Wild Boar Valley Challenge

FOTO / U Buzetu započela velika međunarodna off road avantura

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Nisu ih plašili izjavama "krv, znoj i suze", ali su u Buzetu bili blizu i zaista uživali u izradi više nego zahtjevnog roadbooka za obje kategorije off road natjecanja Wild Boar Valley Challenge, koje je u organizaciji buzetskog off road kluba "Kamo oko vidi" privuklo ovog tjedna u grad oktana, rekordan broj od čak sedamdesetak posada iz europskih zemalja.

Natjecatelji su iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Mađarske, Nizozemske, Bugarske, Rumunjske, Francuske, Njemačke, Belgije, Engleske, ali i iz Irske, a po prvi se puta u Izazovu doline veprova odlučila okušati i jedna ekipa iz Švedske.

Najviše Francuza i Rumunja

Najviše je tradicionalno Francuza. Ali i Rumunja. Prestižno međunarodno off road natjecanje službeno je otvoreno jučer u Mašimovoj škuji i trajat će do subote, a za njega kažu da je najveće i najatraktivnije takve vrste u Europi.

Off road Wild Boar Valley Challenge (Snimila Snježana Jurić)

Izazov doline veprova, zapravo je jednotjedno off road druženje s elementima natjecanja na poligonima u Cunjskoj vali. Iza jedne iznimno zahtjevne organizacije stoji grupica entuzijasta iz malog off road kluba "Kamo oko vidi". Njih sedam, osam, natjecanje priprema cijelo ljeto, a s godinama ga je čvrsto pozicioniralo na europskoj off road karti.

- U ovogodišnjem izdanju stvarno je rekordan odaziv što je rezultat našeg dugogodišnjeg rada. Svaka posada u terencu ima vozača i suvozača, a posebno veseli da su većinom svi došli s članovima pratećih ekipa i obitelji, tako da će u Buzetu osam dana boraviti oko tisuću ljudi. U Buzetu i široj okolici, od Lupoglava do Motovuna, više nema slobodnog ležaja.

Mislim da atraktivnosti naše utrke, uz izazovan poligon, doprinosi i pozicija Buzeta, mogućnost istraživanja eno gastro ponude unutrašnje Istre u krugu od pedesetak kilometara, pa natjecanje podebljava turističke brojke u posezoni, zadovoljan je Gordan Krota organizator i direktor utrke, iz off road kluba "Kamo oko vidi".

S obzirom da se Krota može pohvaliti s više od tri desetljeća off road staža, dobro zna što je potrebno da bi utrka bila atraktivna. Vozila, kazao je, moraju proći kroz dosta zahtjevne elemente natjecanja, vodu, kanale, korištenje vitla i bočnih traka za zatezanje da se pri savladavanju prepreka ne prevrnu.

Off road Wild Boar Valley Challenge (Snimila Snježana Jurić)

Natjecateljski dio doveden je do savršenstva što natjecatelji cijene i iz godine u godinu vraćaju se u Buzet. Cilj im je pokazati svoje off road vještine, ali i testirati izdržljivost vozila, specijalno rađenih u posebnim radionicama. Cijena im je između 60.000 do 100.000 eura, pa se većinom, kazao je Krota, dovoze na prikolicama, jer ih ne žele "trošiti"po cesti.

Među veteranima buzetskog off roada, supružnici su Francis Peeters i Els Brone iz Belgije koji na utrku pokrenutu 2007. godine, dolaze devet godina.

- Prekrasna utrka, odlična konfiguracija terena. Najčešće sudjelujemo na utrkama u Francuskoj i Engleskoj, ali buzetska je daleko najzahtjevnija, komentirali su kratko.

Debitanti u Buzetu ove su godine Šveđani. Švedski dvojac Olof Lagerqvist i Kristian Larsson iz Stochkolma. Za njih je to jedna utrka koja u off road svijetu nosi etiketu s natpisom - mora se probati.

Dobar glas daleko se čuje. Godinama voze off road i na raznim utrkama od prijatelja slušaju o buzetskoj, i ove su se godine odlučili prijaviti u jednoj od dvije kategorije, onoj zahtjevnijoj.

Posade i vozila podijeljena su naime u dvije kategorije: Wild Trophy za one koji vole što težu vožnju i Challenge za one koji izabiru nešto jednostavniju i manje kompliciranu. U šest dana off road utrke zbijeni su: roadbook u nekoliko etapa u koji je uključena i noćna vožnja, kružna utrka te super extreme.

Natjecanje na poligonu

Veći dio natjecanja odvija se na poligonu u Cunjskoj vali gdje su ekstremne uzbrdice, jarci ispunjeni vodom i sklizavi blatnjavi putovi. Prepreke teško prohodne. Voze se okomice i vertikale, uzbrdo, nizbrdo, uz pomoć vitla za samoizvlačenje.

Atraktivno je za gledatelje, a već se tradicionalno u Cunjskoj vali može pogledati u srijedu ili u subotu. Sportski dijelovi voze se na zatvorenim poligonima koji su predviđeni za to, a prometnice se koriste samo kao veza do poligona.

Sudionici ove, ali i drugih manifestacija postali su najbolji promotori Buzeta, uvjeren je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, koji je na otvaranju utrke u Mašomovoj škuji svima zaželio dobrodošlicu.

- Nije uvijek interes samo onaj materijalni segment nego naprosto i jedna priča koja se priča o Buzetu, o Istri i Hrvatskoj, naglasio je buzetski gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter