otvorio se "prozor s pogledom"

FOTO / Nadrealan prizor na nebu iznad Istre! Ovaj komet će se idući puta vidjeti tek za 80.000 godina

| Autor: Glas Istre
(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)

(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)


"Tičan, 20. je listopada i Sunce zalazi, a nebo se na zapadu krece rumeniti. Astrofotograf
Luka je već gore i javlja da je sve spremno za snimanje. Za taj će se posao koristiti manji
fotografski teleskop jer je rep kometa Tsuchinshan–ATLAS izuzetno dug, otprilike čak
dvadeset stupnjeva. Ideja je da se uspije uslikati barem dio repa i antirepa kometa, a
širokokutni  objektiv na aparatu bude snimao sve ostalo.

Za glavni teleskop Dagor kojim se inače snimaju asteroidi, komet je još prenisko i izuzetno sjajan te će se njime snimati komet kad ga manji teleskopi više ne budu mogli uočiti. Na Tičanu su još i šetači, poneki biciklist te ekipa "eksplorijanaca" iz Labina, a dolaze i brojni ostali namjernici i nenamjernici.

(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)(Foto: Zvjezdarnica Višnjan)

Nebo je puno  aviona, a nad Italijom su se nadvili i neki prijeteći oblaci, nadamo se da će vedro nebo izdržati dok se komet ne posnimi! Sumrak je, pada vlaga, sve se uokolo rosi. Strpljivo se čeka, a grijači teleskopske optike postavljaju se na najjače.

Nakon nekog vremena, stižu prve slike, još se vidi dnevni sjaj neba, ali se komet već ističe u svoj svojoj ljepoti. Kreće snimanje, no avionski tragovi kvare većinu slika i pitamo se pa gdje je tim avionima kraj, zar ih doista toliko ima… Za to vrijeme glavni teleskop Dagor kreće s poslom i snima nešto drugo - brzi objekt na sjevernom nebu. Riječ je o NEO (Near Earth Object) objektu, asteroidu koji se jako približio Zemlji i sada se udaljava.

Imamo još  jedan dan kada će biti vidljiv, a nakon toga nestati će u sjaju Sunca. Snimanje je bilo uspješno, u centar Međunarodne astronomske unije poslano je sedam izmjerenih položaja navedenog asteroida.

Dolje na livadi posao je gotov, komet je zašao za horizont, fotografski teleskop je
demontiran i trenutno se suši jer se rosa uhvatila na sve negrijane dijelove. U međuvremenu ide računalna obrada slika  koja pokazuje svu ljepotu te "zvijezde repatice".

Slike su ovdje za sve one koji ga nisu uspjeli vidjeti u stvarnosti, jer će se idući put komet moći vidjeti tek za 80.000 godina.", stoji u priopćenju Astronomskog društva Višnjan. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter