značajna ušteda

Sunce i vama može plaćati račune. Grupna nabava solarnih panela otvorena je do 15. studenog, donosimo detalje

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Sve veći broj domaćinstava i obrtnika odlučuje se za prelazak na solarnu energiju, a nedavno pokrenuta prva grupna nabava solarnih elektrana za istarske obrtnike mogla bi dodatno ubrzati ovaj trend.

U suradnji Obrtničke komore Istarske županije i Zelene energetske zadruge, obrtnici iz Istre imaju priliku do 15. studenog prijaviti se za sudjelovanje u ovom programu, koji nudi niz pogodnosti i dugoročne uštede.

(Snimila Doria Mohorović)Prezentacija solarnog postrojenja (Snimila Doria Mohorović)

Prednosti solarnih elektrana

Na konferenciji za novinare održanoj jučer, tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić i voditeljica poslovnog razvoja Zelene energetske zadruge Veselina Harabajs, predstavili su detalje programa i istaknuli prednosti korištenja solarne energije. Prema riječima Sorića, ovo je izvrsna prilika za sve obrtnike da se upoznaju s prednostima solarnih elektrana te uštedama koje mogu ostvariti kroz smanjenje troškova električne energije.

- Organizirali smo niz predavanja u svim udruženjima obrtnika diljem Istre kako bismo obrtnicima pružili potrebne informacije. Pred nama su još prezentacije u Buzetu i Labinu, nakon čega će biti zaokružena cijela Istarska županija, a kolege će onda dalje u individualnim savjetovanjima svakome pojedinačnom sudioniku koji je zainteresiran moći dati sve informacije koje su mu potrebne za njegovu odluku o daljim aktivnostima, rekao je Sorić.

Harabajs je pojasnila da je grupna nabava pokrenuta zbog velikog interesa obrtnika, malih i velikih poduzetnika, te je, počevši od 15. listopada, otvorena do 15. studenog.

- Ovim putem ponovno pozivamo sve obrtnike neka se jave i prijave. Ne mora se nužno doći na predavanje, s obzirom na to da nudimo i obilazak nekretnina te direktno na samoj lokaciji možemo odmah reći isplativost investicije te vrijeme povrata investicije. Ono što radimo zadnje dvije godine su provođenja grupne nabave koje se organiziraju s ciljem postizanja čim boljih uvjeta prilikom naručivanja opreme.

Benefiti su višestruki, od čega bi istaknula osigurane cijene tijekom cijelog procesa, proizvode visoke kvalitete i besplatnu izradu glavnih projekata, a uz to i izvid nekretnine i procijenu isplativosti. Do sada su sve grupne nabave bile izuzetno uspješne, a provodili smo ih s građanima, s obzirom na to da Zelena energetska zadruga zapravo promovira energiju u rukama građana, objasnila je Harabajs. Prema njenim riječima, posljednja grupna nabava bila je izuzetno uspješna.

(Snimila Doria Mohorović)Veselina Harabajs i Eros Sorić (Snimila Doria Mohorović)

Pomoć u dokumentaciji

- U tri mjeseca instalirali smo 2 MW snage, što je zaista veliki uspjeh, budući da se na jedno prosječno kućanstvo otprilike ugrađuje 6 kW elektrane, pa i sami korisnici mogu potvrditi koliko je njima to bilo isplativo, istaknula je Harabajs. Kako glasi i slogan istaknut na web stranici Zadruge "Moje račune plaća sunce", tako i istarski obrtnici imaju mogućnost značajnih ušteda.

- Svaki obrtnik ima velike troškove električne energije, ovo je direktna ušteda na vašim računima, tako da evo ovim putem ponovo pozivamo, javite se, dođite na predavanje, slobodno nas nazovite na naše telefonske brojeve i tražite termin izlaska i obilaska vaše nekretnine. Crtu ćemo podvući 15. studenog, a kakvi će benefiti zaista biti po pitanju određenih odobrenja i rabata, to ovisi o broju sudionika. Postoje određene granice koje smo napravili, 300 kW, 600 i 1 MW. Tu pričamo o popriličnim uštedama. Sve ovisi zapravo o našim obratnicima s područja Istre, napominje Harabajs.

Na upit kakva je procedura do vlastite solarne elektrane, Harabajs ističe da Zelena energetska zadruga pruža administrativno-tehničku podršku tijekom cijelog procesa, a mnoštvo dokumentacije je ono što zapravo usporava ljude i to je jedna od prepreka zašto se ljudi ne prijavljuju i ne investiraju svoje novce.

- Međutim, tu zaista nema brige, imamo cijeli tim koji radi isključivo na tom dijelu gdje zainteresiranog vode kroz proces od početka pa do samoga kraja, odnosno do dobivanja dozvole za trajni pogon, pojasnila je Harabajs.

Garancija do 25 godina

Demonstrirano je tom prilikom i ogledno postrojenje solarne elektrane, a kako se moglo čuti, proizvođači solarnih modula daju do 25 godina garancije na kvalitetu svog proizvoda, na efikasnost do 80 posto učinkovitosti. Iako se nakon tog perioda učinkovitost smanjuje, solarni paneli i dalje proizvode energiju, čineći ih održivom investicijom za budućnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter