glasovanje u saboru

IDS i nije baš neka tvrda oporba. Reakcija na rebalans državnog proračuna to pokazuje

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Foto: Press

(Foto: Press


SDSS je možda, na zahtjev Domovinskog pokreta, prije nekoliko mjeseci napustio vladajuću koaliciju, ali svakako nije oporba. IDS je, pak, još uvijek oporba, ali nije baš tvrda. To se može zaključiti i temeljem jučerašnjeg glasovanja u Saboru, u okviru kojeg se zastupnici nisu izjašnjavali i o najzanimljivijoj točki dnevnog reda upravo završene sjednice, prijedlogu Vlade o uključivanju Hrvatske u NATO aktivnost potpore Ukrajini NSATU, ali dosadno nije bilo.

Pupovac nije glasao

Dakle, dvije zastupnice SDSS-a, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, glasovale su za rebalans državnog proračuna za ovu godinu, dok su obojica IDS-ovaca u Saboru, Dalibor Paus i Loris Peršurić, bili suzdržani.

I nakon što su HDZ i SDSS bili prisiljeni prekinuti formalnu suradnju, dužnosnici dugogodišnjih partnerskih stranaka najavljivali su da ona u stvarnosti ipak neće prestati. Tako je i, primjerice, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u kvoti parlamentarne većine izabran za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Stoga podrška rebalansu državnog proračuna od strane SDSS-ovih zastupnica ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Čudi tek pomalo što im se nije pridružio i Pupovac, koji nije sudjelovao u glasovanju o rebalansu, ali je i jučer podržao neke druge prijedloge Vlade. Za Domovinski pokret ovo nije problem jer je Ivan Penava već po izbacivanju SDSS-a i sklapanju koalicije s HDZ-om isticao da se nikome ne može zabraniti da glasuje za Vladu, kojoj je državni proračun glavni dokument. Osim toga, Domovinski pokret prolazi kroz tešku krizu potaknutu raskolom u stranci i više niti ne pokušava voditi neku vlastitu politiku. Pa su jučer zastupnici DP-a bili suzdržani u vezi s Godišnjim izvješćem o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, iako su ga prošli tjedan u raspravi vrlo oštro kritizirali.

Što se tiče IDS-a, nije ovo prvi put u mandatu premijera Andreja Plenkovića da ta stranka nije bila protiv rebalansa državnog proračuna, što se u parlamentarnoj demokraciji očekuje od opozicije.

Kundid pozvan na sjednicu Odbora za vanjsku politiku u srijedu

Idući tjedan zastupnici ne zasjedaju, ali u Saboru svejedno neće nedostajati uzbuđenja, štoviše. U srijedu bi se trebala održati zajednička sjednica Odbora za vanjsku politiku i saborskog izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini NATO saveza, na koju je svoj dolazak potvrdio vršitelj dužnosti glavnog tajnika NATO-a Boris Ruge, kojeg je već u četvrtak najavio premijer Andrej Plenković. Nije, međutim, ni to najzanimljivije što se očekuje u stanci u radu Sabora, za spomenutu je sjednicu poziv jučer odaslan i načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu. Budući da je njemu predsjednik Zoran Milanović svojim zapovijedima dva puta onemogućio pristup otvorenoj sjednici Odbora za obranu, nije isključeno da će to opet učiniti. Premda na tu sjednicu, eto, stiže i visoki dužnosnik NATO saveza, kako bi objašnjavao da NSATU nije ratna operacija i da hrvatski vojnici u sklopu nje ne bi išli u Ukrajinu. Bilo je planirano da domaćin Rugeu, a možda i Kundidu, osim Odbora za vanjsku politiku, kojem je predsjednik HDZ-ovac Andro Krstulović Opara, i izaslanstva pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, koje vodi Dario Hrebak iz HSLS-a, bude i Odbor za obranu, ali je njegov predsjednik Arsen Bauk (SDP) odbio tu čast.

– Odluka je našeg Kluba da u tome nećemo sudjelovati, da mi nećemo pozvati nikoga izvan Hrvatske da nam dođe tumačiti što trebamo napraviti, izjavio je Bauk. Članovi njegovog odbora iz vladajuće koalicije mogu zatražiti od Bauka da se on pridruži u sazivanju zajedničke sjednice, ali osmodnevni rok u kojem bi on to morao učiniti isteći će tek nakon srijede. Tako da ga, znači, ne mogu natjerati da Odbor za obranu participira u ovoj sjednici, koja će biti otvorena za javnost.

Imaju stav

Krajem 2017. je IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika čak podržao rebalans, ali ubrzo se ta stranka vratila u opozicijske tračnice. Sada se čini da to i nije posve izvjesno. Nedavno je Peršurić, kao jedini zastupnik oporbe, glasovao za Plenkovićevo izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u razdoblju od siječnja do srpnja 2024., a sudeći prema onom što nam je jučer rekao predsjednik IDS-a Paus, ni ubuduće nisu isključeni ovakvi potezi istarskih regionalaca.

– Nije dobro a priori glasati protiv svega što predlaže vlast, tako ni nije na lokalnoj i županijskoj razini, samo na nacionalnoj. Konkretno, u ovom rebalansu državnog proračuna ima stvari koje su zaista dobre i onih koje to nisu, a mi smo glasali kako jesmo. Nismo bili za, nego suzdržani. Ponavljam, ne može čovjek a priori biti protiv svega, to nije dobar model, naglašava Paus.

IDS je 2022. podržao obučavanje ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, misiju EUMAM, pa smo Pausa pitali hoće li se to dogoditi i kada će se u Saboru glasovati o NSATU-u, slanju do pet hrvatskih časnika u Wiesbaden.

– Mi odbijamo sudjelovati u ovom cirkusu koji je nastao zato što se dvije najodgovornije osobe u državi nisu mogle dogovoriti prije nego što je ovo došlo u Sabor. No, IDS ima stav o NSATU-u i mi ćemo ga iskazati kada bude glasanje, poručuje predsjednik IDS-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter