draga domaćima i turistima

FOTO / Popularna "Kupačica" na porečkom Trgu slobode zasjala punim sjajem

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


Skulptura "Ljeto", popularno zvana "Kupačica" na porečkom Trgu slobode, od sinoć je dobila  fontanu i noćnu rasvjetu, koje je oživila ovaj dio prostora. 

Na inicijativu Grada Poreča-Parenzo, radove je izvela gradska komunalna tvrtka Usluga Poreč. U okviru radova potpuno je obnovljen sustav dovoda i odvoda vode, uz ugradnju nove pumpe s filterom za pročišćavanje.

Postavljeni su i novi LED reflektori koji osvjetljavaju skulpturu, stvarajući tako očaravajuću atmosferu, osobito u večernjim satima. Dodatno, ugrađen je novi elektro ormar koji štiti pumpu te uključuje timer za rasvjetu, omogućujući jednostavnije upravljanje sustavom. Radovi su obuhvatili i uklanjanje stare mozaik podloge, uz postavljanje hidroizolacije. Na hidroizoliranu podlogu postavljene su nove mozaik pločice, a završeni su i radovi fugiranja, čime je fontana dobila novi, osvježen izgled. 

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Poreč)

"Kupačica" je oduvijek bila draga domaćima i turistima Poreča, zbog svog posebnog izgleda, ali i zbog burne prošlosti koju je proživjela. Skulptura "Ljeto XVIII", rad akademskog kipara Tomislava Ostoje jedno je od brojnih njegovih postavljenih u javnim prostorima, izrađeno 1990. godine i postavljeno na glavnom porečkom trgu.

Međutim, skulpturu su 2006. godine vandali srušili sa postolja u fontani i bacili u more čime je ostala trajno oštećena, a ostaci su pohranjeni.

Na inicijativu Grada krenulo se u realizaciju vraćanja skulpture, a samim time i izradu  novog odljeva u siluminiju, aluminijske legure, koja prikazuje savijeni ženski lik, kupačicu. Zahvaljujući autoru i suglasnosti Grada Zagreba kao vlasnika Ostojine donacije, ljevaonica Ujević izvela je novu skulpturu, koja je prije devet godina ponovno postavljena na Trg slobode. Nakon toga ostali su tehnički nedostaci koje je trebalo otkloniti, koji su ovim potonjim zahvatom i sanirani te je skulptura zasjala u punom sjaju. 

Pozivamo sve građane da posjete obnovljenu fontanu "Kupačice" i uživaju u njezinom novom sjaju!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter