nešto je trulo u općini medulin

HALO GLAS ISTRE: Kakav se to smrad širio Banjolama? Žitelji sumnjaju na Kaštijun, a direktor tvrdi da od njih nije došlo

| Autor: Zoran Oljača
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U naselju Dračice u Banjolama osjećao se jako neugodan miris, kiselkast i intenzivan. Zbog toga se djeca tamošnjeg vrtića nisu htjela niti igrati u dvorištu. Upravo to dojavila nam je Ida Skoko koja stanuje u naselju Dračice u Banjolama.

- U nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro jako je smrdio Kaštijun, a miris je bio toliko intenzivan i jak da gotovo niste mogli disati. Intenzivan u toliko mjeri da ste si mogli zamisliti da se ispred vas netko ispovraćao, plastično nam je opisala Skoko.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Negdje smrdi manje, negdje više

Ova majka troje djece, od koje je dvoje vrtićke dobi, kaže da djeca nisu htjela ići niti u dvorište jer im je smrdjelo.

- Sada je intenzitet mirisa popustio. Jako se osjetilo jutro oko 7.30 do 8 sati. Jednostavno, ne znam kako bi se taj problem mogao riješi. Znam da se o tome već godinama priča, a i vi ste u više navrata kroz svoju novinu ukazivali na smrad s Kaštijuna. Kontaktirali smo Mjesni odbor u Banjolama, ali još nam nisu odgovorili. Intenzitet neugodnih mirisa nije isti na svim lokacijama. Negdje smrdi manje, a negdje više. Jesen je, lijep dan, ujutro otvorite prozor i kada vam u kuću uđe taj smrdljivi zapuh ne preostaje vam ništa nego da zatvorite prozor.

Voljela bih da se takav neugodan miris može pustiti u drugim sredinama, gradovima, jer sigurna sam da bi svakome zasmetalo. Nije mi jasno kako u centrima nekih gradova mogu postojati smetlišta i ništa ne smrdi, a kod nas Kaštijun zasmrdi sve naokolo, rekla nam je ova razočarana mještanka Banjola kojoj nije jasno kako se s tim problemom godinama nitko ne može uhvatiti u koštac pa ni sama Općina Medulin.

Za komentar i moguće objašnjenje zamolili smo predsjednika Nadzornog odbora ŽGCO Kaštijun dr. sc. Nevena Ivešu.

- Malo me čudi da je došlo do ove situacije jer posljenjih mjesec dana ne bi trebalo biti mirisa. Naime, količine koje se odlažu na Kaštijunu znatno su manje od onih tijekom ljetnih mjeseci kada se premašuju količine koje se dovoze na Kaštijun od strane komunalaca, pogotovo od onog pulskog i medulinskog. Treba reći da Kaštijun na to ne može utjecati jer odlagalište je zadnja stanica i normalno, ukoliko se dovezu velike količine smeća, da će zbog toga biorazgradive komponente smrdjeti. Smeđe kante gotovo kao da i ne postoje, rekao je dr. Iveša.

(Arhiva Glasa Istre) (Arhiva Glasa Istre) 

Obrađeni otpad se pokriva

Dodao je i da ga čudi ovakva pritužba jer vjetra ovih dana gotovo i nema, tako da se nema što širiti.

- Uglavnom smrad s Kaštijuna, kada puše bura, ide prema Banjolama, a Vinkuran je prvi na njegovoj liniji, a ne Banjole. Tko zna otkud taj smrad?, upitao se predsjednik Nadzornog odbora Kaštijuna dr. sc. Neven Iveša pritom nas uputivši na direktora Kaštijuna koji bi trebao reći ima li danas smrada ili ne. Inače, dr. sc. Iveša je istarskoj javnosti poznat po izradi raznih studija o zaštiti okoliša i prirode.

Sličnog je razmišljanja i direktor Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun Dražen Stilinović. I on tvrdi da smrad nije s Kaštijuna.

- Radno vrijeme Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun je od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati, a nakon 15 sati ne vrši se mehanička obrada u MBO postrojenju niti odlaganje obrađenog otpada u bioreaktorsko odlagalište. Unutar radnog vremena odloženi obrađeni otpad se pokriva. Vezano na vaš upit, na lokaciji ŽCGO-a Kaštijun nismo ustanovili širenje neugodnih mirisa.

Ne sumnjamo da je gospođa Skoko u svojoj okolini identificirala neugodne mirise, ali smatramo da Županijski centar Kaštijun ne mora biti jedini izvor neugodnih mirisa. Izvor neugodnih mirisa mogu biti i, primjerice, reciklažno dvorište ili sabirne jame sustava odvodnje otpadnih voda neovisne o Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, odgovorio nam je direktor ŽGCO-a Kaštijun Dražen Stilinović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter