halo glas istre

O slučaju nesnosnog smrada u Banjolama oglasio se načelnik Općine Medulin Ivan Kirac. Na pomolu rješenje za Kaštijun?

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


Općina Medulin upoznata je s intenzivnim smradom koji osjećaju mještani naselja Banjole u proteklih nekoliko dana. Iste primjedbe zaprimio je i Mjesni odbor Banjole koji je na svojim društvenim mrežama uputio mještane kako se prijave o smradu mogu podnijeti Državnom inspektoratu te Civilnom nadzoru društva Kaštijun, rekao je u odgovoru na upit Glasa Istre načelnik Općine Medulin Ivan Kirac. Također, rekao nam je i što Općina sugerira mještanima Banjola te što će, po tom pitanju, konkretno poduzeti.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

I ovog ljeta problem sa smradom

- Nažalost, moramo konstatirati kako su naši mještani svih naselja ovoga ljeta ponovo trpjeli smrad, najviše tijekom kolovoza i rujna, a smrad se ponovo osjeti i unazad 10-ak dana. Problem nesnosnog smrada u našim naseljima isticali smo nebrojeno puta, pisali rezolucije, primjedbe osnivačima, izlazili u medije, pokušavali razgovarati s nadležnima, no međutim ni dan danas život naših mještana nije poboljšan. Osobno, kao načelnik Općine Medulin neću odustati od borbe za zdrav i kvalitetan život naših mještana i neću odustati od javnih apela, formalnih borbi te isticanja ovog problema, rekao je načelnik Kirac.

Podsjetimo - u našu redakciju su se početkom tjedna javila Ida Skoko, koja je rekla da se u naselju Dračice u Banjolama osjećao se jako neugodan miris, kiselkast i intenzivan.

- U nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro jako je smrdio Kaštijun, a miris je bio toliko intenzivan i jak da gotovo niste mogli disati. Intenzivan u toliko mjeri da ste si mogli zamisliti da se ispred vas netko ispovraćao, opisala nam je Skoko, koja je istaknula da je neugodan miris bio najintenzivniji oko 7.30 do 8 sati, te da njena djeca nisu htjela ići niti u dvorište jer im je smrdjelo.

Kirac smatra da su ostaci termički obrađene hrane kao i pelena zasigurno jedan od glavnih uzroka smrada s Kaštijuna.

- Općina Medulin od 2025. godine uvodi još 700 dodatnih smeđih kanti (s postojećih 200 raspolagati ćemo s 900 smeđih kanti) u koje će od 1. siječnja sakupljati ostatke od termički obrađene hrane upravo kako ta hrana više ne bi završavala na Kaštijunu, gdje završava sva termički obrađena hrana iz cijele Istarske županije te čini jedan od glavnih uzroka smrada ŽCGO Kaštijun.

Moguće rješenje na vidiku

Također, od 1. siječnja 2025. Općina Medulin prikupljat će otpad od pelena djece i odraslih upravo kako i to ne bi činilo dio miješanog otpada koji pristiže na Kaštijun. S ovim mjerama bit ćemo prvi u Istarskoj županiji koji su razumno i temeljito pristupili gospodarenju otpadom te se nadamo kako će isti primjer pratiti i druge općine i gradovi kako bi smanjili količinu otpada koji pristiže na Kaštijun, a samim time i smrad koji trpe naši mještani, rekao je načelnik Općine Ivan Kirac.

- Nažalost, u ovom trenutku mi ne možemo tvrditi da se smrad širi s ŽCGO Kaštijun, ali možemo konstatirati da je vrlo sličan, te ovim putem pozivamo sve nadležne službe i osnivače da utvrde problem i promptno pristupe njegovom rješavanju. Mještani Općine Medulin više ne smiju i ne mogu čekati, zaključio je na kraju načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter