Domaća rakija je naša medižija

Jaki i žestoki: U Humu 24. Smotra domaćih rakija. Izlaže 45 proizvođača s 245 uzoraka, nastupa i Psihomodo pop

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Smotra domaćih rakija "Domaća rakija je naša medižija", jedina takve vrste u Hrvatskoj, specijalizirana za domaće rakije proizvedene na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku, održat će se u subotu u Humu.

Za ovogodišnje 24. izdanje humske smotre, prijavilo se 45 proizvođača iz Hrvatske i Slovenije s ukupno 245 uzoraka rakija u sedam različitih kategorija: biska, domaća obična, rakija s travama, medenica, voćni destilat, voće u rakiji te liker. Uključujući i 21 uzorak prijavljen za oznaku IQ- istarska kvaliteta.

Ocjenjivanje

Žiri je u Humu zasjedao uoči smotre, a rakije su ocjenjivali enolozi, sommelieri i certificirani senzorni analitičari u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Velike zlatne, zlatne, srebrne i brončane povelje dodjeljivat će se ovisno o kvaliteti rakije, odnosno o broju osvojenih bodova. Posebno će se dodijeliti Velika povelja, jedna za sveukupno najbolju rakiju - bisku.

Prva smotra domaćih rakija u Humu, najmanjem gradu na svijetu i gradu biske, održana je davne 2001. godine. Počeci su bili znatno skromniji nego što je to danas, ali ono što smotri daje na važnosti zasigurno je i to što se održava u kontinuitetu, bez prekida. Zavidni su to rezultati za jednu malu udrugu poput humske u kojoj smotru organizira svega pet, šest entuzijasta.

- Smotra je doprinijela brendiranju Huma kao grada biske i popularizaciji domaćih rakija, što potvrđuje i ovogodišnji rekordni broj proizvođača i uzoraka rakija, naglasio je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak.

Znanstveni pristup

Slijedi nastup limene glazbe Marinići, a u 16.30 sati održat će se predavanje za proizvođače na temu: Biska - tradicionalna istarska travarica kao predmet znanstvenih istraživanja, koje će održati dr. sc. Karla Hanousek Čiča s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Uvodno je to predavanje u okrugli stol koji će se održati nakon predavanja na temu zaštite biske.

Proglašenje rezultata i podjela povelja najboljim rakijama smotre održat će se u 17.30 sati na trgu ispred crkve. Sve posjetitelje očekuje bogat eno-gastro i glazbeni program. Tijekom dana posjetitelje će zabavljati svirači na više punktova u Humu, dok ih u večernjem programu od 19 sati nadalje očekuje nastup Big wawe banda, Cirkusa i Psihomodo popa.

Uz najavu događanja i uvod u vikend, predstavljen je i dokumentarni film "Priča o Humu, rakiji i Istri", koji je sniman 2022. godine. Film dokumentira kratku povijest Huma te kroz tu povijest reflektira sve ono ono što rakija danas znači Humu, a ujedno i Istri, u skladu sa sloganom smotre "Domaća rakija je naša medižija".

Humsku smotru organizira Udruga Hum, uz potporu Grada Buzeta, buzetske Turističke zajednice, županijskog Odjela za poljoprivredu i Turističke zajednice Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter