Generacijska solidarnost

Kad se male ruke slože: Srednjoškolci obnovili i oslikali Kuću milosrđa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto Caritas)

(Foto Caritas)


U sklopu projekta kojeg Caritas Porečke i Pulske biskupije provodi sa širom društvenom zajednicom kako bi se osigurali što bolji uvjeti za djecu koja borave u Caritasovoj Kući milosrđa u Majmajoli kod Vodnjana, tijekom listopada realizirana je uspješna suradnja koja povezuje djecu i djelatnike dviju ustanova.

(Foto Caritas)(Foto Caritas)

Trud i kreativnost

Sudjelovali su marljivi učenici i učenice Industrijsko-obrtničke škole iz Pule pod mentorstvom i zajedno sa svojim profesorima Andreom Stankovićem, Ninom Basarom, Lorenom Kaić, Draganom Basarom i ravnateljem Draganom Radovanovićem. Uložen je i trud i kreativnost učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule pod mentorstvom Gordane Ivančić Dobran i ravnatelja Davora Klimana te nastavnice katoličkog vjeronauka u obje škole Ivanom Rajlić.

Zajedničkim su snagama udružili stečeno znanje u svom području školovanja te kroz dva tjedna marljivog rada obnovili prostorije Kuće milosrđa. Učenici koji se školuju za soboslikare osvježili su interijer Kuće kako bi zidovi bili osvježeni i čisti, a spavaće sobe ugodne za san osvanule su u smirujućim plavo rozim nijansama, ured odgajatelja dobio je vedrinu i toplinu narančaste boje.

Budući elektrotehničari zamijenili su sve utičnice da budu sigurne i ispravne, a nove stropne lampe oku ugodne, keramičari su pokazali svoje vještine u postavljanju i popravku keramičkih pločica u Kući i popratnim prostorijama u dvorištu. Posebno veselje unijele su učenice Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna koje su svojim kreativnim crtežima oslikale zidove i unijele šarenilo na opće veselje djece i odgajatelja Kuće milosrđa.

Suradnja je to koja povezuje djecu i djelatnike dviju ustanova i koja se i u narednom razdoblju planira nastaviti. Profesori i učenici zadovoljni su radovima, a djeca, stanovnici doma, sretni su jer su boje i posebno oslikani crteži unijeli toplinu, razigranost i veselje kako bi njihov boravak bio što ugodniji.

Zanimljivo je da su učenici obje škole, koji pohađaju etiku te katolički i islamski vjeronauk pokazali veliki altruizam i empatiju i prema djeci koja su korisnici, ali i prema osoblju koje tamo radi. U tome se vidi početak jedne suradnje koja će trajati i nakon njihovog odlaska iz škole, bilo dalje na školovanje ili u svijet rada.

(Foto Caritas)(Foto Caritas)

Generacijska solidarnost

Trenutno u Kući milosrđa boravi dvanaest djece u dobi od 7 do 18 godina, bez odgovarajuće roditeljske skrbi, o kojima brine stručni tim odgajatelja, psihologa, socijalne radnice, kuharice i spremačice. Dobrodošli su i novi djelatnici.

- Ova suradnja budi zahvalnost i radost, a u njoj vidimo klice budućih suradnji, sve s rezultatom pozitivnog primjera generacijske solidarnosti u kojoj sudjeluju djeca i kao primatelji i kao davatelji, kazale su djelatnice Kuće milosrđa i vjeroučiteljica Ivana Rajlić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter