sve atraktivnija destinacija

FOTO / Sport je važan pokretač umaškog turističkog prometa i zdravog života Umažanki i Umažana

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Umag)

(Foto: Grad Umag)


Sport i zdrav život te stvaranje najboljih uvjeta za ostvarivanje istih, jedni su od glavnih misli vodilja kad je riječ o ulaganju Grada Umaga u svoju zajednicu, ali u stvaranje sve atraktivnije destinacije za sportske klubove, sportske grupe, kao i brojna međunarodna natjecanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

Umag iz godine u godinu potvrđuje status grada sporta, grada rekreacije i kvalitetnog aktivnog života cijele njegove zajednice, a zavidne brojke koje nam nosi turistički promet kad je segment sporta u pitanju, dokaz je kako je Umag svrstan u sam vrh najpoželjnijih sportskih destinacija.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

Samo u ovoj, 2024. godini, Umag je bio domaćin brojnim natjecanjima, pripremama i susretima, a koji obuhvaćaju biciklizam, nogomet, trčanje, tenis, odbojku, odbojku na pijesku, rukomet, psicobloc-ekstremno slobodno penjanje, košarku, boćanje, golf, pljočkanje, padel, stolni tenis, gimnastiku, planinarenje, mažoret natjecanja te mnoge druge sportove.

Najveći turistički promet u segmentu sporta donosi nam, naravno, tenis. Trideset četvrto izdanje Plava Lagune Croatia Open Umag te ITF M15 Umag Open održanih u srpnju, ove su nam godine donijeli zavidnih 100.000 noćenja.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

Kad je segment nogometa u pitanju, turistički je promet također izvanredan. U 2024. godini kroz nogomet realizirano je 80.000 noćenja, a koja su se ostvarila tijekom zimskih priprema, u okviru turnira kao što su "Umag Trophy" održanog kroz četiri vikenda u ožujku i travnju, turnira "Istra Cup" održanog u ožujku, "Istra Football Festival-a" održanog u svibnju, "Amfora Cup-a", također održanog u svibnju te "Umagu Cup-a" iz listopada ove godine.

Sve popularniji i zastupljeniji sport jest trčanje, a koji je Umagu kroz ultratrail utrku Istra 100 by UTMB i Umag Run donio čak 6.000 noćenja. Oba su natjecanja održana u travnju. Sve popularnije ultratrail natjecanje Istria 100 by UTMB ove je godine doživio svoje dvanaesto izdanje, a praćeno je i Sajmom sporta koji je ove godine proslavio svoju 11. godinu organizacije. Na natjecanju se ove godine za medalje borilo 2.600 natjecatelja iz 69 zemalja svijeta.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

Kad je riječ o sportu, nikako ne smijemo izostaviti značajan sportski segment kao što je biciklizam, a koji je Umagu ove godine donio 5.000 noćenja, i to putem utrka "Trofej Umag" iz veljače, "Istarsko proljeće" iz ožujka te "Istria Granfondo" iz travnja.

Umag je krajem svibnja, odnosno početkom lipnja, po drugi put bio ponosni domaćin Međunarodnog 3x3 turnira PRO 3x3 Tour u košarci, na atraktivnoj lokaciji umaškog Trga slobode te je i ove godine oduševio sve posjetitelje i ljubitelje košarke.

Nadalje, novitet u svijetu sporta dogodio se u Umagu, odnosno Hrvatskoj, nedavno, kad je upravo Umag predstavljao prvo domaćinstvo u Europi atraktivnog ekstremnog sportskog natjecanja "Psicobloc". Riječ je o sportskom penjanju u disciplini Deep Water Solo (penjanje iznad vode), čija je specifičnost u kategoriji brzinskog natjecanja, što je čini jednom od najatraktivnijih sportskih penjačkih disciplina uopće.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

Na natjecanju, koje je održano na ribarskom gatu u samom centru Umaga, sudjelovalo je 63 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Australije, Izraela, Kanade, Amerike, Brazila, Belgije, Švicarske, Engleske, Irske, i Poljske. Ova je sportska atrakcija privukla oko 4.000 posjetitelja koji su pratili ovaj novi sportski događaj u Europi.

Zahvaljujući segmentu sporta "razglednica" Umaga šalje se diljem svijeta putem brojnih medijskih kanala, ali i sportaša koji iz našeg grada uvijek odlaze više nego zadovoljni. Grad Umag vodi posebnu brigu o sportskoj infrastrukturi te kontinuirano ulaže u istu ne bi li konstantno dizao ljestvicu kvalitete, kako za posjetitelje Umaga, tako i za svoje sugrađane koji se sportom mogu baviti već od malih nogu. Preko pedeset sportskih udruga aktivno je u Umagu, a Grad Umag bezrezervno pruža svima njima veliku podršku.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

Samo u 2024. godini možemo izdvojiti kako je Grad Umag rekonstruirao sportsku dvoranu u Stella Marisu koja od ove godine ponosno nosi ime cijenjenog profesora Jurja Radovčića. Ujedno, nedavno je Grad Umag nabavio 8 kombi vozila za sportske klubove s najvećim brojem članova u mlađim dobnim kategorijama te time osigurao višu kvalitetu rada umaških sportskih klubova. U 2025. godini u planu je rekonstrukcija društvenih domova/sportskih dvorana u Svetoj Mariji na Krasu te Bašaniji. Ujedno, u planu je izgradnja novog nogometnog igrališta s popratnim svlačionicama u Stella Marisu.

(Foto: Grad Umag)(Foto: Grad Umag)

Sport u Umagu nije samo pojam, sport je stil života, predznak zdrave zajednice s psihofizičkog aspekta. Sport i rekreacija čine sastavni dio života svake Umažanke i Umažana, čime se stvaraju čvrsti temelji za sve zdraviju zajednicu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter