sela prije točno 27 godina, kada su djeca polaznici vrtića u Rovinjskom Selu imali ideju da »spase« kažun do kojeg su s odgojiteljicom došli pješačeći poljima. Kažun je bio obrastao granjem i trnjem, »zarobljen« kao dvorac u priči o Trnoružici, kako su rekla djeca i u njega nisu mogli ući. Na poticaj odgojiteljice »kad bi kažun bio živ i znao govoriti, što bi vam mogao ispričati« djeca su izmislila priču o kažunu i dječaku Toniju koji ga je sagradio dok je čuvao krave i ovce tu na livadi i u njega se sklanjao kad je padala kiša. Međutim, kad je Tone porastao kupio je traktor i prodao krave i ovce, kažun mu više nije trebao, nitko u njega nije ulazio godinama, granje ga obraslo i trnje mu je zarobilo vrata.

Po dovršetku priče djeca su imala ideju da pozovu roditelje da im pomognu očistiti kažun i tako je započela akcija »Spašavanja kažuna« i sad svake se godine nastavlja uz pomoć i uključivanje lokalne zajednice i imaju 22 kažuna o kojima se brinu, kazala je inicijatorica ovoga projekta, odgojiteljica i savjetnica Karmen Uljanić.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Igre

Program je osmišljen s ciljem da se djecu upozna s kažunima, vrijednom ostavštinom tradicijske graditeljske baštine Istre, kao i starinskim igrama naših baka i djedova dok su čuvali stoku na ispaši pored kažuna.

Projekt su sufinancirali Ministarstvo kulture i medija, Odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije te Grad Rovinj. Riječ je o vrlo vrijednoj manifestaciji koja ima i naglašeni didaktički karakter, a djeca se silno vesele »spašavanju« kažuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter