INTERNACIONALNI SAJAM PRŠUTA

Svi putovi vode u Tinjan: Slavlje u čast neokrunjenog kralja istarske gastronomije

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Mikela Buršić Lisjak, proizvođačica pršuta iz Vodnjana (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Mikela Buršić Lisjak, proizvođačica pršuta iz Vodnjana (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Svi putovi i u subotu su vodili u Tinjan, na jubilarni 15. Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u čijem je središtu neokrunjeni kralj istarske gastronomije, njegovo veličanstvo – pršut. Od petka do nedjelje, u velikom sajamskom šatoru predstavlja se četrdesetak pršutara iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Španjolske, Crne Gore i po prvi puta iz Portugala, te gotovo stotinjak izlagača raznih drugih proizvoda na okolnom sajamskom prostoru.

Pršut se drugog sajamskog dana nemilice rezao na svakom štandu, pa tako i na štandu s apsolutnim pobjednikom, odnosno šampionom sajma s najviše osvojenih bodova, istarskim pršutom Pršutane Daniele iz Višnjana, koji je ujedno i šampion u kategoriji istarskog pršuta. Samo je u petak, prvog sajamskog dana, povjerio nam je ponosni vlasnik šampionskih odličja Danijel Sirotić, narezano više od dvadeset komada pršuta.Gužva na štandu Pršutane Daniele iz Višnjana (Snimila Gordana Čalić Šverko) 

Tisuće posjetitelja

Za ISAP kažu da je kralj jesenskih manifestacija u Istri koji svake godine posjeti više od dvadeset tisuća ljudi, i čija je specifičnost da se na jednom mjestu mogu kušati pršuti iz različitih podneblja i država koji su svi odreda vrhunski, a razlikuju se po svojim specifičnostima s obzirom na geografsko porijeklo i način proizvodnje. U svom ovogodišnjem, jubilarnom izdanju, ISAP bi mogao postaviti nove rekorde. Samo je u petak, prvog dana trodnevne manifestacije, veliki sajamski šator pohodilo desetak tisuća posjetitelja, od toga je oko sedam tisuća privukao koncert Severine.Mauro Oreste sa suprugom iz Trevisa (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Gužva je u Tinjanu bila i u subotu. Puno domaćih gostiju, ali i posjetitelja iz Slovenije i Italije, među njima prvi puta u Tinjanu i Oreste Mauro iz Trevisa, sa suprugom.

– Sajam je jako zanimljiv i jako dobro organiziran, muzika je možda malo preglasna, ali su zato pršuti perfektni. Volim isključivo istarske pršute. Sjećam se godinama unazad, kada smo dolazili u Istru uvijek smo jeli odličan istarski pršut i sada sam ga ponovo pronašao na sajmu u Tinjanu. Za sajam mi je rekao prijatelj, stavili smo drugi vikend u listopadu u svoj kalendar i krenuli u Istru, rekao je Oreste Mauro.

Dragica Pavletić iz Roča, u Tinjan je došla sa suprugom i talijanskom obitelj Berussi, svojim prijateljima iz Trsta, na što drugo nego na pršut. Dragica je sajamska veteranka jer nije propustila niti jedan sajam u Tinjanu, od prvog 2006. godine, izuzmu li se dvije godine korona pauze. Kvaliteta pršuta je, kaže, odlična. Kako ne bi i bila kada su se za ovogodišnji ISAP na ocjenjivanju našla 32 pršuta, a ukupno je dodijeljeno 30 zlatnih medalja, među njima četiri šampiona te dvije srebrne. Udruga senzornih analitičara Gustus imala je priliku trinaest godina za redom ocjenjivati pršute i tako svjedočiti rastu kvalitete hrvatskih najboljih pršuta.Dragica Pavletić iz Roča, s prijateljima iz Trsta, i suprugom (Snimila Gordana Čalić Šverko) 

– Ovo ocjenjivanje je ipak posebno i drugačije u odnosu na sva prijašnja jer smo ostvarili dva rekorda, prvi je u broju prijavljenih pršuta, pet više nego prošle godine, a drugi rekord je taj što su ove godine po prvi puta svi pršuti nagrađeni, poručila je predsjednica komisije i ocjenjivačkog panela Blanka Sinčić Pulić.

Na sajamsko zlato ponosni su i u pršutani Buršić iz Vodnjana, jedinoj, kako je rekla Mikela Buršić Lisjak, iz donjeg djela Istre. – Jednostavno ovaj sajam, općenito sajmovi ovakve vrste, su promocija proizvoda kao što je istarski pršut, nešto što ga veliča i mjesto gdje se okuplja puno različitih izlagača i međusobno se uspoređuje. Kvaliteta pršuta je iz godine u godinu sve bolja, sada smo pršutari koji smo dosta dugo na sceni i više manje smo svi isti i držimo konstantu. Male su razlike u kvaliteti, govorimo doista o nijansama, rekla nam je proizvođačica pršuta iz Vodnjana.

Sajamske cijene

Porcije pršuta od 12 dekagrama na sajmu se prodavala po 10 eura. Cijeli pršut po trideset eura kilogram.

– To smo stavili sajamsku ponudu, inače cijene variraju od 30 do 35 eura ovisno o proizvođaču. Pršut je jedan od proizvoda na koji se čeka. Nakon godinu dana sušenja, uzima se na analizu, i dobiva certifikat za istarski pršut. Ako je veći pršut, za godinu i pol je dobar za konzumiranje, rekla je Mikela Buršić Lisjak.

Istarski pršutari nabavljaju sirovinu iz Slavonije.

– Ove godine možda ćemo malo imati problema zbog svinjske kuge, no mi unaprijed imamo rezerviranu sirovinu i nadamo se da će ipak biti sve u redu jer to su sve registrirani uzgajivači koji imaju objekte na visokom nivou, kazala je Mikela.Ante Roca sa suprugom, iz Zadarske županije (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Česti sajamski izlagač u Tinjanu je i Ante Roca iz Velima kod Stankovaca u Zadarskoj županiji, koji sa suprugom i kćeri vodi atraktivno imanje koje se sastoji od farme svinja, pršutane, pogona za proizvodnju svih suhomesnatih proizvoda te ugostiteljstva.

– Za dalmatinski pršut specifično je da se u procesu proizvodnje upotrebljava dim, to je dimljeni pršut, a onda naša bura, naše jugo, daje specifičan okus. Pravimo pršut od bijelih svinja. Nastojimo da budu što teže. Sirovinu uglavnom nabavljam iz Slavonije s time da dovezem svinje od 30 do 40 kilograma, držim ih na tovu do 320 kilograma, povjerio nam je simpatični Dalmatinac.

Tri pršuta, tri vina

Za poseban doživljaj najboljih pršuta i vrhunskog vina, u Tinjanu su organizirali i vođene degustacije "Pršut i vino" u prostorijama Doma mladih, za koje su se pobrinuli stručnjaci iz Udruge senzornih analitičara Gustus. Tijekom vođene degustacije kušaju se šampionski pršuti koji su dio ponude ISAP-a, i to tri tipa pršuta i tri vina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter