OPĆINSKO VIJEĆE

Ližnjan želi maksimalno podići broj kapaciteta: Ako prođe, imat će 10.000 postelja na području Općine

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Na sjednici ližnjanskog Općinskog vijeća, održanoj u četvrtak navečer, usvojen je prijedlog povećanja ukupnog kapaciteta postelja na području Općine Ližnjan s dosadašnjih 5.000 na 10.000. No, to je tek preduvjet jer konačnu odluku o tome, na temelju zahtjeva za izmjenama i dopunama Prostornog plana Istarske županije, donosi nadležno županijsko tijelo.

Čak 30 kilometara obale

Prije no što je ta točka izglasana, arhitekt Luka Matticchio iz AD - arhitektura i dizajn d.o.o. iz Pule, vijećnicima je predstavio elaborat analize potencijala kapaciteta turističkih područja unutar obuhvata Prostornog plana uređenja Općine i istaknuo da su turistički kapaciteti potkapacitirani za više od 50 posto. Kako je objasnio, prijedlog maksimalnog ukupnog kapaciteta turističkih površina određenih Prostornim planom Istarske županije iznosi 6.055 postelja, dok je prijedlog maksimalnog ukupnog kapaciteta za cijelu Općinu spomenutih 10.000 postelja.

- Usporedbe radi, Općina Ližnjan prema postojećem planu trenutno ima kapacitet postelja od pet tisuća, a općine i gradovi koji su ispod Općine Ližnjan po tom pitanju su Raša s četiri tisuće, Kršan i Lanišće s po dvije tisuće, Buzet s tisućom i pol, kao i Pazin i Motovun. Vrlo je jasno da niti jedan nije na moru, rekao je načelnik Marko Ravnić i dodao da susjedna Općina Medulin, prema Prostornom planu, ima čak 20 tisuća postelja.

Istaknuo je i da Ližnjan sa svojih 30 kilometara obale može podnijeti povećanje smještajnih kapaciteta na održivi način.
- Nismo išli na povećanje površina, nego unutar tih površina na povećanje gustoće smještajnih kapaciteta, nadodao je Matticchio.

Novi vrtić u Šišanu

Tijekom aktualnog sata, vijećnica Jasna Ujčić upozorila je na problem s otpadom u jednom dvorištu u Valturi, na parceli s devet suvlasnika. Kako je istaknula, otpad koji se u tom dvorištu gomila uz cestu već godinama, predstavlja opasnost za promet i građane, a nerijetko se, zbog vjetra, raširi po cijeloj cesti.

- Hitno se treba nešto poduzeti, to je ruglo sela i opasnost, rekla je Ujčić. Ravnić je na to odgovorio da je upoznat s problemom od strane komunalnog redara i da je to problem koji traje već godinama. Prema njegovim riječima, naložili su rješenje o uklanjanju, a sljedeći korak je da se otpad ukloni o trošku Općine, a da se kasnije tereti suvlasnike zemljišta.

Vijećnica Gordana Damjanić Maroh upitala je kad se planira početak izgradnje vrtića u Šišanu, na što je načelnik istaknuo da su dokumentacijski zadovoljeni svi uvjeti za početak radova, a da bi idući tjedan mogli krenuti prvi iskopi za postavljanje temeljnih traka. Istaknuo je da će na idućem Vijeću radove trebati uvrstiti u Proračun za 2025. godinu.

- Ponosni smo i sretni da ćemo na našem području imati vrtić i program na talijanskom jeziku. Moći će ga upisati djeca neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Velika je to stvar za Općinu, naglasio je Ravnić i dodao0 da je intencija otvoriti još jednu vrtićku skupinu u postojećem vrtiću u Ližnjanu, kao i jednu jasličku skupinu u Loborici.

- Drago mi je da se broj djece u našim vrtićima povećava. Ako nastavimo ovakvim tempom zadovoljit ćemo gotovo sve potrebe naše općine, dodao je Ravnić.

Maloljetni vandali

Ukazao je i na problem koji je u Ližnjanu uzeo maha - vandalizam maloljetnika o kojem je bilo govora i na prošlim sjednicama, a situacija je, kaže načelnik, eskalirala okršajem između maloljetnika prošlog vikenda. Predložio je formiranje stožera u kojem bi, uz njega i predstavnicu Općinskog vijeća, bio uključen i predstavnik škole, predstavnik policije, predstavnik roditelja, a drugi su vijećnici istaknuli da bi dobro bilo da se priključi i predstavnik Savjeta mladih, kao i netko od mladeži.

Moglo se čuti i da se i iduće godine ponovno planira organizirati nedavno održana manifestacija Dani orade i kalamara, no kako je naglasio Ravnić, ideja je da se više približi studenom i Martinju, odnosno da se pokuša spojiti obje manifestacije. Jedna od tema bilo je i reciklažno dvorište, koje se trenutno čisti od smeća, a kako je objasnila pročelnica, još bi trebala biti odvezena dva do tri kamiona otpada.

Rasprava o prodaji zemljišta

Općinski vijećnici Ližnjana usvojiloi su i rebalans Proračuna za 2024. godinu, a sve je teklo glatko do posljednje točke dnevnog reda kada se raspravljalo o prodaji nekretnina u vlasništvu Općine Ližnjan, a kojoj se usprotivila HDZ-ova oporba. Na koncu je usvojena odluka da Općina proda četiri zemljišta, od čega je za dvije čestice interes izrazila Zajednica Talijana Šišan u svrhu građenja Centra istriotskog narječja u zoni "Dražice-Zidine", dok se druge dvije nalaze u zoni turističkih naselja T2 u zoni "Kuje 1".

Iako je dao svoj glas za povećanje kapaciteta postelja na području Općine, prilikom donošenja zadnje odluke o prodaji čestica turističke namjene u vlasništvu Općine, vijećnik Loren Kaić je istaknuo da se, prije prodaje, prvo treba riješiti prateća komunalna infrastruktura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter