svečano obilježen dan općine

FOTOGALERIJA / U Svetoj Nedelji se lijepo i ugodno živi, a razvija se i poduzetništvo i infrastruktura

| Autor: Branko Biočić


Svečanom sjednicom općinskog vijeća te nizom događanja od besplatne marende, izložbe više od 130 vrsta gljiva prikupljenih na Labinštini i u Gorskom kotaru labinskog Društva gljivara" Martinčica", prodajnim izložbama rukotvorina Centra za inkluziju Labin i Doma za starije Nedešćina, prodajom fritula i palačinki na štandu udruge žena Mendula, druženjem mještana do koncerta Alena Vitasovića općina Sveta Nedelja obilježila je svoj Dan nazvan " šesnajs otobra".

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Svečana sjednica počela je himnom lijepa Naša i svečanom pjesmom Krasna zemlja u izvedbi klape Labin te minutom šutnje za sve preminule žitelje općine Sveta Nedjelja. Nazočnim vijećnicima i uzvanicima obratio se predsjednik vijeća Nenad Radičanin koji se osvrnuo na proteklo razdoblje te istaknu planove za budućnost.

- Najvažniji projekt na kojem se radilo u ovoj godini je uređenje industrijske zone Dubrova. Obnovljena je prometnica od zgrade kocke do vatrogasne postaje. Dobili smo sigurniju prometnicu, ali i ljepši ulaz u park skulptura Dubrova. Postavljena je javna rasvjeta kroz cijelu industrijsku zonu Dubrova. U idućem periodu planiramo urediti i šetnicu. U ovim aktivnostima imali smo podršku županijske uprave za ceste kojima se ovom prilikom i zahvaljujemo.

U našim planovima je izgradnja školske sportske dvorane u Nedešćini. Dovršen je idejni i glavni projekt te se ubrzo očekuje izdavanje građevinske dozvole. Dvorana će imati tisuću dvjesto metara kvadratnih i bit će opremljena sukladno važećim standardima. Nadamo se skorom početku gradnje. Dugogodišnji problem opskrbe vodom u naselju Nedešćina, Eržišće i Jurazini je pred rješenjem. Vodovod Labin raspisao je javnu nabavu za rekonstrukciju vodovoda Nedešćina-Eržišće u dužini dvije tisuće metara. Radovi će započeti krajem ove godine.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Demografska mjera za mlade obitelji kojom će se po povoljnijim uvjetima dodjeljivati građevinska zemljišta u naselju Sveti Martin je pred realizacijom. Bilo je potrebno izmijeniti prostorni plan, provesti više javnih rasprava i osigurati svu neophodnu dokumentaciju. U početnoj fazi biti će desetak parcela, ali postoji mogućnost širenja na još trideset parcela. Još jedan od oblika pomoći mladim obiteljima biti će skoro uvođenje besplatnog dječjeg vrtića za svu djecu s područja naše općine.

Uz ove projekte pomagat ćemo u realizaciji školskog i predškolskog odgoja, stipendiranju učenika i studenata, socijalnog programa, sporta, zdravstva i ostalog,rekao je Radičanin te najavio da će općinsko vijeće i nadalje donositi odluke koje stvaraju bolje uvjete za život mještana. Prigodan govor održala je i općinska načelnica Irene Franković koja je istaknula da je žila kucavica općine Poduzetnička zona Dubrova koja je dolaskom novih poduzeća i trgovina, dobila druge konture, grade se nove proizvodne hale što pozitivno utječe na financijski i gospodarski rast i razvoj Općine.

-Malo i srednje poduzetništvo okosnica su razvoja, a na nama je da promišljeno i odgovorno raspolažući javnim novcem, podižemo kvalitetu komunalne infrastrukture. Ove godine ostvarili smo našu najveću investiciju u komunalnu infrastruktur, postavljena su rasvjetna tijela uzduž cijele zone Dubrova.

I, tu ne stajemo, zajedno sa Županijskom upravom za ceste radimo na projektu pješačke staze kroz Poduzetničku zonu Dubrova te vjerujem da će sljedeće godine biti zaokružena ta cjelina. Uvažavajući sugestije i primjedbe naših žitelja gledamo da se svi dijelovi naše lokalne zajednice ravnomjerno razvijaju. Općinu Sveta Nedelja vidim kao mjesto poželjno za život u kojem će se održivi razvoj temeljiti na razvoju industrije i poduzetništva, turizmu i poticanju poljoprivrede, ali i očuvanim prirodnim ljepotama sa odlikama ruralnog kraja.

Mjesto smo radišnih ljudi, koji uza svoj posao, slobodni dio vremena posvećuju obradi zemlje, ne dopuštajući zubu vremena da učini svoje. Obradive površine čine našu Općinu pitomim krajem sa predivnim vizurama vinograda i maslinika. Ove godine, svjesni troškova koje su neminovni, donijeli Odluku o dodjeli potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Općine Sveta Nedjelja a zajedničkim snagama vijećnica i vijećnika, Jedinstvenog upravnog odjela na čelu sa Pročelnicom i mene kao izvršne vlasti, pokrenuli smo i donijeli na Općinskom vijeću IX. Izmjene i dopune prostornog plana čime se stvara planska pretpostavka za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji u smislu mjera demografske politike na području Općine, a nacrt demografske mjere je na javnom savjetovanju, rekla je između ostaloga Franković te naglasila da je krajem prošlog tjedna završena javna rasprava VIII. Izmjena i dopuna prostornog plana za poduzetničku zonu Nedešćina, kako bi se stvorili preduvjeti podrške sektoru malih i srednjih poduzetnika, omogućila izgradnja infrastrukturno opremljenog područja namijenjenog obavljanju poduzetničkih aktivnosti s naglaskom ulaganja u obnovljive izvore energije.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Dan općine mještanima i lokalnoj vlasti čestitali su labinski gradonačelnik Valter Glavičić i zamjenik župana Tulio Demetlika. Glavičić je rekao da je ova općina u proteklih 31 godinu prošla sve i svašta ali da uopće ne sumnja u nju jer je na pravom putu istaknuvši zajedništvo koje daje rezultate u realizaciji nekih projekata. Demetlika je istaknuo da je to općina u kojoj se lijepo i ugodno živi, u kojoj raste gospodarstvo i infrastruktura te da tako treba nastaviti dalje.

Rekao je i da u Istri rastu i razvijaju se svi gradovi i općine što dokazuje rast broja stanovnika u Istri. Slabije materijalnimopćinama pomaže županije koja je ove godine za tu namjenu povećala pomoć za 40 posto a na kraju je najavio pomoć županije u izgradnji sportske dvorane u Nedešćini ako izostane financijska pomoć države.

U glazbenom dijelu nastupio je duo na gitarama Valter Milovan Majer i Vedran Grubić. Na kraju su dodijeljena Općinska priznanja koje su dobili mlada atletičarka AK Albona Agata Miletić Lupetin iz Nedešćine i to za dostignuća i osobite rezultate iz područja sporta, Obrt za trgovinu i usluge "Romana", vlasnika Davora Černjula, iz Kraj Drage za dugogodišnji rad, dostignuća i razvoj obrtništva na području općine te Obrt za proizvodnju PVC i ALU stolarije Roplast, vlasnika Rolanda Runka iz Vrećari. Dvije zahvalnice dobili suće Meles Factory koji proizvodi craft pivo Labona i rukometaš Rudara Niko Franković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter