dvodnevno slavlje

Bili smo na Laniške samonju, staroj običajnoj proslavi oživljenoj nakon 40 godina pauze

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Turnir u briškuli i trešeti (Foto Općina Lanišće)

Turnir u briškuli i trešeti (Foto Općina Lanišće)


U organizaciji Udruge Lanišće i Općine Lanišće, u seoskoj dvorani "Dopo lavoro" u sklopu župnog dvora u Lanišću, općinskom središtu podno planinskog vrha Orljaka, nakon četrdesetak godina pauze ponovno je održan "Laniške samonj" posvećen sv. Luki, zaštitniku nekadašnje crkve u Lanišću. Crkva sv. Luke srušena je u kasnim dvadesetim godinama prošlog stoljeća, a na njenom je mjestu izgrađena sadašnja župna crkva.

Interes za turnir

Dvodnevna proslava okupila je lokalne stanovnike i posjetitelje, oživljavajući staru običajnu proslavu i jačajući zajedništvo u laniškoj zajednici, a započela je s turnirom u briškuli i trešeti, koji je privukao natjecatelje svih dobnih skupina.

Okrugli stol "Govori Lanišća: prošlost, sadašnjost i budućnost", u večernjim satima vodila je Jelena Uher, unuka Aleksandra Grbca, rodom iz Lanišća, a pružio je priliku za raspravu o povijesnim promjenama i budućnosti govora Lanišća. Jelena Uher iz Matulja, trenutno je na doktoratu povijest i dijalektologija hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Nakon druženja uz zakusku, večer je završila veselom plesnom zabavom uz "Trio Lipa".

Nedjelja je donijela svečanu starinsku misu u čast sv. Luke, koja je u prijepodnevnim sati okupila vjernike iz Lanišća i okolice. Nakon mise, druženje se nastavilo uz zakusku, što je dodatno učvrstilo povezanost lokalne zajednice.

Oživljavanje laniške tradicije nakon četiri desetljeća duge pauze bio je pravi uspjeh. Manifestacija je pokazala i snagu zajednice koja se okuplja oko svojih tradicionalnih običaja i vrijednosti.

(Foto Općina Lanišće)Plesna zabava (Foto Općina Lanišće)

Aktivna udruga

Predsjednik Udruge Lanišće Đino Šverko, izrazio je zadovoljstvo što su uz pomoć laniške općine uspjeli organizirati samonj u izvornom obliku kakav se nekada održavao. Veliki interes bio je za turnir u briškuli i trešeti koji je privukao parove iz šire okolice. Pobjednici turnira su Aleksandar Čendak i Damir Čendak iz Jelovica, drugo mjesto osvojili su Aleš Sirotić i Ecio Šalinović iz Buzeta, a treće mjesto Ivan Grabar iz Ročkog Polja i Rino Pernić iz Lupoglava.

Aktivnosti Udruge Lanišće intenzivirale su se početkom veljače ove godine, kada su izabrani novi predsjednik i članovi Izvršnog odbora. Kao jedan od glavnih prioriteta utvrdili su suradnju s Općinom Lanišće s ciljem revitalizacije lokalne tradicije te poticanja aktivnog sudjelovanja zajednice u rješavanju manjih komunalnih pitanja za dobrobit sela Lanišća.

Zajedništvo

Ponosna da je u Lanišću ponovno oživljena tradicija i aktivnost lokalne zajednice je i laniška načelnica Roberta Medica.

- Suradnja s Udrugom Lanišće pokazala je kako zajedničkim snagama možemo oživjeti stare običaje i povezati ljude. Ovaj samonj je dokaz snage i volje naših mještana da čuvaju i njeguju svoju baštinu. Nadam se da će postati trajna tradicija i da ćemo svake godine uspjeti okupiti još više ljudi, kako iz Lanišća tako i iz šire okolice, kazala je Medica.

(Foto Općina Lanišće)Roberta Medica, Damir Čendak, Đino Šverko i Aleksandar Čendak (Foto Općina Lanišće)

Aleksandra i Damir Čendak pobjednici u briškuli i trešetama

Veliki interes bio je za turnir u briškuli i trešeti koji je privukao parove iz šire okolice. Pobjednici turnira su Aleksandar Čendak i Damir Čendak iz Jelovica, drugo mjesto osvojili su Aleš Sirotić i Ecio Šalinović iz Buzeta, a treće mjesto Ivan Grabar iz Ročkog Polja i Rino Pernić iz Lupoglava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter