Veliko srce

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježen u Buzetu: "Prvi put dao sam krv s nepunih osamnaest godina..."

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Prvi put dao sam krv s nepunih osamnaest godina, pred kraj četvrtog razreda srednje škole koju sam završio u Kopru. U razredu sam bio najmlađi i nekako sam se prošvercao, nedostajala su mi dva mjeseca do punoljetnosti. Do današnjeg dana redovno sudjelujem u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, s ciljem da pomognem nekome kome je pomoć potrebna, istaknuo je to 47- godišnji Valdi Glavić iz Ročkog Polja koji je na prigodnom prijemu gradonačelnika Buzeta Damira Kajina održanom u povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi u Narodnom domu, dobio priznanje za 75 puta danu krv. Do sada je krv dao 79 puta.

Priznanja i nagrade

Uz njega, prigodna priznanja i nagrade hrvatskog i buzetskog Crvenog križa dobili su Dean Ravnić iz Lupoglava za 75 puta danu krv, Fabio Mavrić iz Močibobi, Damir Petretić iz Dubrove i Dalibor Petohleb iz Vrha za 50 puta danu krv te Sanja Pavletić Gržentić iz Ročkog Polja i Jasna Grabar iz Roča za 35 puta danu krv.

Gradonačelnik Kajin zahvalio se svima u sustavu Crvenog križa, a posebno dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom doprinosu.

- Grad Buzet ima oko 200 aktivnih davatelja krvi. Na šest tisuća stanovnika to bi bilo oko tri i pol posto naše populacije. Kada gledamo da tu krv mogu davati isključivo punoljetne osobe, zdrave, do 65 godina, to je moguće 7, 8, ili 9 posto ukupne populacije Grada Buzeta. Usuđujem se kazati da toga nema u širem okruženju. Darivati krv nešto je najhumanije što čovjek može učiniti za čovjeka, jer prije ili kasnije svima će trebati nečija krv. Dobro je da smo kao nacija zadržali nešto dobro i od bivše države, a to je humani pristup bez naknade kada je riječ o donaciji krvi, poručio je Kajin.

Dobrovoljnim davateljima krvi zahvalila se i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Buzet Lara Černeka. Naglasila je da daju krv dobrovoljno, besplatno, anonimno, ne pitajući se kome pomažu i to je zaista jedan jako plemeniti čin danas kada je sve komercijalizirano. Prenijela je čestitke čelništva Hrvatskog Crvenog križa te poručila da Dan dobrovoljnih davatelja krvi obilježava humanost, plemenitost i bezgranično poštovanje prema čovjeku.

Veliko srce

- U svijetu gdje je nestašica krvi stvarnost, zahvaljujući velikom srcu dobrovoljnih davatelja krvi i nesebičnost postiglo se ono čemu teže mnoge zemlje. U opskrbi zdravstva krvlju i krvnim pripravcima Hrvatska se nalazi među uspješnim zemljama koje su postignule potpunu samodostatnost, prenijela je Černeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter