Medulinci žele uredan okoliš

HALO GLASA ISTRE: Najljepši pogled u Istri imat će upravo ovaj budući Centar za starije

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Nakon postavljanja kamena temeljca za budući Centar za starije osobe u Općini Medulin, redakciju Glasa Istre kontaktirao je susjed na Mukalbi koji je, osim što je pohvalio sam projekt, htio ukazati na nepostojeći plan zelenog parka s autohtonim istarskim zelenilom, pješačkim stazama, s klupicama, malim paviljonom, jer je velik dio površine ovog projekta, prema njegovim riječima, pokriven - zgradom?! Smatra i da je vrlo malo površine ostalo za vanjski dio boravka.

Pristup i osobama u kolicima

Prema riječima zabrinutog susjeda, a na temelju, kaže on, funkcionalne potrebe stanovnika Doma za lakšim pristupom u park; invalidima, osobama s ograničenom pokretljivošću, invalidskim kolicima... već postojeći projekt predviđa pristup susjednoj parceli stepenicama i stazom za kolica. »Tako bi za realizaciju parka bile najprikladnije susjedne parcele«, smatra ovaj susjed.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Stoga smo nadležne u Općini Medulin upitali jesu li predvidjeli uređenje okolišta doma i imaju li takvo što u planu.

»Općina Medulin u sklopu navedenog projekta ima predviđeno hortikulturalno uređenje zone oko Centra za starije osobe«, odgovorili su nam iz Općine Medulin.

Također i izvan samog projekta na susjednoj parceli planira se uređenje zelene zone/oaze koja bi služila kao park te prostor u kojem će budući korisnici moći provoditi vrijeme sa svojim obiteljima tijekom posjeta, ali i samostalno u za to predviđeno vrijeme.

Akcije uređenja vrta

»Budući Centar za starije osobe Općine Medulin zasigurno neće imati samo jednu klupicu, već znatno više, a planiraju se i zanimljive akcije uređenja vrta s budućim korisnicima i zaposlenicima doma. Napomenuli bi kako je projekt Izgradnje i uređenja Centra za starije osobe Općine Medulin vrlo kompleksan i sveobuhvatan projekt koji se provodi u nekoliko faza do kraja 2026. godine, a trenutno smo u fazi izgradnje samog Centra.

Buduće faze koje dolaze su faza pokretanja Ustanove koja će upravljati Centrom (Odluka o Osnivanju ustanove na Općinskom vijeću je već usvojena), opremanja Centra, uređenja okoliša te završna faza upisa samih korisnika, planiranje aktivnosti budućih korsnika itd. Vjerujemo kako će po završetku projekta i u svim budućim ulaganjima biti vidljivo koliko se promišljalo da sam prostor i zona oko Centra bude zaista kao dom svim budućim korisnicima, vrlo topao, ugodan i obiteljski«, odgovaraju iz Općine Medulin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter