PERJANICA ISTARSKE GASTRONOMIJE

Edukacija o proizvodnji poznate domaće delicije u Tinjanu. Donosimo detalje

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Specifična radionica »Osnove proizvodnje istarskog pršuta te pravilno rezanje, rukovanje alatima i promocija istarskog pršuta« predstavljena je jučer u tinjanskoj Hiži istarskog pršuta s obzirom na to da će se održati upravo u Tinjanu 17. listopada uoči početka Internacionalnog sajma pršuta.

Posebno izdanje radionice koja će se održati prigodno u sklopu ISAP-a, sastojat će se od teorijskog dijela o proizvodnji i organoleptičkim svojstvima pršuta te praktičnog rada i usavršavanja vještine ručnog rezanja pršuta.

Zamke i pogreške

Agencija za ruralni razvoj Istre već devetu godinu za redom organizira edukacijsko-kuharske radionice za profesionalce iz ugostiteljskog sektora s ciljem valorizacije i promocije istarskih poljoprivrednih proizvoda.

Do sada se Edukacijsko-gastronomski centar Istre može pohvaliti s više od 2.600 polaznika, 237 organiziranih radionica i 42 mentora koji su svojim znanjem dali doprinos u kontinuiranoj edukaciji ugostiteljskih kadrova, a upravo je započeo novi, jesenski, ciklus.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na Internacionalnom sajmu pršuta, koji će se od 18. do 20. listopada održati u svom šesnaestom izdanju, predstavit će se, najavio je načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin, četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore. Njihove će proizvode kao i svake godine ocjenjivati Udruga senzornih analitičara Gustus, a potom i proglasiti najbolje po pojedinim kategorijama kao i šampiona sajma.

- U ovogodišnjem izdanju dali smo naglasak i na radionice koje će se održavati tijekom sajma, prisustvovat će im »masterchefovi«, oni koji to žele biti i koji to već jesu, i to me iznimno veseli, kazao je Hrvatin te dodao je kako se na ISAP-u očekuje dolazak gostiju iz Austrije, iz Beča te iz Srbije, iz Zlatibora.

Jesenski ciklus edukacijskih radionica Edukacijsko gastronomskog centra Istre, predstavio je direktor AZRRI-a Igor Merlić. U njega je uvela potpuno nova edukacija »Senzorika suhomesnatih proizvoda«, u kojoj je mentorica Blanka Sinčić Pulić, magistra agronomije i predsjednica udruge senzoričara Gustus, s polaznicima detaljno ušla u problematiku odabira proizvoda te mogućih zamki i pogrešaka koje se događaju pri tome.

Sinčić Pulić vodit će i radionicu posvećenu istarskom pršutu kao ključnom dijelu tradicije i kulture istarskog stola.

Motiv dolaska turista

- Dodatan je to vjetar u leđa cijeloj toj sceni, kazao je Merlić. - Pršut je perjanica istarske gastronomije. Kvalitetan rezač može iskoristiti do 75 posto pršuta, dok neiskusno rezanje može rezultirati velikim gubitkom mesa i narušavanjem autentičnosti proizvoda.

- Prema svim istraživanjima eno gastronomija drugi je motiv dolaska gostiju u Istru. Ponosan sam što su AZRRI i njegovi djelatnici zasigurno dali svoj obol jednom takvom trendu koji se događa u Istri i s jednom dodatnom vrijednošću povezuje poljoprivredu i turizam što nam je u konačnici cilj posebno u ovom središnjem dijelu Istre, kazao je Merlić.

Projekt podržavaju Istarska županija, istarska Turistička zajednica te Obrtnička komora, koji poslovnim subjektima s područja Istarske županije sufinanciraju troškove edukacija s 50 posto iznosa.

Uz napomenu da je Obrtnička komora Istarske županije zajedno s AZRRI-jem već devet godina u tom projektu, tajnik Eros Sorić naglasio je da su od samog početka prepoznali njegov značaj i vjeruju da vrijedi tog sufinanciranja, odnosno poticanja svojih članova da podignu kvalitetu svojih usluga i kvalitetu svojih objekata.

- Sufinanciramo radionice kako bi bile povoljnije za naše članove obrtnike, ali i za njihove zaposlenike, i vjerujem da na taj način doprinosimo razvoju gastronomije, istaknuo je Sorić te pozvao članove Obrtničke komore da se prijave na radionice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter