Smotra domaćih rakija u Humu

FOTO / Rakija je simbol baštine, tradicija koja se prenosi iz generacije u generaciju

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Hum, najmanji grad na svijetu je i grad biske pa se od svih inačica domaćih rakija na humskoj smotri domaćih rakija posebno nagrađuje najbolja ovosezonska biska. Tako je velika povelja za sveukupno najbolju rakiju - bisku na 24. izdanju smotre domaćih rakija »Domaća rakija je naša medižija«, pripala Enveru Prodanu iz Buzeta.

- Proizvodnja rakije je jedna društvena igra. Kao »Čovječe ne ljuti se«. Puno prijatelja mora biti koji ti pomažu. Prvo obitelj Prhat iz Prhati zaslužna za dobro grožđe, moja majka Ankica koja je kuhala rakiju, ja sam ubrao lišće imele, a pomogao je prijatelj Bojan Krota iz Pengari. Onda su tu dobri prijatelji Rino Hlevar i Rino Kotljan iz Brnobići koji su mi prenijeli neke tajne recepta i zajedno smo napravili dobru bisku, kazao je meštar od rakij koji je pobjedu posvetio pokojnima: nonetu Jovaninu, ocu Ivanu i prijatelju Deanu Prodanu.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tri glavna elementa

Za ovogodišnje izdanje humske smotre, specijalizirane za domaće rakije proizvedene na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku, prijavilo se 45 proizvođača iz Hrvatske i Slovenije s rekordnih 245 uzoraka u sedam različitih kategorija: biska, domaća obična, rakija s travama, medenica, voćni destilat, voće u rakiji te liker. Uključujući i 21 uzorak prijavljen za oznaku IQ- Istarska kvaliteta. Veliku zlatnu povelju osvojilo je šest rakija, biska extra barrique Destilerije Aura iz Buzeta, gin Nasha OPG Ivičić, liker Imelica Istarske kapljice, liker teranino Amoroso Spirits&Liquer OPG Marino Starić, orahovac Dobrilović wine& distillery OPG Mladen Dobrilović i liker Teranel OPG San Mauro. Zlatnom poveljom ovjenčana je 61 rakija, srebrnom 99, a brončanom poveljom 59 rakija.

Ocjenjivačka komisija u Humu je zasjedala dva tjedna uoči smotre, a rakije je ocjenjivalo osamnaest članova u šest komisija, enologa, sommeliera i certificiranih senzornih analitičara u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Analizirala su se i ocjenjivala tri glavna elementa, izgled, miris i okus. Kada je izgled u pitanju promatrala se bistroća i boja, kod mirisa tipičnost, kvaliteta i tzv. pozitivni intenzitet. Kod okusa ponovo se bodovala tipičnost i kvaliteta te postojanost arome, a posebna ocjena dala se za jedan opći dojam, jednu harmoniju. Velike zlatne, zlatne, srebrne i brončane povelje dodijeljene su ovisno o kvaliteti rakije, odnosno o broju osvojenih bodova.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Predsjednik ocjenjivačke komisije dr. sc. Igor Lukić iz Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, istaknuo je da je kvaliteta rakija bila od dobrih do izvrsnih kao i na svakoj dosadašnjoj smotri.

- Humska smotra prva je i najdugovječnija smotra koja radi na promociji proizvođača jakih alkoholnih pića koji su nekako bili u sjeni vinara i proizvođača maslinovih ulja. Drago mi je da i veliki proizvođači podržavaju smotru jer sudjeluju s puno uzoraka, recimo Aura koja je vrhunski proizvođač s vrhunskom kvalitetom i koja je ove godine osvojila puno zlatnih medalja, redovito dolazi, a s druge strane imamo male proizvođače koji rakiju proizvode kod kuće, u nekoj maloj konobi, i mjere se s ovim velikim majstorima. Draž humske smotre je i što ima tradicionalnih domaćih komovica i lozovača, biski, ali i zanimljivih proizvoda koji su jedinstveni, pojedinih rakija s travama koje koriste samo jedan ili dva proizvođača. Ima i modernih proizvoda, zadnjih nekoliko godina pojavio se gin, teranino je također jako zastupljen. To pokazuje širinu scene i bogatstvo proizvoda koje Istra ima, kazao je Lukić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Smotra je doprinijela brendiranju Huma kao grada biske i popularizaciji domaćih rakija. Za način kako danas valoriziraju rakiju, za pohvaliti je, naglasio je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, grupu entuzijasta koji to vode svake godine.

- Posebno veseli da su rakije danas standardizirane, pripremljene za distribuciju na tržištu i ono gdje će Istarska županija i dalje pomagati je i u organizaciji ovakvih manifestacija, ali i u daljnjoj promociji u smislu dobivanja konkretne oznake kvalitete, za sada IQ - Istarska kvaliteta. Veseli da su se proizvođači uključili u promociju svojih proizvoda putem te oznake, a budućnost su oznake izvornosti i oznake zaštite na europskom nivou. Udruga proizvođača rakije Lambik sada je preuzela neku krovnu ulogu organizacije proizvođača i vjerujem da će nakon što se izradi specifikacija i nakon što se dogovore na koji način standardizirati i opisati naša autohtona pića, sljedeći korak biti predstavljanje specifikacije u Ministarstvu poljoprivrede, a nakon što dobijemo zaštitu na nivou Hrvatske, slijedi na nivou Europske unije, kazao je Pinzan.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Za doprinos u popularizaciji rakije, vitezom od istrijanske rakije proglašen je Petar Šegon, a princezom Martina Štifanić, članovi ocjenjivačke komisije. Humski župan »na leto dan« Rino Brnobić dotaknuo im je mačem rame i proglasio ih vitezom, odnosno princezom od istrijanske rakije u ime Boga i Marije, ili po humski u ime Boga i rakije.

Humsku smotru organizira Udruga Hum, uz potporu Grada Buzeta, buzetske Turističke zajednice, županijskog Odjela za poljoprivredu i Turističke zajednice Istarske županije.

Rakija nije obično piće

- Rakija nije obično piće. Rakija je simbol baštine, simbol ljubavi prema plodovima zemlje i tradicija koja se prenosi iz generacije u generaciju. Svaka kapljica rakije priča svoju priču, a svaki okus nosi dašak nečijeg doma, poručila je Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzeta. Organizatorima smotre kao i svim proizvođačima rakije koji se u nju uključuju, zahvalila se i zamjenica buzetskog gradonačelnika Dubravka Črnac Dujanić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Rakije su se na humskoj smotri mogle degustirati na šest punktova podijeljene u kategorije onako kako su ocjenjivane. Tijekom dana posjetitelje su zabavljali svirači na više punktova u Humu, a nastupila je i limena glazba Marinići. Predavanje za proizvođače na temu »Biska - tradicionalna istarska travarica kao predmet znanstvenih istraživanja«, održala je dr. sc. Karla Hanousek Čiča s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, kao uvod u okrugli stol na temu zaštite biske. U večernjem programu nastupili su Big Wave band, Cirkus i Psihomodo pop koji slavi 40 godina svog postojanja. 

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Oznaka IQ

U sklopu humske smotre dodijeljeno je 19 oznaka IQ za jaka alkoholna pića: bisku, medenicu, rudu i komovicu. Treću godinu za redom, uoči ocjenjivanja rakija za humsku smotru, Klaster IQ kao koordinator provedbe sustava IQ - Istarska kvaliteta, organizirao je samostalno ocjenjivanje i sve potrebne aktivnosti definirane pravilnicima sustava te su ostvarena prava za korištenje oznake IQ za proizvođače istarskih rakija.

Kriterije za dodjelu oznake IQ - Istarska kvaliteta za jaka alkoholna pića: komovicu, bisku, rudu i medenicu zadovoljilo je 19 uzoraka ukupno osam nositelja: Destilerija Aura, Destilerija Frane, Istarska kapljica, Destilerija Krulčić, Štifanić distillery, Destilerija Kotal, OPG Perčić i San Mauro.

Poticanje izvrsnosti u domaćoj proizvodnji bio je motiv uspostave sustava dodjele oznake IQ - Istarska kvaliteta. Iskoristiti potencijale i podići postojeću razinu kvalitete domaćih istarskih proizvoda, potaknuti razvoj domaće proizvodnje, potaknuti kreativnost, stvaralaštvo, izvornost, inovacije, promociju istarske regije te stvarati istarski identitet na nacionalnom, europskom i svjetskom tržištu bili su ciljevi sustava IQ postavljeni prije gotovo 20 godina. Trenutno su na snazi pravilnici za dodjelu oznake IQ - Istarska kvaliteta za vino malvazija i teran, ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića, komovica, biska, ruda i medenica, istarski češnjak, istarski pršut i med.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter